Powerplay tips torsdag 1 februari 2024

Torsdagens Powerplay tillhandahåller som vanligt en fullmatad omgång med SHL-matcher, spetsad med en spelarduell. Denna gång hämtas kvällens h2h från Karlstad och mötet mellan Färjestad och Linköping. Analysen är klappad och klar – mot åtta gröna bockar!

Spelstopp 18:59

1. Frölunda – Leksand 1
Frölunda är en förhandsfavorit som är på god väg mot att hitta formen efter en med deras mått mätt svag höst. Strömwall har varit riktigt bra under hela säsongen, även om utdelningen uteblev för ett par månader sedan. Med Friberg och Ruohomaa vid sin sida har Strömwall funnit två kompetenta kedjekamrater. Lasse Johansson har dessutom höjt sig och ser mer och mer ut som en keeper i Sveriges kommande VM-lag. I Leksands tunga 1-5-plump klev Norén av och är indisponibel här. Inte heller Anton Lindholm finns med på bussen till Göteborg. Med ett par bärande backar out slår Leksand från underläge mot hemmastarka Frölunda. Spikettan gilas!

2. Rögle – Växjö X
Växjö stod inte att känna igen efter Liam Reddox tröjcermoni och serieledarna lyckades aldrig få hål på ett vingklippt Luleå. Ikväll väntar ytterligare en opponent som har lyckats skärpa spelet i egen zon. Rögle tillät Örebro blott avlossa tolv skott på mål i Behrn Arena, samtliga stoppades av Rifalk och tack vare Axel Smeds första SHL-strut lyckades bandyklubban segra med 1-0. Visst har de grönvita mycket att slipa på i de främre leden, men när det går att få 1X till en kombinerad procent på 40-45 går det inte att blunda för spelvärdet i väst. Alla tecken plitas ned.

3. Skellefteå – MoDo 1
Andreas Johnson tvingades kasta in handduken sent i Dalarna på grund av feber och fick från omklädningsrummet se Skellefteå stå på hälarna i den första perioden mot Leksand. Från andra perioden och framåt tog SAIK över spelet och rann iväg till hisnande 5-1, nuffror som kanske inte var helt rättvisa men det var likväl en “håll käften-seger” för de gulsvarta. När tipparna har fått dille på hemmalaget är det dock inte aktuellt att damma av spikklubban. Får MoDo till en fullträff kan de mycket väl ge SAIK en fight och för alla som jagar de större pengarna är X2 nödvändiga tecken. Vi gör det enkelt för oss genom att rulla ut heltäckningsmattan.

4. Timrå – HV71 2
Johan Lindbom var inte tillfreds med hur stjärnorna levererade i rivalmötet med Färjestad. Som kollektiv skapade HV tillräckligt många A-chanser för att nypa poäng, men att Lenc missade ett till synes givet mål och blev rånad på ytterligare ett är symptomatiskt för nästjumbon (0-2). Sett till de senaste prestationerna är det dock inte tu tal om att HV har höjt lägstanivån i spelet. Att Timrå är ligans formstarkaste lag syns på rådande streckning. Värdarnas vila sedan lördagens skalp i Örebro behöver inte vara till deras fördel då man inte gärna vill ändra på rytmen när det mesta går ens väg. De rödvita har stundom agerat sömnigt på hemmais och saknar finne-duon, Lyytinen och Meiho. X2 prioriteras även om alla tecken bör synas.

5. Luleå – Örebro 1
Niklas Eriksson har garanterat legat sömnlös efter två raka förluster på hemmais där ÖHK inte lyckades tända mållampan en enda gång. Impotensen i offensiven sänkte närkingarna mot Rögle där de rödsvarta blott fick iväg tolv skott på mål. Larsson, Bromé och andra rutinerade spelare behöver höja sig, och det snarast möjligt. Ett skadeskjutet Luleå stod för en heroisk insats borta mot Växjö och belönades med tre pinnar (2-0). Det var inte så att norrbottningarna bjöd på skönlir och med tanke på rådande skadeläge lär “Bulan” sätta defensiven i första rummet. 1X torde med det sagt räcka för att rätta grönt i Delfinen.

6. Oskarshamn – Malmö 2
Oskarshamns kräftgång fortskrider. När jumbon mötte Linköping i tisdags hamnade man omedelbums i ett 0-3-underläge, en uppförsbacke som inte Filanders filurer lyckades ta sig upp för, även om de gjorde ett ärligt försök (3-6). Wagner hade bra fart under fötterna och skapade ett par frilägen på egen maskin, utan att kapitalisera på chanserna. Efter två starka vändningar mot Färjestad och MoDo, som gav fem pinnar på kontot, ansluter Malmö med positiv vind i seglen. Carl Persson sköt samtliga strutar i 3-2-segern mot MoDo och måste fortsätta ta för sig i Janne Kuokkanens (troliga) frånvaro. Mot ett avsågat IKO bör Redhawks motivation väga tungt i Be-Ge Hockey Center. Högerfattning anammas.

7. Färjestad – Linköping 1
2-0-segern i Jönköping innebar att Färjestads förlustrad stannade vid tre raka. Max Lagacé storspelade mellan stolparna och stod bland annat för en räddning på Radan Lenc som tjecken troligen har drömt mardrömmar om. Med en av de ordinarie keeperna åter i spel känns det som att FBK kan våga spela ut mer framgent. Linköpings anfallsspel imponerande mot Oskarshamn, medan det var svängdörrar bakåt. Myrenberg räddade ett koppel av frilägen och nu är det sannolikt upp till Högberg att hålla stången. En utmaning som troligen blir för tuff för landslagskeepern. Fin spiketta i Karlstad!

8. Victor Ejdsell – Patrick Russel X
Ejdsell har blott hittat nätet en gång under de senaste elva matcherna och fick extremt lite istid borta mot HV senast. FBK-forwarden har inte gått att känna igen under vintern, kanske har han redan äventyret i Schweiz i tankarna. Russell har i sin tur spottat in mål på sistone, framförallt på resande tass där han bland annat stänkte dit ett hattrick mot MoDo (3-0). Danskens överraskande offensiva framfart kan dock inte hålla i sig hur länge som helst. Krysset räcker långt i denna spelarduell och kan gott singlas på ett system om 108-rader.

Kassaskåpet! Färjestad
Enligt de underliggande siffrorna är Linköping sämst bland lagen som huserar topp sex, östgötarna har dessutom oftast svårt mot SHL:s toppklubbar. Till den skaran hör FBK som får fira en efterlängtad seger i “Kaffeburken”. Etta!

Varningen! HV71
HV71 kunde fått med sig poäng mot såväl Frölunda som Färjestad och ska absolut inte räknas ut mot Timrå. Framförallt inte till rådande streckning i SCA Arena. Måla brett och jobba bortaknall!

108 rader
1. Frölunda – Leksand 1
2. Rögle – Växjö 1 X 2
3. Skellefteå – MoDo 1 X 2
4. Timrå – HV71 1 X 2
5. Luleå – Örebro 1 X
6. Oskarshamn – Malmö X 2
7. Färjestad – Linköping 1
8. V.Ejdsell – P.Russel X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100