Powerplay tips tisdag 23 april 2024

Det bjuds på många härliga anrättningar på tisdagens Powerplay. Eller vad sägs om en handfull europeiska finalmatcher, dubbla slutspelsstrider i NHL samt ett nordiskt derby mellan Tre Kronor och de finska Lejonen. Vi tror att Brynäs nyttjar den första matchbollen medan Capitals är ett hett skrällbud från andra sidan pölen. Häng på!

Spelstopp 17:59

1. Djurgården – Brynäs 2
En övertänd Wiktor Nilsson ådrog sig ett matchstraff redan i matchens första byte. Djurgården lyckades visserligen reda ut Nilssons korkade femma och faktiskt ta ledningen, men sett över 60 minuter var det inget snack om att Brynäs 6-3-viktoria var rättvis. Stockholmarna hänger helt enkelt inte med när gubbar som Kopacka, Indrasis, Rödin och Larsson skruvar upp tempot. Därtill är Jordie Benn en jätte i defensiven medan Andrén i DIF-kassen inte står att känna igen. Allt och lite till talar för att gästrikarna säkrar SHL-platsen via fyra raka finalvinster. Tvåa!

2. Sverige – Finland 1
Efter två jämna tillställningar Sverige fick med sig fyra fiktiva poäng hem från Finland och lagom till bataljerna på svensk mark har Sam Hallam plockat in Frölunda-duon Max Friberg och Malte Strömwall. Dessutom är Marcus Sörensen, som haft en fantastisk säsong i NL, åter på svensk mark. De blåvita “Lejonen” har visserligen kryddat truppen med stekheta Jere Innala, men på det berömda pappret är det ingen tvekan om att Tre Kronor mönstrar ett bättre lag. 1X ska räcka långt inför ögonen på publiken i Saab Arena.

3. Lausanne – ZSC Lions 1
Lausanne ligger under med 1-2 i den schweiziska finalserien, som hittills bjudit på tre tighta kamper. LHC har i mångt och mycket lyckats få ned farten på ZSC Lions fruktade offensiv, men hemma i finansstaden är Zürichklubben likväl obesegrade i såväl finalen som genom hela slutspelet. Det som talar för att Lausanne utjämnar serien under tisdagskvällen är att Djoos, Pilut och company är solida framför hemmapubliken. Under ordinarie speltid har LHC bara torskat vid ett tillfälle på 16 duster sedan den 19:e december. Vänsterfattning anammas!

4. Esbjerg – Sönderjyske 1
Esbjerg lyckades rädda den första matchbollen och reducerade därmed till 2-3 i matcher. Finalen i Metal Ligaen lever i allra högsta grad och nu får Jason Jaspers gossar chansen att tvinga fram en sjunde och avgörande match i Vojens. Exmoraiten, Philip Schultz, stod för tre assist i match fem och var en stor bidragande faktor till Esbjergs 4-2-seger. Senast det begav sig på Esbjergs hemmarink vann Sönderjyske först efter sudden, en drabbning som lika gärna hade kunnat sluta med en Energy-viktoria. När värdet hittas i väst framstår 1X som en bra lösning.

5. Storhamar – Vålerenga 1
Vi lämnar Danmark och tar oss till Norge där storfavoriten Storhamar har tre chanser på sig att säkra guldet i EHL. Det har inte varit något snack om saken när SIL haft publiken i ryggen i denna finalserie (4-1, 5-1) och senast stod Thoresen, Quenneville och gänget för en stark bortamatch. SIL vann skotten med hela 33-17 och sedermera matchen med 4-2. Siffror i underkant ska sägas och i tredjeperioden fick ett till synes energilöst Vålerenga blott iväg tre puckar på mål i jakt på kvittering. Om värdarna kommer värdarna upp i nivå, ja då når EHL-finalen vägs ände under tisdagskvällen. Det finns bättre skrällar att jobba in på bongen – spiketta!

6. Eisbären Berlin – Fischtown X
Någon ensidig historia lär det inte bli i den tyska huvudstaden där Fischtown ämnar utjämna DEL-finalen. Eisbären Berlin sitter i förarsätet efter två raka segrar (2-1 i matcher) och skulle ta ett enormt kliv mot guldet vid en skalp i Uber Arena. Gästerna från Bremerhaven gjorde slutspelets sämsta insats i match tre, där endast Kristers Gudlevskis storspel såg till att berlinarna kunde avgöra först i sudden (2-1). En rejäl uppryckning ligger i korten för “Pingvinerna” som ståtar med fem vinster på sex bortamatcher i slutspelet. X2 prioriteras även om alla tecken föredras.

7. New York Rangers – Washington 2
Det var några som höjde på ögonbrynen åt det faktum att slagskämpen Matt Rempe tog plats i Rangers fjärdekedja i den första konferenskvarten. Det tog bara minuter innan Rempe satt på botbänken. Inte helt oväntat. I den andra akten bidrog tvåmetersmannen i offensiv väg genom att öppna Rangers målkonto i slutspelet. Bortsett från några mardrömsminuter i den andra akten stod Washington upp bra och i Charlie Lindgren har Caps en burväktare som kan vinna matcher på egen hand. Med detta i åtanke måste en rensande tvåa finnas med på en kant. Alla tecken och skrälljobb!

8. Florida – Tampa Bay 1
I The Sunshine State utspelas ett riktigt häftigt derby i den första slutspelsrundan och precis som väntat sitter Florida Panthers i pole position efter den första dusten. Segersiffrorna skrevs slutligen till 3-2 efter att Steven Stamkos reducerat med tio sekunder kvar på matchuret. Sett till de underliggande siffrorna hade Forslings kattdjur bud på betydligt mer. Med Ekblad och Ekman-Larsson tillbaka från rehabrummet har “Pantrarna” samtliga kanoner tillgängliga och då får ett betydligt tunnare Tampa svårt att matcha. Forsling/Barkov stänger återigen ned Kucherov när ettan singlas i Amerant Bank Arena.

Kassaskåpet! Storhamar
Det var klasskillnad när Storhamar vann match fyra med 4-2 i Oslo och på den egna isen ser vi inte hur SIL ska kunna förlora mot ett tröttkört “Enga”. Ettan spikas när Storhamar säkrar EHL-guldet.

Varningen! Washington
New York Rangers vann Presidents Trophy medan Washington snubblade in i slutspelet. Över sju matcher ska inte Capitals räcka till, men hos gästerna finns trots allt en helt spets och framförallt en storspelande målvakt. Ingredienser som inte ska underskattas.

108 rader
1. Djurgården – Brynäs 2
2. Sverige – Finland 1 X
3. Lausanne – ZSC Lions 1 X 2
4. Esbjerg – Sönderjyske 1 X
5. Storhamar – Vålerenga 1
6. Eisbären – Fischtown 1 X 2
7. NY Rangers – Washington 1 X 2
8. Florida – Tampa Bay 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100