Powerplay tips tisdag 21 september 2021

Vi har ett klurigt Powerplay att sätta tänderna i denna tisdag. I Ryssland och Schweiz, som tillsammans tillhandahåller sex matcher, spås det bli tight och tufft på nästan alla arenor. Vi har ändå grävt fram två spännande spikar i alplandet medan det i första hand ska jobbas knall i det gigantiska moderlandet i öst. Kupongen inleder med dubbla träningsmatcher med allsvensk prägel. Häng med!

Spelstopp 17:59

1. HV71 – BIK Karlskoga 1
HV71 har sannerligen vässat formen inför den hockeyallsvenska premiären som sker på fredag. Jönköpingslaget, som i fjol ramlade ur SHL, kommer från två raka storvinster mot de småländska rivalerna Tingsryd (7-1) och nykomlingen Troja/Ljungby (9-0). Spelare som Vesel (hattrick senast), Nybeck, Forsberg, Önerud och Kokkonen dominerar fullständigt och även om Karlskoga spås kriga om en topp 4-plats blir det oerhört svårt för värmlänningarna att få med sig ett positivt resultat från träningsmatchen i Husqvarna Garden. Högst trolig hemmaseger.

2. Vita Hästen – Södertälje 2
Vita Hästen har haft enorm spelaromsättning under sommaren – på backsidan är samtliga nya i klubben förutom den egna produkten Lukas Flygt som väntas få sporadiskt med speltid under säsongen. Östgötarna har dessutom ett helt nytt målvaktspar i Ohre och Myrenberg, två stabila burväktare på den här nivån. Det finns dock många frågetecken kring Tony Zabels lagbygge och “Pållarna” lär få kriga på den nedre delen av tabellen. Södertälje är helt klart ett spetsigare lag på pappret med de nya tillskotten: Colin Smith, Felix Olsson, Jonatan Harju och Villiam Haag. Sörmlänningarna föll mot ett bra Västerås tidigare i veckan, men ska ses med god chans att minst kryssa mot Vita Hästen i Himmelstalundshallen. X2.

3. Tjerepovets – Salavat Ufa 1
Över till KHL där Salavat Ufa går som tåget i den östra konferensen. Tomi Lämsäs manskap har tagit maximala 14 poäng efter sju omgångar och vunnit samtliga matcher under ordinarie tid. Åtta insläppta mål är nästan skrämmande bra och då är ändå en av lagets bästa backar, Philip Larsen, skadad. Framåt leds de svartgröna föga förvånande av den finska succétrion Granlund, Manninen och Hartikainen. Det ska dock nämnas att Salavat haft ett relativt enkelt schema så här långt. Tjerepovets har tagit poäng i tre av sju matcher, men haft förtvivlat svårt att få det att lossna offensivt. Kvalité finns det gott om och när tvåan målas upp till månen lockar skrällen till vänster helt klart mest. Hela upp och jobba in minst en pinne till hemmalaget.

4. Spartak Moskva – Avangard Omsk 2
I fjol skrällde Avangard Omsk rejält när de gick hela vägen och vann Gagarin Cup. Lagets stora hjälte var utan tvekan den tjeckiska landslagsmålvakten Simon Hrubec som hade en räddningsprocent på 92,9 i grundserien och 95,4 i slutspelet. Fantastiska siffror! I år har Hrubec inte visat upp samma stabilitet och Omsk är faktiskt inte bättre än sjua i den östra konferensen. Kunnandet är dock skyhögt och häromsistens stod gästerna för en solid insats i 3-1-segern mot Jekaterinburg. Spartak har svajat aningen mot slutet, men är samtidigt vassa på hemmais. Väldigt ovisst på förhand, men med värdet österut inleder vi med tvåan. Helgardera gärna.

