Powerplay tips torsdag 16 mars 2023

Efter två rafflande åttondelsfinaler, som löpte hela linan ut, är förväntningarna höga när kvartarna i SHL sätter igång. Grundseriens giganter, Växjö och Skellefteå, är solklara favoriter men steckas väg högt på kvällens PP-kupong. Istället fattar vi spikklubban i det andra kvalmötet mellan Malmö och Brynäs. Resan går sedan vidare med viktiga strider i såväl Schweiz som Norge. Häng med!

Spelstopp 18:59

1. Växjö – Luleå X
Luleå kunde genom Joonas Rask avgöra i förlängning borta mot Oskarshamn. En seger som innebar avancemang för Bulan och hans Björnbröder. Tredje raka bortamatchen står därmed för dörren och denna gång ska norrlänningarna testa på lyckan i Vida Arena. Lakers vann som bekant grundserien och gjorde en genomgående strålande vinter. Jörgen Jönsson har fortsatt på inslagen Sam Hallam-väg och värdarna är rättmätiga favoriter till Le Mat. Här i denna första strid så ska ändå inte Björnarna räknas bort. Luleå har matchtempot i sig och spelade riktigt bra över tre matcher mot Oket. Plocka med alla tecken.

2. Skellefteå – Rögle 2
Rögle stod för en historisk insats då Bandyklubben som första lag någonsin lyckades vända ett 0-1-underläge i matcher i en åttondel. Två raka vinster i Leksand innebar skånskt avancemang och Abbotts mannar kan spela helt utan press i Skellefteå. Zaar och Everberg är frågetecken men vad spelar det för roll då laget i övrigt tog sig samman och lirade briljant hockey i Tegera under måndagen och tisdagen. Skellefteå är precis som Växjö inne i en dämpad period och har inte spelat matcher på en vecka. Därtill finns små frågetecken kring de gulsvartas form. Här är det inte läge att chansa. Kladda på med 1X2 och jobba in bortaknallen.

3. Malmö – Brynäs 1
Brynäs rivstartade hemma i första matchen mot Malmö i ödeskvalet. 1-0 tidigt och bud på mer. Så långt frid och fröjd men spelare som Händemark och Wernblom ville annat. Skåningarna gasade ifrån till en 5-2-seger och sitter därmed i ett utmärkt läge inför match 2. BIF känns skakade och har all press på sina axlar. Tigrarna är möjligen ett något bättre lag på pappret men här är det bara sportpsykologi och i längden kyla som kommer avgöra, ingredienser som Malmö äger fullständigt. Det luktar extremt mycket hemmaseger över denna strid och därmed 2-0 i matcher. Spikettan är bra.

4. Bern – EHC Biel 1
Tidigare NHL-keepern Harri Säteri spikade igen då Biel vann med 3-0 i en den första matchen mot Bern. Framåt pressade Jesper Olofsson in det viktiga 2-0-målet dessutom och gästerna fortsätter att imponera. Tuffare blir det dock nu. Björnarna är riktigt vassa på egen is och vann bland annat två raka mot Kloten (5-0 och 5-1) i åttondelsfinalen. Senast dessa klubbar stångades i huvudstaden så vann Bern med 4-0. Liten fördel även denna gång för Oscar Lindberg och gänget. 1X först.

5. Lugano – Servette 1
Lugano hade bra kontroll på grundserievinnarna från Genéve över de första 40 minuterna i Patinoire des Vernets. 2-2 blev dock till slut 6-3 till Servette och Luca Gianinazzi och hans mannar får ta nya tag hemmavid. I Cornèr Arena är också Lugano riktigt starka. Bara en gång på de åtta senaste försöken har värdarna skrinnat av sin egen is utan åtminstone ett kryss efter 60 minuter. När dessa klubbar möttes i februari så vann dessutom Calle Andersson och hans lagkompisar med 4-3. 1X öppnar till godkänd procent.

6. Ajoie – SCL Tigers 1
SCL Tigers har satt sig i ett bra utgångsläge då vi blickar mot det schweiziska playout-spelet. Emmental-klubben vann med klara 4-0 och har därmed 1-0 i matcher i denna bäst av sju-serie. Ajoie lossade ändå 36 skott på mål och kunde absolut ha fått med sig ett bättre utfall. Chans till snabb revansch. Tigrarna har varit ruskigt svaga på resande tass under vintern och torskade också senaste besöket här med 0-1. Jérome Leduc och Philip-Michael Devos var dessutom åter tillbaka i spel senast och är en duo som tillför både tyngd bakåt och spets framåt. Ettan först.

7. Grüner IL – Ringerike 2
Det liras kvalserie i Norge för fullt. Fyra lag gör upp om två platser till kommande säsongs Fjordkraft-Liga. Ringerike är stora favoriter att nypa en av dessa och trots ett stort misslyckande med poängtapp borta mot Comet Halden häromsistens är det ingen större fara på taket. Truppen är tämligen stark och har också svensk klass i form av framförallt David Åslin och Dennis Ryttar. Grüner slutade toksist i årets ligaspel efter att bara vunnit fem av 45 matcher. Värdarna släppte därtill över 5,1 mål i gumpen i snitt och har inte imponerat i de första två kvalmatcherna. Tvåan är en bra spik.

8. Lörenskog – Comet Halden 1
Lörenskog skickade ut Narvik i tre raka playoff-matcher för att nå Kvalserien till det norska finrummet och värdarna har också satt sig i en utmärkt sits inför fortsättningen. Kristoffer Pihlqvist var klubbens bästa offensiva spelare i grundserien och svensken har sett bra ut under de första kvalserie-striderna. Även enheten med Ekberg-Hast-Hermanrud är klass. Comet har torskat två raka matcher inbördes i ligaspelet med tämligen stora siffror och spås även denna gång att spela andrafiol. Det är givet att utgå från ettan.

Kassaskåpet! Malmö
Brynäs ser chockade och smått paralyserade ut. Malmö rider vidare på sin vinstvåg och ska ha mycket goda chanser att åter nypa en viktoria hemma på skånsk mark.

Varningen! Rögle
Rögles insatser i Tegera Arena var otroligt bra och Bandyklubben har alla chanser i världen att fortsätta på inslagen väg. Skellefteås status efter en veckas ledighet är oklar. Bra tvåa.

36 rader
1. Växjö – Luleå 1 X 2
2. Skellefteå – Rögle 1 X 2
3. Malmö – Brynäs 1
4. Bern – EHC Biel 1 X
5. Lugano – Servette 1 X
6. Ajoie – SCL Tigers 1
7. Grüner IL – Ringerike 2
8. Lörenskog – Comet Halden 1
216 rader
1. Växjö – Luleå 1 X 2
2. Skellefteå – Rögle 1 X 2
3. Malmö – Brynäs 1
4. Bern – EHC Biel 1 X
5. Lugano – Servette 1 X 2
6. Ajoie – SCL Tigers 1 2
7. Grüner IL – Ringerike 2
8. Lörenskog – Comet Halden 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100