Powerplay tips tisdag 21 november 2023

CHL:s inledande slutspelsrunda tas i mål denna vecka och under tisdagskvällen ska de tre svenska bidragen in i elden, samtliga med god chans att avancera. Vi tror att Skellefteå vänder på steken hemma mot Trinec. I övriga svenska arenor håller vi däremot tummarna för att det skräller och på så vis skjuter utdelningen i höjden. HA, EHL och Metal Ligaen bjuder dessutom på varsin ligafajt. Häng med!

Spelstopp 17:59

1. Växjö – Ingolstadt X
Växjö ser starka ut just nu och går riktigt bra hemma i SHL och lika fint ute i Europa. Jönssons Lakejer kunde bekvämt skjuta bort Ingolstadt i den första matchen i slutspelet nere på tysk mark och har en fot i en kommande kvartsfinal. Med detta sagt är det inte alls säkert att smålänningarna defilerar hem en ny seger under tisdagen. Vinst är inte nödvändigt och faktum är att värdklubben har råd att torska med dubbla påsar och ändå ta sig vidare. Ingolstadt är dessutom ingen slagpåse och visade sin kompetens nyligen då klubben triumferade borta mot München i ligaspelet samt nöp en helgpinne mot svårspelade Mannheim. Alla tecken och skrälljobb gäller.

2. Skellefteå – Trinec 1
Trinec fick matchen mot Skellefteå dit man ville nere i Tjeckien. 4-3-segern för Hudácek och hans lagkompisar innebär att SAIK måste vinna på hemmaisen i norra Sverige och det mesta talar också för att så blir fallet. Tjeckerna lyckades bara få iväg 15 skott på mål i det vändande mötet och spontant ska Trinecs offensiva zontid bli ännu mer begränsad. Visst finns en del frågetecken kring spelare i hemmalägret men på det hela taget är det inget snack om vart favoritskapet letar sig in. Ettan är väldigt trolig.

3. Färjestad – EHC Biel 2
Toni Rajala lossade bössan fem gånger och försökte. En spelare som Yakovenko gjorde vad som stod i hans makt för att forcera framåt, men det mesta var förgäves. Ett smartare, snabbare och tyngre Färjestad vann med 5-3 på schweizisk mark och nu måste Sallinen, Brunner och övriga i Biel-dressen inte bara vinna med en påse utan två i Löfbergs Arena för att ge sig själva chansen till avancemang. Karlstad-klubben kommer inte tappa detta grepp såklart. Vargarna är alldeles för starka och har en bredd som få andra lag i Europa kan matcha. Möjligen kan Mitells gäng gå ner sig lite här och torska en enskild strid men uttåg är det såklart inte tal om. Jobba alla tecken hursom och håll en extra tumme eller två för en högerknall.

4. Vitkovice – Lahti 1
Pelikanerna från Lahti fick aldrig chansen att utmana Vitkovice i hemmamatchen på finländsk mark. Isen brakade sönder och kunde inte repareras. Snopet för Pelicans som därmed fick en 0-3-förlust tilldömd och nu måste Bryggman, Carlsson och övriga Lahti-spelare inte bara vinna, utan också göra det med tre mål eller fler. Ett minst sagt knepigt uppdrag. Vitkovice har i gruppspelet visat sig kompetenta och även om hemmaspelet varit ojämnt under hösten smakar 1X bäst. Helgardera på större system.

5. Adler Mannheim – Rapperswil 1
Rapperswil kom med som ett av de sista lagen till slutspelet och fick därmed kliva upp i ringen mot förstaseedade Adler Mannheim, som grejade fem trepoängare på sex försök i CHL:s huvudrunda. Lakers tog inte denna uppgift på alltför stort allvar och var också stabila på hemmaplan. 4-1-vinsten sätter schweizarna i en strålande sits inför returen och tyskarnas rådande formdipp kunde inte komma mer olägligt. Inför returen visar Örnarna från Mannheim bara två ynka vinster på nio matcher i alla tävlingar och framförallt finns stora frågetecken kring offensiven. Gubb-läge och etta-tvåa spelas tidigt ut då värdet på ettan inte kan förbises.

6. Östersund – Västervik 1
Västervik är ett väldigt ojämnt hockeylag. En del fina toppar har varvats med en och annan genomklappning. En vinst på nio bortamatcher är inget att hänga i granen direkt och VIK kommer också få lira andrafiol i Östersund. ÖIK har gjort en väldigt dålig höst sett till förutsättningarna. Med tanke på det lagbygge som Roger Forsberg har till förfogande hade de nog räknat med fler än 16 poäng på lika många matcher och en jumboplats. Denna afton ska de grönvita ha goda segerchanser och ettan spelas ut som första tecken.

7. Stavanger – Vålerenga 1
Det ska liras en riktig höjdare i Norge under tisdagen. Två av nationens bästa klubblag går i klinch på isen i Stavanger. Oilers har vunnit EHL två säsonger i följd. Årets upplaga är möjligen något mer begränsad i och med att en toppspelare som Lefebvre har lämnat. Vålerenga å sin sida radar upp vinster och sköter sina kort rätt mer eller mindre hela tiden. Offensiven är närmast klanderfri och med 16 vinster på 18 försök samt en herren på täppan-position finns det inte mycket att snacka ner. Borta mot tunga Stavanger lär ändå Oslo-klubben få en del bekymmer, något som också oddsen visar. I en böljande fajt får ettan öppna, tvåan hakar på strax därefter. Etta-tvåa!

8. Esbjerg – Rungsted 2
Rungsted hade radat upp fem förluster innan det blev fullkomlig islossning hemma mot Herlev i förra omgången. 9-0-ledningen efter 40 spelade minuter var ett enormt styrkebesked och när besökarna nu gästar Esbjerg är en ny seger i siktet. För arrangörsklubben var senaste omgången en katastrof. 0-7 i baken mot Sönderjyske var en rakt igenom bedrövlig insats från de gulklädda. Spännande att se hur Esbjerg agerar efter debaclet senast då vi hursomhelst tar parti för bortalaget till fin procent. Spikad tvåa.

Kassaskåpet! Skellefteå
Skellefteå måste vinna mot Trinec och ska också ha väldigt fina möjligheter att göra så i hemmahallen. Ettan är fint spikmaterial.

Varningen! EHC Biel
Biel måste vinna mot Färjestad borta och även en seger innebär inte per automatik att schweizarna tar sig vidare. FBK behöver därmed inte gå framåt i onödan och kan kosta på sig en torsk med ett mål. En magiskt fin tvåa är således ett skrälltecken som vi inte missar.

36 rader
1. Växjö – Ingolstadt 1 X 2
2. Skellefteå – Trinec 1
3. Färjestad – EHC Biel 1 X 2
4. Vitkovice – Lahti 1 X
5. Mannheim – Rapperswil 1 2
6. Östersund – Västervik 1
7. Stavanger – Vålerenga 1
8. Esbjerg – Rungsted 2
216 rader
1. Växjö – Ingolstadt 1 X 2
2. Skellefteå – Trinec 1
3. Färjestad – EHC Biel 1 X 2
4. Vitkovice – Lahti 1 X 2
5. Mannheim – Rapperswil 1 2
6. Östersund – Västervik 1 X
7. Stavanger – Vålerenga 1 2
8. Esbjerg – Rungsted 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100