Powerplay tips torsdag 16 september 2021

Äntligen hockeytorsdag! SHL rullar vidare med sex matcher under kvällen och det bjuds på riktigt fint värde på sina håll. Frölunda siktar på att studsa tillbaka efter fadäsen mot Brynäs och ska ses med bättre chans än vad procenten indikerar. Malmö kompletterar som spik medan Timrå är en intressant skrällaspirant. Två träningsmatcher kompletterar kupongen. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Leksand – Rögle 2
Målen tickade in tidigt i Leksands premiär hemma mot Malmö. Isak Rosén gjorde sin första SHL-strut i karriären och firma Ruohomaa/Kloos hittade flera fina kombinationer sinsemellan. Masarna hade dock problem bakåt och den nya målvakten Kasimir Kaskisuo stod för flera tveksamma ingripanden. Christoffer Rifalk agerade stor segerorganisatör borta mot Örebro när Rögle vann med 3-2. Även fast skåningarna tappat spelare som Zaar, Hansson och Seider blir de att räkna med även i år. Bandyklubben löste fyra av sex poäng i Tegera Arena den gångna säsongen och får agera knapp favorit. Strecka från höger och gardera efter plånbok, gärna hela vägen.

2. Skellefteå – Frölunda 2
Sedan Bert Robertsson lämnade Skellefteås tränarbänk har inte känslor mellan dessa kombattanter svallat lika mycket som tidigare. Det råder med det sagt en stor rivalitet mellan klubbarna som har varit maktfaktorer i SHL sista tio åren. Frölunda har rustat upp truppen rejält inför säsongen och bland annat plockat in Ryan Lasch, Michael Spacek och backen Christian Folin. Göteborgarna har imponerat i Champions Hockey League men föll platt mot Brynäs i premiären efter att ha tappat en 2-0-ledning till förlust 2-4. Läge att studsa tillbaka omgående för Roger Rönnbergs manskap som spelare för spelare är ett något bättre lag än Skellefteå. Får man tvåan under 30 procent är det en spännande spik.

3. Växjö – Örebro X
De regerande svenska mästarna mötte upphaussade Färjestad i premiären och såg ut att vara på väg mot en stabil hemmaseger. Lakers ledde med 2-0 och var det spelförande laget i två av tre perioder. FBK kom dock tillbaka och vann med 4-3 efter straffar och det såg emellanåt rörigt ut i Växjös zon. Fjolårets backgigant Christian Folin hade sannerligen behövts som general i de bakre leden. Örebro föll som sagt hemma mot Rögle, men spelmässigt såg det inte så pjåkigt ut och med lite bättre skärpa från spelare som Kovács, Abols och Larsson kan närkingarna mycket väl skrälla i Vida Arena. Med värdet till höger lämpar sig X2 i utgång. Hela upp om lädret räcker.

4. Brynäs – Timrå 2
Två bottentippade lag ska mäta svärd i Gävle och här återfinns kupongens kanske allra bästa skrälldrag. Nykomlingen Timrå kommer få tufft att hävda sig i SHL, men förfogar över ett sylvasst powerplay med nyförvärvet Ty Rattie i spetsen. I premiärtorsken borta mot Oskarshamn (4-5) sprang medelpadingarna bort sig flera gånger högre upp i banan, ett bättre tålamod från Timrås sida är nyckeln till att få med sig poäng hem från Gästrikland. Brynäs imponerade stort i premiären borta mot Frölunda, men blir på tok för högt streckade här. Till rådande procent är tvåan en fräck spik, åtminstone på mindre system.

5. Linköping – Djurgården X
Vidare ner till Östergötland där två nollpoängare drabbar samman i Saab Arena. Linköping hängde med bra i två perioder borta mot Luleå, men sköt sig själva i tassen genom att begå för många individuella misstag. Det har man inte råd med mot guldfavoriterna, bevisligen då Luleå gjorde tre kassar sista 20 minuterna och vann med 5-2. Djurgården blev utspelade av Skellefteå under matchens inledning senast och orkade inte komma tillbaka från ett 0-3-underläge. Positivt för mesta mästarna att nyförvärvet Marcus Sörensen såg pigg ut och noterades för poäng omgående. Gästerna saknar alltjämt långtidsskadade Jacob Josefson. Svårtippat möte där alla tecken åker in så tidigt som möjligt.

