Powerplay tips torsdag 23 september 2021

Mångsidigt Powerplay denna torsdag. Kupongen inleder med fyra bataljer från SHL där fint värde uppdagas på Leksand, Linköping och Brynäs. Vidare väntar stopp i Danmark, Tyskland och sist men inte minst Norge. Spikarna hämtas från lusekoftans hemland. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Frölunda – Leksand 2
Frölunda har klivit in i årets SHL-säsong med en helt annan approach jämfört med fjolårets svaga säsong. Göteborgarna kliver inte alls lika högt upp i banan och fokuserar mer på att sätta en tight defensiv. Ett lyckat drag har det visat sig till en början då FHC vunnit två av tre matcher. Leksand har tagit motsatt riktning och kammat noll i de tre inledande omgångarna. Juvonen, Hrivík och Cehlárik saknas enormt, men värt att nämna är att Leksand skapat mycket framåt och har bra underliggande statistik. Det torde vända för masarna och här ska inte bortaknallen uteslutas, framförallt inte då hemmalaget har fått Nicklas Lasu skadad. Alla tecken!

2. Linköping – Färjestad X
I Östergötland hittas ytterligare ett lag som alltjämt står på noll inspelade poäng. Linköping har gått på pumpen mot Luleå och Djurgården. 2-5 borta mot norrbottningarna var inte mycket att säga om, men mot DIF visade Lejonen upp ett rätt bra spel som borde ha renderat i poäng. Östgötarna bommade bland annat en straff och flera fina lägen framför duktige Mantas Armalis. Broc Little jagar säsongens första pinne. Ska säsongen bli lyckad för Cluben måste de få igång sin finurlige amerikan. Topptippade Färjestad ståtar med dubbla skalper och får bära favoritskapet i Saab Arena. Tvåan streckas dock på tok för högt och, precis som oddset antyder, är det inte tal om någon given tvåa i Linköping. Alla tecken!

3. Malmö – Djurgården 1
Storstadsmöte i Skåne när Malmö tar emot Djurgården i SHL:s fjärde omgång. Efter två segrar borta mot Leksand och Oskarshamn, där man hade studsarna med sig och en grym målvakt i Daniel Marmenlind, föll Malmö mot Färjestad. Carl Söderberg noterades för två nya mål och var stundtals överlägsen på isen. Normalt sett ramstarka Redhawks behöver dock skärpa defensiven. Djurgården var usla hemma mot Brynäs, men lyckades ändå vända och vinna med 3-2 efter sudden. Linus Videll och Marcus Sörensen är bra, men i övrigt ser stockholmarna sådär ut. 1X räcker gott.

4. Brynäs – Växjö 1
Växjö är sin vana trogen solida i spelet och släpper inte till mycket bakåt. Firma Nättinen, Gynge och Rosén har dessutom varvat upp och låg bakom det mesta och bästa borta mot Timrå senast. Lakers blir att räkna med även i år, men på bortaplan har de regerande mästarna haft en del problem sista åren. Brynäs hade full kontroll på händelserna på Hovet, i 55 minuter. Ett par dumma utvisningar bjöd in DIF i matchen, sedan stod Viktor Andrén för ett par tveksamma ingripanden. Ett påkopplat BIF kan hota Växjö och till dessa streck är tvåan ointressant. Ettan först, krysset sedan.

5. Frederikshavn – Rungsted 1
Från den svenska högstaligan till Danmarks motsvarighet. I fjol vann Rungsted grundserien på ett imponerande vis och tog sedan hem guldet efter ett lika starkt slutspel. Den stora guldmakaren hette då Cristopher Nihlstorp som numera är målvaktstränare i Malmö. Ersättaren, Ville Kolppanen, har inte varit lika lyckosam. Samtidigt är Rungsted hårt belastade med skador på nyckelspelare som Hetta, Hardt och Persson. Frederikshavn är i bättre slag och är starka hemmavid. Ettan till omkring 45 procent inleder. Tvåan ackompanjerar på större system.

6. Krefeld – Iserlohn 1
I tyska DEL går det fortsatt tungt för Krefeld som ännu är på jakt efter säsongens första seger. Positivt för nästjumbon är att de knep en poäng av självaste Mannheim på bortais häromdagen efter en stark defensiv insats. Möjligen att det kan ge ringar på vattnet för de svartgula Pingvinerna när de ställs mot Iserlohn. Gästerna möter först och främst serieledande München under onsdagskvällen vilket torde slita på en redan relativt tunn och ålderstigen trupp. Med rådande omständigheter känns denna fight öppen på förhand och med värdet i västerled lockar ettan i utgång.

7. Grüner IL – Manglerud 2
Kupongen rundas av med två bataljer från Norge, första paret ut är bottenlagen Grüner IL och Manglerud. Hemmalaget ser i vanlig ordning ut att få strida för sin överlevnad i Fjordkraft-ligaen, en inspelad poäng och 7-18 i målskillnad efter fyra omgångar tyder onekligen på det. Manglerud har inte heller rosat marknaden, men de grönvita “Stjärnorna” ska hållas som ett bättre lag med spelare som Sjöbrink, Öhrvall och inte minst målman Lars Haugen. Tvåan gillas i Oslo-derbyt och spikas upp till 45 procent.

8. Frisk Asker – Storhamar 2
Mästarna från 2019, Frisk Asker, har blott fått med sig tre poäng från de tre första omgångarna. Defensiven har sett ihålig ut och behöver förbättras avsevärt om Frisk ska ha något med toppstriden att göra denna säsong. Storhamar leds precis som brukligt av lagkaptenen Patrik Thoresen. Den SHL- och KHL-meriterade norrmannen har snittat omkring 1,5 poäng per match de senaste säsongerna och fortsätter att producera sin höga ålder (37) till trots. Gästerna är i grunden ett bättre lag och visar dessutom upp ett mer homogent spel än Frisk Asker. Tvåan lämnas allena i Askerhallen.

Kassaskåpet! Manglerud
Manglerud är kanske inte något kassaskåp, men väl ett bättre hockeylag än Grüner. På försäsongen slog Manglerud Grüner två gånger på lika många försök. Bra tvåa i Oslo.

Varningen! Leksand
Leksand har visserligen tre raka nederlag inför trippen till Göteborg. De underliggande siffrorna visar dock på att LIF inte har varit dåliga. Med ett bra målvaktsspel kan masarna skrälla i Scandinavium.

36 rader
1. Frölunda – Leksand 1 X 2
2. Linköping – Färjestad 1 X 2
3. Malmö – Djurgården 1 X
4. Brynäs – Växjö 1
5. Frederikshavn – Rungsted 1
6. Krefeld – Iserlohn 1 2
7. Grüner IL – Manglerud 2
8. Frisk Asker – Storhamar 2
216 rader
1. Frölunda – Leksand 1 X 2
2. Linköping – Färjestad 1 X 2
3. Malmö – Djurgården 1 X
4. Brynäs – Växjö 1 X
5. Frederikshavn – Rungsted 1 2
6. Krefeld – Iserlohn 1 X 2
7. Grüner IL – Manglerud 2
8. Frisk Asker – Storhamar 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100