Powerplay tips tisdag 23 november 2021

Åttondelsfinalerna i Champions Hockey League går in i ett avgörande skede. Vändande möten väntar och för samtliga fem svenska lag finns en kvartsfinalplats i något sånär realistiskt sikte. Förutom matcher från CHL görs nedslag i högstaligorna i Schweiz och Tyskland. Ängelholm bjuder in till tisdagens första fest. Mot åtta rätt!

Spelstopp 17:59

1. Rögle – ZSC Lions 1
Zürich, med Rikard Grönborg på bänken, var inte helt tillfreds med Lausanne-backen Barberio agerande som crosscheckade sönder stjärnan Garrett Roe under lagens ligamatch i söndags. Den tidigare förbundskaptenen var inte heller nöjd med sitt lags agerande i slutet av förra matchen mot Rögle då RBK, med bara 32 sekunder kvar, kunde pressa in 4-3. Därmed sitter de grönvita i förarsätet. Tambellini var planens gigant i det vändande mötet och bildar tillsammans med sina kedjekamrater Bristedt och Everberg en ruggig lina som mycket väl kan vara skillnaden mellan avancemang eller inte. Att spela på kryss i hockey är emellertid ingen bra grej och här vill troligen Bandyklubben gå på knock tidigt. Ettan är spelbar som singel upp till åtminstone 60 procent.

2. Leksand – EC KAC 1
Leksand är i usel form. Masarna kan inte göra mål och står därtill utan en hel drös av backar på grund av skador. Som om inte allt detta vore nog så behöver Hellkvists mannar vinna mot Klagenfurt med minst fyra mål för att kunna ge sig själva chansen att avancera. Det känns som ett minst sagt omöjligt uppdrag även om det finns en hel del som tyder på att LIF löser en seger. Österrikarna spelade en smart och varierad hockey i hemmamötet och har ett sylvasst powerplay även om KAC i spelet 5 mot 5 var aningen underlägsna. Det går möjligen att ifrågasätta spelbolagens extremt låga odds på ettan men rent speltekniskt är en spik på dalaklubben upp till 70-75 procent en riktigt bra sådan.

3. Frölunda – Adler Mannheim 1
Frölunda trollade till sig en drömlott i och med Adler Mannheim. Den tyska storklubben har under en period drabbats stenhårt av coronaviruset och i första matchen nere i Tyskland saknade laget mer eller mindre halva ordinarie senioruppställningen. Frölunda gjorde 10-1(!) på Mannheim och är därmed vidare, det törs vi lova. Med andra ord blir det en aning klurigt att förutspå hur Roger Rönnberg ställer upp sitt VF. Möjligen låter han Lasch vila. Möjligen får Lunkan också en återhämtningsdag med tanke på den tuffa matchning som gäller fram till och med jul. Ettan först men då göteborgarna kan torska med åtta mål utan bekymmer testas en lågt streckad tvåa på större system.

4. Tappara – Växjö X
Det är mer eller mindre dött lopp mellan Tappara och Växjö inför matchen i Hakametsä. Tammerfors-klubben gjorde en stabil match i Vida Arena och fick med sig ett 2-2-resultat hem. Värdklubben har flera riktigt bra spelare i truppen där bland annat Santtu Kinnunen, Waltteri Merelä, Patrik Virta och svenskbekantingen Otso Rantakari sticker ut en aning. Lakers har sedan hemmamatchen mot finländarna haft en del bekymmer i ligan och det är väldigt ovanligt att Sam Hallams manskap släpper in fem mål två matcher i rad. Svårsiat hursomhelst och då plockar vi fram dagens första helgardering.

