Powerplay tips tisdag 8 december 2020

Tisdag och fem matcher i vår högsta liga. Det bjuds på rivalmatch i Linköping, toppmatch i Luleå och ett smålandsderby i Växjö. I Malmö ska ett skadedrabbat hemmalag försöka ta poäng av Skellefteå. Örebro gör comeback efter att ha stängt ner verksamheten på grund av viruset. Kupongen avslutas med tre fighter från Schweiz. En fullspäckad kupong med gott om värde.

Spelstopp: 18:59

1. Linköping – HV71 1
I Östergötland släpps pucken mellan två rivaler. På isen står två lag som har haft en tung inledning på säsongen, även om båda lagen trendar uppåt formmässigt. Nu har dessutom flertalet spelare från båda lagen rest till juniorkronornas träningsläger i Sundsvall. För hemmalagets del är det Costmar och Ljungman som saknas. Inte jättestora tapp. För smålänningarna är det tre forwards och backen Andrae som är i Sundsvall. Dessutom saknades viktige backen Kinnvall senast för HV71. Båda lagen hade problem med defensiven, och båda har rättat till den. Kommer troligen bli en kontrollerad match där bägge aktörer lär försöka vara på rätt sida om pucken. Linköping har växt på slutet och bör streckas som knapp favorit. Ettan blir troligen understreckad. Bra spik!

2. Luleå – Rögle 1
Toppmatch i toppen av landet. Luleå spelade borta mot ett brandskattat Leksand i helgen och det blev förlust med 3-6. Spelet var inte så dåligt som resultatet antyder. Nu blir norrbottningarna också av med Wallstedt, målvakten har varit en av Luleås bättre spelare under inledningen. Nu väntar JVM-äventyr för honom. Rögle vann under söndagen mot Växjö. Innan dess var det två förluster på bortais. Först mot Linköping och senare mot Frölunda. Skåningarna har inte varit lika bra på bortais, och nu väntar ett revanschsuget Luleå. En match mellan två lag med bra form. På mindre system kan ettan spikas. På det större får tvåan åka med.

3. Malmö – Skellefteå 2
I Skåne har Malmö sett ganska bra ut, de var det klart bättre laget mot Djurgården trots det blev det inga poäng. Inför mötet med Skellefteå har laget försvarsproblem. Stjärnan Hersley kommer inte till spel. Lassen och Jensen Aabo är tveksamma, och stortalangen Helge Grans har åkt till Sundsvall. Malmö har kallat tillbaka Setkov från sitt lån. Skellefteås tapp är inte lika stora, självklart kommer backen Broberg att saknas rejält. Forwardstappen är enklare att ersätta. Skellefteå är i grunden ett bättre lag, och bortaspelet har sett ganska bra ut. Det har inte betalat sig i poäng. Finns mer kapacitet i bortalaget och svajig backsida hos hemmalaget. Tvåan är en kanonspik.

4. Växjö – Oskarshamn 2
Smålandsderby i Växjö. Hemmalaget har varit riktigt bra hemma, och innan söndagens möte med Rögle hade de hållit nollan i över 180 minuter. Mot RBK blev det förlust, i en match där skåningarna var snäppet bättre på nästan allt. Oskarshamn gjorde comeback i helgen efter att ha varit borta på grund av viruset. De lyckades inte bryta sin fem matcher långa förlustrad, det blev ännu en förlust mot HV71. Målvaktsspelet fortsätter att se bra ut, men offensiven och framförallt powerplay har klingat av. Nu väntar ett Växjö som spelar sin tredje match på fyra dagar. Bättre chans för tre poäng får inte Oskarshamn. Ta med alla tecken.

