Powerplay tips tisdag 5 mars 2024

Svenska Spel har adderat en kvarts mille till potten på tisdagens maffiga Powerplay. En fullproppad SHL-omgång står på menyn där mycket av fokuset riktas mot toppmötet i Skellefteå. Vid Vätterns södra strand ska HV71 försöka greppa det sista lilla halmstrået som finns kvar medan Timrå väntas göra processen kort med ett stukat Oskarshamn. En slutspelsmatch från Hockeyettan rundar av kalaset!

Spelstopp 18:59

1. Rögle – Leksand 1
Leksand är onekligen tillbaka på rätt köl efter klubbens mörka period i februari. 4-1 hemma mot Malmö var i underkant och dalalaget är en spännande dark horse i det slutspel som väntar runt hörnet. Frågan är om LIF tar sig direkt till kvarten, eller om de tvingas ge sig i kast med ett ovisst Play In. Liksom gästerna har Rögle medvind i seglen för stunden. Det var kanske inte vackert när RBK slog tillbaka Luleå senast, men två pinnar i Norrbotten är hursomhelst otroligt starka papper. Linus Sandin blev stor matchhjälte för bandyklubben, men syntes inte till på måndagens träning. Det gjorde inte heller Davidson. Båda är dock aktuella för spel. Ovisst är bara förnamnet och då lockar den lågt streckade vänstersidan mest. 1X får bli lösningen.

2. Frölunda – Linköping 1
Linköping övertygade inte i den första perioden i lördagens E4-derby och 0-1 i baken hade kunnat vara större nuffror. I den andra akten fick östgötarna upp farten och ledda av tvåmålsskytten Broc Little vände LHC på steken mot ett ihåligt HV. 4-1-segern var inte i paritet med de underliggande parametrarna, men Östman var likväl nöjd med prestationen. Insatserna mot topplagen har däremot lämnat mer i övrigt att önska och det är inget snack om att Frölunda iklär sig favoritskapet i Scandinavium. Hinner Fantenberg tillbaka efter dennes skada ska Clubens chans ses som större än vad procenten gör gällande. Om ettan streckas över 60 procent råder garderingstvång på västkusten.

3. Timrå – Oskarshamn 1
Allt och ytterligare lite till grinar emot för Oskarshamn just nu. Inte nog med att den kvalklara jumbon har torskat 14 i följd ådrog sig Viktor Lodin en axelskada i förlusten mot Färjestad. De första rapporterna kring Okets interna poängligaledare är dystra och vill det sig riktigt illa missar han resten av säsongen. Sedan tidigare finns dessutom Karlkvist på skadelistan. Utöver Hartmann har Antel Karlsson samtliga kanoner tillgängliga för spel och vi ser inte hur ett topp 6-jagande TIK ska tappa poäng här. Ettan må streckas till skyn, men det kan likväl inte hjälpas – Timrå vinner!

4. MoDo – Luleå 2
Det var ett tungt ok som släppte från MoDo:s axlar i samband med viktorian borta mot HV71 i torsdags. 4-1-segern i Jönköping säkrade i princip modoiternas kontrakt och den efterföljande baksmällan mot Frölunda kom som ett brev på posten. Lassi Lehtinen vilades då och lär vara tillbaka nu när Luleå kommer på besök denna tisdag. Norrbottningarna stod inte att känna igen mot ett defensivt starkt Rögle häromsistens och tappade två vitala poäng i jakten på topp 6 (1-2). Här lär Omark, Andreasson och company få betydligt större ytor att laborera på. Med sunda streck är tvåan först ut i “Foppaland”. Snåla inte gärna med garderingar.

5. Skellefteå – Färjestad 1
David Tomásek fortsätter att imponera i ett formstarkt Färjestad. Den avige tjeckens pinne borta mot Oskarshamn innebär att han har noterats för poäng i tio raka matcher. Värmlänningarna har gått segrande ur samtliga av dessa och toppar alltjämt tabellen tre pinnar före Växjö. Nu väntar emellertid gästernas tuffaste prövning på mycket länge då ett skickligt Skellefteå väntar på andra sidan rödlinjen. Oscar Lindbergs drömmål i 4-2-segern borta mot Timrå vittnar om vilket enormt självförtroende centern lirar med för stunden. Det tidigare NHL-proffset blir tungan på vågen när SAIK blandar sig i striden om seriesegern. Fräck spiketta!

6. HV71 – Örebro 1
Med nio pinnar upp till Malmö på säker mark och en bedrövlig målskillnad står HV71 med en och en halv skridsko i kvalet. Trots ännu en godkänd insats blev nästjumbon duktig straffade för ett par misstag och onödiga tvåor borta mot Linköping. Anton Strålman klev dessutom av redan efter en spelad period och är ett stort frågetecken inför denna måstematch mot Örebro. Närkingarnas tunna spets blev synad av Växjö häromsistens (1-2). Bakom Lekkerimäki är det minst sagt skralt med snipers, en sådan som Bromé måste vakna till liv om ÖHK ska ha något att hämta i ett eventuellt slutspel. För HV är det endast tre poäng som gäller och något annat än att hemmalaget trampar plattan i mattan skulle förvåna. Ett-tvåan ramar in detta väl.

7. Malmö – Växjö X
Malmö inledde piggt borta mot Leksand och tog också ledningen i den första perioden. Därefter var det dock dalalaget som dikterade händelserna och Redhawks hade oerhört svårt att hänga med i det höga tempot. Kontraktet är mer eller mindre i hamn, men ska skåningarna hänga med i slutspelsracet är det nästan ett måste att plocka poäng här. Växjö blir såklart en tuff nöt att knäcka, men det är en tydlig skillnad på Lakers leverans på bortais kontra hemma i Vida Arena. Över 60 procent på tvåan är dessutom inte försvarbart. Blicka brett och jobba in 1X!

8. Dalen – Troja/Ljungby 2
Dalen skeppade iväg några av sina bästa spelare till Hockeyallsvenskan strax innan fönstret stängdes. Trots det fick grabbarna från Norrahammar en smakstart på Allettan och radade upp vinster. Smålänningarna har dock tappat fart på slutet och mot ett pånyttfött Troja slår man från ett underläge i denna bäst av 5-serie. Detta trots att Ljungby-laget inte ens tog sig till Allettan. De rödvita dominerade däremot vårserien med eftertryck och har ett vasst lag på pappret. Dalen har frågetecken för Malmö-lånet Oskar Blomgren som vaktade Redhawks båsdörr borta mot Leksand i lördags. Till runt 45-50 procent är tvåan en vettig singel.

Kassaskåpet! Oskarshamn
Oskarshamn är helt ur gängorna och saknar därtill både Karlkvist och Lodin, två av lagets absolut bästa spelare. Timrå-spiken är gjuten i betong!

Varningen! Malmö
Malmö har chansen att säkra kontraktet och kommer att sälja sig dyrt mot Växjö som är betydligt bättre hemma än borta. Kuokkanen är en potentiell matchvinnare och 1X är givna inslag i jakt på stålar!

108 rader
1. Rögle – Leksand 1 X
2. Frölunda – Linköping 1 X 2
3. Timrå – Oskarshamn 1
4. MoDo – Luleå 1 X 2
5. Skellefteå – Färjestad 1
6. HV71 – Örebro 1 2
7. Malmö – Växjö 1 X 2
8. Dalen – Troja/Ljungby 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100