Powerplay tips tisdag 30 januari 2024

Tisdagens Powerplay präglas av SHL som tillhandahåller sex rafflande strider. Mötet med stort M hittas i Örebro där både hemmalaget och gästande Rögle kämpar för sin existens i finrummet. HV71 – FBK och Leksand – SAIK är två andra heta tillställningar på kupongen vars målgång sker i National League. Nu åker vi!

Spelstopp 18:59

1. HV71 – Färjestad 2
Färjestad har blivit nollade i tre av de fyra senaste hemmamatcherna. 0-4 i baken mot Leksand var inte i paritet med de underliggande siffrorna. FBK dominerade spelet långa stunder och vann xG:n i överlägsen stil. “Kaffekonnässörerna” hade dock blöt kaffesump i bössorna samtidigt som Larsson i LIF-buren stod för ett par till synes omöjliga parader. Brattström var inte lika lyckosam och lär förpassas till bänken mot sina gamla lagkamrater. HV71 var värda ett bättre öde mot Frölunda (1-2). Oförmågan i skarpa lägen samt Franssons (avstängd här) hjärnsläpp kostade smålänningarna dyrbara poäng. Gästernas sitter inne på en klart högre grundkapacitet och upp till 45-50 procent ställer vi ut tvåan ensam.

2. MoDo – Frölunda 1
Innan Ruohomaa lämnade MoDo lyckades klubbledningen, med Hinken i spetsen, peta in en klausul som inte tillåter finländaren att delta mot sin tidigare arbetsgivare. En redan tunn centersida blir således desto tunnare hos Frölunda som inte heller imponerande mot HV71. Trepoängaren var långt ifrån rättvis, där Lasse Johansson mer eller mindre fixade segern på egen hand. MoDo har plockat tillbaka Pettersson och Jacobsson från respektive HA-klubb. En duo som lär komma in och bidra med välbehövlig energi. FHC fick på läppen senast lagen mätte svärd i Ö-vik och till dessa skeva streck prioriteras 1X.

3. Leksand – Skellefteå X
Kvällens höjdare bland alla guldkorn hämtar vi från Dalarna där två tänkbara finallag drabbar samman. Leksand fick med sig fyra av sex pinnar mot Luleå och Färjestad, trots att Anton Lindholm saknades och spelet stundtals hackade. Det om något visar på ett topplagsbeteende. De blåvitas bredd bland forwards är ruggigt vass och nu ser dessutom Carter Ashton ut att finnas tillgänglig. Robban Ohlsson skakade om i kedjorna, något som gav omedelbar effekt då Skellefteå enkelt monterade med Rögle i Skåne. SAIK trivs på resande skridsko medan Leksand tenderar att uppträda håglöst i Tegera Arena. Svårtippat och vi är snabbt på plats alla tecken.

4. Örebro – Rögle 1
Det är två gäng med impotenta offensiver som strålar samman i Behrn Arena denna tisdag. Allra värst är läget för Rögle som under sin fem matcher långa svit med förluster har petat in tre futtiga puckar i rätt målbur. Med Ryfors out är det upp till herrar som Everberg, Tambellini och Bengtsson att ta tag i grejerna. Örebro ser definitivt bättre ut under Niklas Eriksson och får gälla som knapp favorit i en förmodat tight och målfattig historia. 1X ska räcka för att ro den gröna bocken i land.

5. Linköping – Oskarshamn 2
Linköping var helt utspelade i den första perioden uppe i Norrbotten, där och då hade Luleå mycket väl kunna stänga dörren för östgötarna. LHC kom ut bättre i de övriga perioderna och kunde med hjälp av hemmalagets många skador vända och vinna med 4-2. Russell var sist på pucken två gånger och är tveklöst en av ligans hetaste forwards. Hemma mot Oskarshamn blir dock Östmans gäng väl hårt ansatta av tipparna. Värdarna har haft uppenbara problem när de väntas föra matcherna, något kontringsstarka IKO mycket väl kan komma att utnyttja. Hela spannet och skrälljobb är rätt väg att vandra i Saaben.

6. Växjö – Luleå 1
Spelare efter spelare tvingades kliva hos Luleå som tappade 1-2 till 2-4 hemma mot Linköping. Laaksonen och Eklind ser ut att finnas med på planet ned till Småland, däremot missar troligen både Tyrväinen och Hardegård mötet med Växjö. Sedan tidigare återfinns dessutom Berglund i rehabrummet för smällen Rosén delade ut när Luleå slog just Lakers med 4-3 under den förra veckan. Efter nederlaget i norr har mästarna städat av Linköping och Oskarshamn utan bekymmer och som Sylvegård, Rosén, Östlund, Persson med flera flyger får Luleå svårt att räcka till i Vida Arena. 1X är ett lås som heter duga.

7. Fribourg – Zug 1
Vi lämnar SHL för den här gången och tar sikte på en annan stekhet europeisk liga. Ett rafflande toppmöte från National League står på menyn där Dan Tangnes och hans Zug för ovanlighetens skull får finna sig i att slå från ett tydligt underläge. “Tjurarna” blir sannolikt att räkna med när slutspelet sätter igång, men just nu är det si och så med formen. Fribourg gör å sin sida upp med ZSC Lions om seriesegern och är bäst i klassen när det kommer till spel på hemmais. Den brännheta blågula trojkan med Wallmark, Sörensen, De la Rose och Borgman löser biffen. Ettan spikas!

8. Bern – Biel 2
Det finns en risk PostFinance Arena bubblar över när värsta rivalen Biel ansluter för ett rungande hett derby. Biel hade enorma problem med att hantera klubbens dubblerande i NL och CHL. Förlusterna stod som spön i backen i höstas, men sedan en tid tillbaka är de fransktalande gästerna ett av ligans hetaste gäng. Känslan är att Viktor Lööv och hans rödgula vänner har något riktigt intressant på gång. Bern är som alltid luriga att tampas med framför deras fantastiska publik. Bortsett från Adam Reideborns magiska burväktande har dock inte “Björnarna” haft mycket att jubla över på slutet. Med jämna streck är tvåan en intressant chansspik att runda av med.

Kassaskåpet! Färjestad
Färjestad lyckades inte få in trissan mot Leksand, trots ett massivt spelövertag. Mot HV tror vi att tabelltvåan får retroaktiv utdelning och på denna knixiga bong är tvåan en vettig singel att luta sig emot.

Varningen! MoDo
MoDo har valt att kalla hem “OP” och Theo Jacobsson från Hockeyallsvenskan och skapar på så vis nödvändig konkurrens på forwardssidan. Frölunda saknar ett par vitala anfallare och lever farligt i Hägglunds Arena. 1X klickas i till fint värde!

108 rader
1. HV71 – Färjestad 2
2. MoDo – Frölunda 1 X 2
3. Leksand – Skellefteå 1 X 2
4. Örebro – Rögle 1 X
5. Linköping – Oskarshamn 1 X 2
6. Växjö – Luleå 1 X
7. Fribourg – Zug 1
8. Bern – Biel 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100