5. Lugano – Zug 1
Kupongen avslutas med fyra bataljer i Schweiz där det råder hockeyfeber med fullsatta läktare i var och varannan match. I alpnationens sydliga delar står ett rafflande toppmöte på agendan när tabellfyran Lugano tar emot tvåan, tillika de regerande mästarna, Zug. De svartvita värdarna imponerade stort i 5-3-segern borta mot Servette i lördags. Tredjekedjan med Josephs, Thurkauf och Bertaggia gick i bräschen och svarade tillsammans för sex poäng. Daniel Carr är alltjämt out på grund av en hjärnskakning. Zug ståtar med sex raka vinster, men här väntar en av de svåraste bortamatcherna under hela säsongen för Dan Tangnes tjurar. Jämnt att vänta och med lysande värde till vänster är ettan en intressant chansspik.

6. EHC Biel – Servette 2
EHC Biel fortsätter att gå som tåget i National League. Det fransktalande laget från Biel/Bienne har skrapat ihop 17 poäng av 18 möjliga efter sex avklarade omgångar. Väldigt starka papper av Antti Törmänens rödgula lag. Damien Brunner och Toni Rajala pumpar in poäng i parti och minut medan svenske Viktor Lööv står för ett stabilt backspel framför duktige Van Pottelberghe i kassen. Fjolårets finallag, Servette, har inte fått den start man hoppats på. En åttondeplats är inte tillräckligt bra, men på bortais har ändå “Örnarna” tagit poäng två gånger i följd. Detta bör bli jämnare än vad rådande procent indikerar. Tvåan under 30 procent inleder.

7. Fribourg – Lausanne X
Fribourg öppnade upp säsongen på bästa sätt genom att vinna de två inledande matcherna. Därefter har det inte riktigt kuggat i för “Drakarna” som förlorat tre raka mot Ambrì, Biel och Zug. De två sista var dock efter sudden och sett till spelet såg det inte alls dåligt ut, tvärtom. Lausanne hade inte suck mot ett betydligt hetare Rapperswil senast och föll med hela 1-5. Det var “Lejonens” fjärde raka nederlag på bortais. Glädjande för de rödvita gästerna är att Mark Barberio åter är redo för spel efter avstängning. Senaste fem mötena lagen emellan har differensen endast varit ett mål. Heltäckningsmattan rullas ut omgående i denna svårtippade match.

8. Ambrì – Rapperswil 1
Ambrì gick på moln under inledningen och vann de tre första matcherna på ett imponerande sätt. I den nybyggda arenan Stadio multifunzionale bar publiken fram sina hjältar till en seger mot Fribourg i hemmapremiären. Även om det blev förlust mot både Zug och nykomlingen Ajoie var faktiskt Ambrì det bättre laget och vann skotten klart i båda matcherna. Peter Regin och Brandon Kozun skapar målchanser i var och vartannat byte och känslan är att Stefan Hedlunds Rapperswil får svårt att hävda sig i det blåvita templet. Ettan spikas upp till 45-50 procent.

Kassaskåpet! Ambrì
Ett pånyttfött Ambrì ser bättre ut än på många år och har dessutom ett enormt stöd av deras stora fanskara. Rapperswil återfinns långt ner i tabellen och suktar fortfarande efter första poängen på resande skridsko. De får vänta ett tag till. Etta!

Varningen! Tjerepovets
Salavat Ufa är KHL:s bästa lag så här långt och har tre kedjor som alla kan bidra med poäng. Vinsten mot Dinamo Minsk satt dock långt inne senast och här blir gästerna på tok för hårt ansatta. Koppla på hela spannet och jobba knall!

36 rader
1. HV71 – BIK Karlskoga 1
2. Vita Hästen – Södertälje X 2
3. Tjerepovets – Ufa 1 X 2
4. Sp.Moskva – Omsk X 2
5. Lugano – Zug 1
6. EHC Biel – Servette 2
7. Fribourg – Lausanne 1 X 2
8. Ambrì – Rapperswil 1
216 rader
1. HV71 – BIK Karlskoga 1 X
2. Vita Hästen – Södertälje X 2
3. Tjerepovets – Ufa 1 X 2
4. Sp.Moskva – Omsk 1 X 2
5. Lugano – Zug 1
6. EHC Biel – Servette 1 2
7. Fribourg – Lausanne 1 X 2
8. Ambrì – Rapperswil 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100