Powerplay tips tisdag 30 april 2024

NHL utgör sju åttondelar av tisdagens Powerplay. Undantaget är inte vilket match som helst ska sägas då en sjunde och avgörande final hägrar i schweiziska National League. Boston – Toronto och Vancouver – Nashville är andra godbitar på kupongen som även innehåller trippla head-to-head-möten. Nu kör vi!

Spelstopp 19:59

1. ZSC Lions – Lausanne 1
Enkom hemmasegrar – sex till antalet – har tagit oss till denna sjunde och avgörande drabbing i NL-finalen. Lausanne har varit hemmastarka säsongen lång, bäst i klassen faktiskt, medan Suomela och dennes vänner inte gått att lita på bortom den egna borgen. ZSC Lions har i sin tur dominerat ligan sedan i höstas och ännu inte torskat en enda hemmamatch i slutspelet. Även om Yannick Weber och Rudolfs Balcers är osäkra kort hos “Lejonen” är truppen tillräckligt bred för att det ska lösa sig med fansens stöd i ryggen. På en i övrigt mycket lurig bong är ettan en någolunda trygg spik att luta sig emot.

2. Boston – Toronto 2
Toronto har inte nått upp till någon vidare nivå i och mycket lite talar för att Lönnlöven ska lyckas vinna tre raka matcher och avancera till nästa runda. Insatserna hemmavid lämnade mycket att lösa, inte ens med Nylander tillbaka på isen fick Leafs igång puckdrillandet i powerplay. För Bostons del har det mesta fungerat relativt bra, även om det inte heller slår gnistor om Bruins anfallsspel. Defensiven är däremot vattentät, likaså målman Swayman målvaktsspel. Han är av allt att döma den burväktare The B:s kommer att gå med. Osäkerheten kring Matthews status är såklart ett aber för Toronto, men allt över 55 procent på ettan är i överkant. Med en fight under skridkorna väntas Nylander växla upp i TD Garden där X2 lockar initialt.

3. David Pastrnak – William Nylander X
David Pastrnak och William Nylander lirade en gång i tiden tillsammans i Södertälje är goda vänner utanför isen. Under natten till onsdagen går de båda högerskyttarna head to head i en målduell där favoritskapet vilar på tjeckens sticka. Hemmalagets sniper är en av ligans absolut bästa målspottare, men utgör kanske inte ett lika stort hot som tidigare säsonger då han bland annat hade Patrice Bergeron vid sin sida. “Lill-Nyllet” är nyligen tillbaka från sin mystiska frånvaro och lär ha blivit kvitt den värsta ringrostigheten. Leafs-liraren kommer att matchas stenhårt och kan mycket väl komma att ge “Pasta” en fight om detta. Vi målar tvärsöver!

4. Carolina – New York Islanders X
Det var inget annat än rättvist att New Islanders fick gå segrande ur den fjärde drabbningen och reducera till 1-3 i matcher. Fiskpinnarna har stått upp bra mot ett både tungt och skickligt Carolina, och var exempelvis det klart bättre laget i match 3 där Sorokins dubbla tavlor sänkte Patrick Roys manskap. Det tilltänkta förstavalet lär få axla rollen som back up så länge serien lever vidare och så länge Varlamov fortsätter att stå på skallen. Carolina imponerar väldiga och har dessutom sparkapital i Jake Guentzel som bara har svarat för en fullträff så långt. Energiknippet Jesper Fast är dock ett tungt avbräck. När ett streckas till skyn föredras samtliga tecken.

5. Winnipeg – Colorado 2
Inte heller i match 4 hade Winnipeg något att sätta emot Colorados fruktade offensiv. Avalanche flög genom mittzonen, inte minst Cale Makar som bjöd på slutspels kanske hittills snyggaste balja då han gick “kust till kust” och snärtade upp en handledare i Connor Hellebuycks stötkryss. Valeri Nichushkin, som alltid växlar upp när det vankas slutspel, stod dessutom för ett hattrick och var isens bästa spelare. Jets normalt sett stabila defensiv har läckt som ett såll samtidigt som Hellebuycks målvaktsspel lämnat mer att önska. Med kniven mot strupen spår vi att Jets visar en helt annan desperation och då tvåan väntas bli hårt ansatt välkomnas garderingar.

6. Kyle Connor – Nathan MacKinnon X
Nathan MacKinnon har endast backundret Cale Makar ovan sig i den interna poängligan och är sin vana trogen en nyckelspelare för Colorado. Två baljor är med hans mått mätt tämligen svagt, men det är bara en tidsfråga innan målskyttet lossnar för MacKinnon. Kyle Connor inledde serien piggt, men har liksom hela Winnipeg sett vilsen ut i de senaste matcherna. Han är en av många Jets-forwards som behöver komma upp i nivå om inte säsongen ska ta slut härnäst. Krysset öppnar, med tvåan tätt i ryggen.

7. Vancouver – Nashville 2
Det pågår en målvaktskarusell hos Vancouver som efter fyra spelade matcher i slutspelet har ställt tre olika burväktare mellan stolparna. Thatcher Demko är out i denna serie vad det verkar, DeSmith är “dag för dag” medan Arturs Silovs är ett oprövat kort i dessa sammanhang. Det syntes emellertid inte i lettens spel häromsistens när Canucks kom tillbaka från 1-3 och mer eller mindre rånade Nashville på en seger. 3-1 i kamper innebär matchboll för Elias Lindholm (matchvinnare senast) och hans vänner i hemmalaget. Det ska sägas att Predators varit väl så bra i samtliga duster och lyckas Roman Josi tygla stekhete Brock Boeser har gästerna en god chans att hålla serien vid liv. Tvåan är en fräck chansspik!

8. Elias Pettersson – Filip Forsberg 2
Med J.T Miller, Brock Boeser, Elias Lindholm och Quinn Hughes får alla offensiva rubriker letar Elias Pettersson febrilt efter formen från inledningen av säsongen. “Petey” har stundom sprattlat till i powerplay, men den svenske superstjärnan har knappt synts till i fem mot fem-spelet. Filip Forsberg har varit Nashvilles bästa spelare och står på dubbla fullträffar och totalt fyra pinnar på lika många fighter. Masen är i betydligt bättre form och är en tänkbar matchvinnare i Rogers Arena. Tvåan tornar upp sig som en häftig spik på ett system för runt hundralappen. För dem med en tjockare plånka är krysset en given följeslagare.

Kassaskåpet! ZSC Lions
ZSC Lions är urstarka i Swiss Life Arena där man inte har torskat en enda match i årets slutspel. Hemmafördelen har varit en avgörande faktor i samtliga finalmatcher och vi tror att det fortsätter på samma sätt i match sju. Etta!

Varningen! NY Islanders
I Varlamov har Islanders en av slutspelets hetaste burväktare och med matchboll emot lär Roys rövare knappast ge sig utan kamp. I PNC Arena missar vi inte värdet på X2!

108 rader
1. ZSC Lions – Lausanne 1
2. Boston – Toronto X 2
3. D.Pastrnak – W.Nylander 1 X 2
4. Carolina – NY Islanders 1 X 2
5. Winnipeg – Colorado 1 X 2
6. K.Connor – N.MacKinnon X 2
7. Vancouver – Nashville 2
8. E.Pettersson – F.Forsberg 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100