5. Örebro – Leksand 2
I Örebro är det dags för hockey igen. Det är mer än två veckor sedan en puck släpptes i Behrn Arena. Laget har tränat under helgen och måndagen inför mötet med Leksand. Det kan alltså vara lite ringrostiga spelare hos hemmalaget. Bortalaget besegrade Luleå på hemmais. Detta trots att det saknades sex spelare. Vilka som är spelklara är oklart när texten skrivs, men Heineman är iväg med landslaget och kommer inte komma till spel. Kommer Örebro upp i den kapaciteten de höll innan deras ofrivilliga uppehåll så bör en hemmaseger ligga nära till hands. Men osäkerheten kring vilka som spelar i Örebro, och bra form hos Leksand framförallt, målvakten Janne Juvonen, gör att alla tecken får följa med.

6. Ambrì – Davos 2
Nu vänder vi oss ner till Schweiz. I Stadio Valascia spelar Ambri. De har inlett säsongen knackigt. Hemmaspelet har inte riktigt klickat och det har enbart blivit två segrar på sju försök. Offensivt har duon Nättinen och Zwerger varit lagets mest produktiva. För Nättinens del har inledningen gett honom en landslagsplats. På andra sidan isen står NLA:s mest profilerade nyförvärv. Joe Thornton, kanadensaren har gjort tio poäng på nio matcher. Båda lagen har haft väldigt fin offensiv, det bör bli en målrik och fartfylld match. Fyll i ytterkanterna.

7. Lausanne – Bern 1
Nu rör vi oss västerut och då hamnar vi i Lausanne. ”Lejonen” har haft en bra inledning även hemmaspelet har sett bra ut. En enda förlust. Den kom mot Servette i fredags. En jämn match mellan två bra lag. Nu väntar Bern. “Björnarna”, som vann serien för två säsonger sedan, hade en tung säsong förra året och har inte börjat denna särskilt bra. Efter ett virusuppehåll kom laget tillbaka och tog en imponerande bortaseger mot Zug. För att dagen efter förlora på hemmais mot samma lag. Ted Brithén och hans lagkompisar måste få igång anfallsspelet. Bern snittar låga 2,29 mål framåt per match. Sämst i ligan. En match som Lausanne bör vinna, men finns risk för överstreckning, på större system är krysset en trevlig kupongrensare.

8. Servette – Fribourg 1
På andra sidan sjön Lac Léman ligger Genève och arenan Les Vernets. Där väntar ett toppmöte. Fyran Servette tar emot femman Fribourg. Hemmaspelet har sett helt okej ut för Linus Omarks hemmagäng även om formen har dippat på slutet. En imponerande bortaseger mot Lausanne följdes upp med ett magplask mot SCL Tigers. Nu kommer Fribourg på besök, deras bortaspel har varit okej, inte mer. Poäng i tre av åtta matcher i en hemmastark liga är okej. Men på de senaste fyra bortamatcherna har det bara blivit sju mål framåt. Servette är ett bra hemmalag och med Linus Omark i form så måste ettan vara med även tvåan får följa med då den rensar fint.

Kassaskåpet! – Skellefteå
Västerbottningarna har haft väldigt fint spel på bortais, men inte lyckats få med sig poängen. Ypperligt läge för reaktion mot Malmö som har en skadedrabbad backsida.

Varningen! – Oskarshamn
Oskarshamn har sex raka förluster, det är ovanligt i vår högsta serie. Nu har de bra möjlighet att bryta trenden mot ett Växjö som spelat mycket sista tiden.

36 rader
1. Linköping – HV71 1
2. Luleå – Rögle 1
3. Malmö – Skellefteå 2
4. Växjö – Oskarshamn 1X2
5. Örebro – Leksand 1X2
6. Ambrì – Davos 12
7. Lausanne – Bern 1
8. Servette – Fribourg 12

216 rader
1. Linköping – HV71 1
2. Luleå – Rögle 12
3. Malmö – Skellefteå 2
4. Växjö – Oskarshamn 1X2
5. Örebro – Leksand 1X2
6. Ambrì – Davos 12
7. Lausanne – Bern 1X
8. Servette – Fribourg 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100