6. Oskarshamn – Malmö 2
Oskarshamn var det lag som släppte till minst antal målchanser i slottet av samtliga lag i premiären. Ändå släppte nykomlingarna från 2019 in fyra baljor mot Timrå som på pappret har den sämsta forwardsuppsättningen i SHL. Joe Cannata hade inte sin bästa dag på jobbet, men samtidigt var IKO riktigt usla i boxplay. Framåt imponerade nyförvärven Hynek Zohorna och Patrik Karlkvist, men duon lär knappast få lika stora ytor att operera på mot ett tungt Malmö. Daniel Marmenlind gjorde en stark SHL-debut och kan mycket väl bli tungan på vågen i Be-Ge Hockey Center. Spikad tvåa!

7. AIK – BIK Karlskoga 1
Karlskoga var bara en seger från den hockeyallsvenska finalen i fjol, men fick se sig besegrade av Björklöven som sedermera föll mot Timrå. Värmlänningarnas målsättning är att de ska ta sig upp till SHL, men med storsatsande lag som Västerås och inte minst HV71 blir det tufft för BIK att lyckas. Henrik Larsson är ett spännande nyförvärv och kvar i truppen finns både Gustaf Franzén och Henrik Björklund. Tappen av klubbikonen Gustaf Thorell och målman Tim Juel är dock blytunga sådana. AIK ser bättre ut än föregående säsong och bör kunna blanda sig i kampen om en direktplats till slutspelet. Hemma på Hovet ger vi Gnaget en liten edge, men på större system åker även tvåan med som backup.

8. Troja/Ljungby – Tingsryd 2
Med Troja/Ljungby som nykomlingar i Hockeyallsvenskan har Småland fem lag med i någon av de två toppligorna i Sverige. Troja/Ljungby stod för ett överraskande bra slutspel föregående säsong i Hockeyettan, att de rödvita “Pållarna” skulle orka rå på Nybro i Kvalserien trodde inte många. Ett steg upp i hierarkin kommer Troja emellertid få det oerhört tufft. Härföraren Daniel “Trucken” Karlsson är alltjämt kvar, men frågan är om backen fortfarande hänger med i tempot? Tingsryd har en bredare trupp och framförallt ett grundspel som de grönvita litar på i vått och torrt. Att gästerna var i farten så sent som kvällen före är såklart en nackdel, men nog löser de åtminstone som sämst ett kryss i Ljungby Arena. X2 räcker gott.

Kassaskåpet! Malmö
Malmö stod för en grym insats borta mot Leksand och bärgade tre poäng trots att Carl Söderbergs kedja inte kom upp i nivå. Där har skåningarna fint sparkapital och här tror vi att Rödhökarna bärgar andra raka viktorian. Spiktvåa!

Varningen! Timrå
Timrå gjorde en medioker match borta mot Oskarshamn, men var trots det oerhört nära poäng. Kan nykomlingarna skärpa defensiven, som i grund och botten är bra, ligger en bortaskräll nära till hands i Gävle.

36 rader
1. Leksand – Rögle X 2
2. Skellefteå – Frölunda 2
3. Växjö – Örebro 1 X 2
4. Brynäs – Timrå 2
5. Linköping – Djurgården 1 X 2
6. Oskarshamn – Malmö 2
7. AIK – BIK Karlskoga 1
8. Troja/Ljungby – Tingsryd X 2
216 rader
1. Leksand – Rögle 1 X 2
2. Skellefteå – Frölunda 2
3. Växjö – Örebro 1 X 2
4. Brynäs – Timrå 1 2
5. Linköping – Djurgården 1 X 2
6. Oskarshamn – Malmö 2
7. AIK – BIK Karlskoga 1 2
8. Troja/Ljungby – Tingsryd X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100