Powerplay tips tisdag 25 maj 2021

Svenska spel kryddar potten med en kvarts miljon till dagens kupong. Detta gör det självklart till en ännu mer intressant lapp. Sex stycken VM-matcher från en turnering där skrällar haglar. Det är två pressade lag på kupongen, både Sverige och Kanada måste mer eller mindre vinna för att ha chans på slutspel. Kazakstan och Tyskland möter varandra, och det är två lag som överraskat en del. En rolig kupong där det finns trevlig skrällpotential.

Spelstopp 19:14

1. Schweiz – Sverige 1
Det har varit skilda världar när det kommer till starten av VM för dessa lagen. Schweiz har imponerat och vann klart och rättvist mot ett hypat Tjeckien. Mot Danmark så vann de bara med uddamålet trots att de kanske borde gjort ännu fler mål. Sverige har två förluster mot lag som de ska slå. Det stora problemet för Tre Kronor är att de har svårt att skapa tryck i offensiv zon och tar sällan skott från farliga områden. Sett till hur matcherna har sett ut hittills så ska Schweiz vara favorit och på mindre system kan alplandet spikas. Tillåter plånboken är tvåan en rolig gardering.

2. Finland – Norge 1
Finland tappade poäng mot Kazakstan, som är ett bra lag. Men finnarna visade att de hade svårt att föra spelet och det har varit lite av den finska hockeyns DNA. De är väldigt bra mot bra lag, men klart beskedligare mot sämre motstånd. Nu väntar Norge ett lag som har sin styrka hos målvakterna. Både Arntzen och Haukeland känner vi igen från SHL. På backsidan är det ganska tomt och det saknas nästan helt backar som kan slå långa passningar, så de kan kontra snabbt. Istället blir det lätt omständigt och anfallen rinner ut i sanden. Finland är ett klart bättre lag och detta ska bli tre poäng.

3. Montreal – Toronto 2
Det är dags för den fjärde matchen mellan lagen i slutspelet och något så ovanligt som en back-to-back i slutspelssammanhang. Lagen mötte varandra natten till tisdag. Toronto vann den tredje matchen med uddamålet. Men spelmässigt var de klart bättre. Så siffrorna var aningen i underkant. För Montreals del handlar det som vanligt om målvaktsspelet, för att de ska kunna vinna måste Carey Price spela på sin absolut högsta nivå. Gör han det finns det offensiv som kan göra mål framåt. På ett mindre system är X2 en sund lösning, om det finns pengar över är en helgardering att föredra.

4. Carolina – Nashville 1
Efter fyra matcher är matchserien oavgjord. Detta trots att Carolina har varit det bättre laget i samtliga matcher. Nashville har lyckats ta det till förlängning i båda sina hemmamatcher och väl där har de kunnat avgöra. Juuse Saros har varit det stora utropstecknet, finnen har spelat på en riktigt hög nivå. I Match 4 blev det 58 räddningar, imponerande. Kedjan med Granlund, Kunin och Tolvanen har gjort två bra matcher och trion har en väldigt fin kemi. Fördelen Carolina har är att deras bredd är så mycket bättre, de har fyra kedjor som alla skapar tryck i offensiv zon. Övertaget på isen bör visas på resultattavlan, tillåter plånboken så kan ettan garderas med krysset.

5. Ryssland – Danmark 1
Ryssarna gjorde en blek insats mot Slovakien och förlorade med 1-3. Offensivt såg det väldigt statiskt ut och stjärnorna levererade inte alls. Den bästa ryska spelaren var målvakten Samonov och det ska han inte behöva vara mot ett så svagt motstånd som Slovakien. Danmark chockade alla då de i premiären besegrade Sverige med 4-3. De följde upp med att möta Schweiz. Där blev danskarna totalt utspelade, trots att resultatet bara blev 1-0, så var det spel mot ett mål. Det var faktiskt så att vårt grannland slog ett rekord i VM när de bara mäktade med att skjuta fyra skott på mål under hela matchen. Ryssland bör köra över Danmark, ettan spikas.

6. Kazakstan – Tyskland 1
Kazakstan var en obehaglig överraskning för Finland. Nu är övriga lag varnade. Det kazakiska landslaget innehåller flera spelare med dubbla pass och väldigt många spelar till vardags i KHL, den starkaste ligan i Europa. Tyskland har fått många positiva ord om sin offensiv under VM. Mot Kanada på måndagskvällen var det defensiven och främst målvaktsspelet hos Niederberger som var bra. Berlin-keepern hade förvisso en del tur med tidiga avblåsningar från domaren. Tyskarna har haft bra skotteffektivitet och det bör jämna ut sig. Plita ner alla tecken och jobba in skrällen.

7. Belarus – Storbritannien 1
Storbritannien har chockat många med sitt spel. Med tanke på hur bra klubblagen har gått i CHL så vittnar det om hur underskattad både ligan och landslaget är. Deras bästa spelare är Liam Kirk också den enda spelaren i truppen som blivit draftad. Belarus skrällde mot Sverige och vann med uddamålet, det följdes upp med ännu en skräll när de tog en poäng mot Tjeckien. Men det är ett starkt lag som Zakharov bossar över, precis som Kazakstan så finns det många spelare med dubbla pass och merparten av spelarna huserar i KHL. Belarus bör vinna, men detta är en match där britternas kapacitet kan underskattas. Måla i allt och hålla en tumme eller två för Storbritannien.

8. Kanada – Norge 1
Fiaskot börjar verkligen närma sig för Kanada. Det är förvisso redan ett fiasko att de har förlorat tre av tre matcher. Framförallt att de förlorat mot Lettland och Tyskland. Förvisso två lag som absolut kan störa en del i ett slutspel, men lag som Kanada ska vinna mot. Lönnlöven måste vinna nu för att de ska kunna ta sig vidare. Det mot ett Norge som spelar andra matchen på kort tid. De kommer från en match mot Finland mindre än 24 timmar tidigare. Gallants mannar har skapat massor men haft väldigt svårt att hitta nätet, om det lossnar så kan det bli utklassning, om det inte gör det så har vi garderat ettan med krysset. 1X.

Kassaskåpet! Ryssland
Den dåliga insatsen mot Slovakien gör att det kommer vara ett mer laddat Ryssland. Danmark skrällde förvisso mot Sverige, men såg riktigt bleka ut mot Schweiz. Nu väntar ett bättre motstånd. Bragins mannar tar detta.

Varningen! Kazakstan
De är ett obehagligt lag för många, har en bra backsida och en fin forwardsuppsättning. Har de ett bra målvaktsspel kan de absolut störa Tyskland till låga procentsiffror.

36 rader
1. Schweiz – Sverige 1
2. Finland – Norge 1
3. Montreal – Toronto X 2
4. Carolina – Nashville 1
5. Ryssland – Danmark 1
6. Kazakstan – Tyskland 1 X 2
7. Belarus – Storbritannien 1 X 2
8. Kanada – Norge 1 X
216 rader
1. Schweiz – Sverige 1 2
2. Finland – Norge 1
3. Montreal – Toronto 1 X 2
4. Carolina – Nashville 1 X
5. Ryssland – Danmark 1
6. Kazakstan – Tyskland 1 X 2
7. Belarus – Storbritannien 1 X 2
8. Kanada – Norge 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100