5. Sparta Prag – Skellefteå X
Skellefteå har en brant uppförsbacke att bestiga. 1-3 hemma mot Sparta Prag var knappast planenligt. En fajt i Norrland där tidigare FBK-keepern Salak vann målvaktsmatchen mot Strauss Mann i SAIK-kassen. Prag vann Grupp A med bland annat Växjö efter fem vinster på sex försök och är överlag ett väldigt bra hockeylag. Formen i ligan är dock tveksam och vi hittar Sparta först på en niondeplats efter 23 omgångar. Med tanke på hur mekaniken kring dessa dubbelmöten funkar är det ett bortalag som kommer plocka målvakt vid både kryss och ledning med ett mål och därmed finns stora förändringar att vänta i slutet av en eventuellt jämn batalj. Vi vågar därför inte chansa och matar på med 1X2 redan från första stund.

6. SCL Tigers – Rapperswil 1
Från CHL-hockey till den schweiziska ligan. SCL kunde, efter sju raka förluster, äntligen hitta en seger i helgen. Proppen ur för Tigrarna som vann med 8-2 hemma mot Ajoie. Bland annat noterades Jesper Olofsson för två poäng. Svensken är därmed uppe på fina 34 pinnar och är med det poängbäst i laget. Rapperswil har varit en gigantisk överraskning i årets seriespel. Gästerna föll med uddamålet mot Bern nyligen men hade dessförinnan sju vinster i följd. Två sällskap som i stort ställer sig tveksamma till att spela oavgjorda matcher. Med andra ord är det gaffeln (etta-tvåa) som åtminstone inledningsvis passar allra bäst.

7. Kölner Haie – Bremerhaven 1
Kölner Haie blev första lag att lyckas besegra Adler Mannheim i SAP Arena efter 3-1 i söndags. Hajarna drog givetvis nytta av Adlers prekära sjukdomssituation. Överlag är värdklubben ändå att räkna med i år. Formen är kanonfin och lagbygget, med stöttepelare som Marcel Müller, Matsumoto och Ferraro, håller bra klass. Bremerhaven är okej men håller inte riktigt samma nivå. Vid två av totalt elva tillfällen har gästerna löst trepoängare på resande fot och det är en trend som kommer hålla i sig. Inled med ettan och måla på med krysset för att låsa in matchen helt på större system.

8. Wolfsburg – Düsseldorfer 2
Kupongens kanske allra vassaste drag finns att syna i Wolfsburg. Hemmalaget kommer med en färsk 0-1-förlust mot bottenlaget Schwenninger och nu möter Grizzlybjörnarna ett bra mycket bättre Düsseldorfer. Gästerna ser småtrevliga ut och har fått fin utdelning via ett par av lagets nyförvärv. Bland annat är Brendan O’Donnell ett fynd som säkerligen SHL-klubbarna håller ett extra öga på. Även Stephen MacAuley har varit tongivande i sin nya klubb. Tvåan streckas lågt och är första tecken att tänka på även om gubben (etta-tvåa) blir det övergripande valet.

Kassaskåpet! Leksand
Klagenfurt fick utdelning på allt i första mötet och kan förlora matchen i Leksand med tre puckar och ändå gå vidare. LIF kommer säkerligen ge sig själva chansen och är i grunden ett bättre hockeylag trots sin formdipp. Etta.

Varningen! Düsseldorfer
Düsseldorfer kommer från en stabil seger i helgen och kan absolut fortsätta på inslagen väg. Finfin rensartvåa i match 8.

36 rader
1. Rögle – ZSC Lions 1
2. Leksand – EC KAC 1
3. Frölunda – Mannheim 1
4. Tappara – Växjö 1 X 2
5. Sparta Prag – Skellefteå 1 X 2
6. SCL Tigers – Rapperswil 1 2
7. Kölner Haie – Bremerhaven 1
8. Wolfsburg – Düsseldorfer 1 2
216 rader
1. Rögle – ZSC Lions 1
2. Leksand – EC KAC 1
3. Frölunda – Mannheim 1 2
4. Tappara – Växjö 1 X 2
5. Sparta Prag – Skellefteå 1 X 2
6. SCL Tigers – Rapperswil 1 X 2
7. Kölner Haie – Bremerhaven 1 X
8. Wolfsburg – Düsseldorfer 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100