Powerplay tips tisdag 20 oktober 2020

Svensk hockey på en tisdag. Vad underbart det är. Vi bjuds på fem matcher från vårt avlånga land. I Skåne ska Frölunda försöka studsa tillbaka efter förlusten senast. Malmö har förhoppningar om att börja vinna. Leksand jagar säsongens första hemmatrea. MODO har inlett säsongen katastrofalt resultatmässigt, spelmässigt ser det inte bättre ut. Björklöven jagar sjätte raka segern när Kristianstad kommer på besök. Kupongen avslutas med tre matcher från Schweiz, där det finns spikpotential. Häng med!

Spelstopp: 18:59

1. Malmö – Frölunda 2
Frölunda fick sin förlustnolla spräckt borta mot Färjestad, i en match där göteborgarna inte alls var med från början. Siffrorna skrevs till 3-0 för värmlänningarna. Målchanser skapade VF, men de kunde inte överlista Holm i färjestadskassen. Spelmässigt har det annars sett väldigt bra ut, Rönnbergs mannar skapar mer än motståndarna och framförallt ser defensiven stark ut. Malmö har sett ut som förväntat. Det vill säga som ett bottenlag. Det blev en klar förlust hemma mot Luleå i helgen. RedHawks hade problem att skapa målchanser och Oscar Alsenfelt lyckades inte hålla liv i matchen. Frölunda riskerar att bli överstreckade och då är det vettigt att gardera upp tvåan. På mindre system börjar vi med krysset. På det större får alla tecken följa med.

2. Leksand – Djurgården 1
Som vanligt när det gäller Leksand handlar mycket om förstakedjan. Cehlárik, Hrivík och Camper låg bakom ytterligare ett mål i helgen. Det blev en seger mot Rögle i en match som var jämn. Burväktaren Juvonen gjorde en stabil insats och Leksand kunde äntligen inkassera en seger på hemmais. Nu väntar Djurgården, ett tippat bottenlag. Stockholmarna har plockat in Dominik Bokk, tysken som skulle spelat i en den pausade tyska ligan har nu lånats ut till järnkaminerna. Spelmässigt har Djurgården blivit bättre och bättre, i helgen blev det seger mot topptippade HV71. Det bör bli en fartfylld match och det är en perfekt möjlighet för masarna att plocka sin första trea hemma. Lite understreckade får de förtroendet. Ettan spikas.

3. Mora – Västervik 2
Västervik kommer från en tight förlust mot solklara favoriten Björklöven. En match som var jämn hela vägen och Västervik tvingades kapitulera med minuten kvar. Smålänningarna har inlett säsongen helt okej med sju poäng på fem matcher. Spelmässigt har det bra ut, förlusterna har oftast varit med uddamålet i jämna tillställningar. Det blev även en i fredags mot Väsby, då slappnade laget av lite väl tidigt och Väsby kunde göra tre mål på kort tid och vända matchen. I Dalarna väntar ett ungt Mora med gamle stjärnmålvakten Johan Hedberg som tränare. De har inlett säsongen väldigt lovande, men i helgen kom första förlusten under ordinarie tid. En klar sådan mot Tingsryd. Det blir viktigt för rutinerade spelare som Amnér, Masuhr och Johansson att kliva fram så masarna inte hamnar i en negativ spiral. Smålänningarna är understreckade och på mindre systemen får de stå själva. Bra grundtvåa.

4. Almtuna – MODO 1
En match som inför säsongen skulle betraktas som botten mot toppen. Så blir det också, fast omvänt. Almtuna var tippade i botten, men har inlett säsongen helt okej. Det har blivit tio poäng under inledning, tre av dem kom borta mot MODO. Det var dessutom en match där uppsalagänget dominerade spelmässigt. 2-0 var i underkant. MODO var tippade i toppen av många, men den finska tränaren Nieminen har inte lyckats få sina spelare att hålla sig till systemet. Ångermanlänningarna har problem att ta sig in i offensiv zon och när de väl är där blir det inte mycket gjort. Laget ligger sist av en anledning och det kommer bli tufft även i denna match. MODO:s namn kommer locka till sig en hel del streck. Ettan blir då ännu bättre. Bra spik.

5. Björklöven – Kristianstad X
Björklöven var tippade att vinna HockeyAllsvenskan och allt talar för att det blir en promenadseger. Kevin Poulin hämtades in när Joe Cannata gick till Oskarshamn och Poulin har visat sig var på tok för bra för Hockeyallsvenskan. Kanadensaren har en räddningsprocent på 94 procent. Framåt ser det också bra ut, laget snittar nästan fem mål per match i offensiv riktning. Dagens motståndare är ett tippat bottenlag. Kristianstad har dessutom tappat en hel del poäng i inledningen. På bortais har det bara blivit förluster, men spelmässigt har det inte sett så illa ut för skåningarna. Pucken har inte studsat deras väg, att det ska vända borta mot Björklöven är procentuellt ingen jättechans. Men ettan i Umeå kommer vara den mest spikade av alla. För utdelningens skull plitar vi ner samtliga tecken i A3 Arena.

6. SCL Tigers – Rapperswil 1
SCL Tigers vann fredagens match mot Ambri efter övertid. En klar uppryckning från torsdagens utskåpning. Då blev det 8-1 i baken mot Servette. Langnau har lånat in spelare med NHL-rutin, bland annat spelar Erik Brännström från Ottawa för Tigrarna. Svensken håller hög nivå och är en klassvärvning. Rapperswil besegrade Geneve i fredags, samma Geneve som utklassade Langnau. De följde upp segern med att bli totalt utspelade mot Davos på lördagen. Då skrevs siffrorna till 2-9. Det finns kvalité även hos bortalaget i Roman Cervenka och inlånade Vladimir Sobotka. Cervenka har börjat säsongen fint med fem poäng på sex matcher. Hemmalaget får gälla som favoriter och på mindre system spikas ettan.

7. Ambri – Lausanne 2
Det har endast blivit en seger i säsongsupptakten för Ambri, borta mot Geneve. Värdarna har endast mäktat med sju mål framåt på sex matcher och det är på tok för få. Det blir svårt att vinna matcher med en så trubbig offensiv. Lausanne har börjat säsongen klart bättre med fyra trepoängare på sex försök. Offensiven är glödhet, och det har blivit 17 mål framåt. Defensiven ser inte lika solid ut. Det släpps till en hel del chanser och den rutinerade målvaktsduon Stephan och Boltshauser har inte alls kommit upp i nivå. Det skiljer dock en nivå mellan lagen och när matchen ser ut att bli korrekt streckad tar vi ställning för bortalaget och spikar tvåan.

8. EHC Biel – Bern 2
För bara två säsonger sedan var Bern ett topplag. De vann serien och senare även titeln i NLA. I år ser det inte lika bra ut. En enda seger på de fyra inledande matcherna skriker inte mästare. Det har dessutom blivit tre raka förluster, även om de varit bra med i matcherna har poängen inte trillat in. Biel har inte heller övertygat. En trepoängare på de inledande fyra matcherna motsvarar inte lagets förväntningar. Inget av lagen har varit utspelade i någon av matcherna utan hängt med. Det blir troligen en ganska jämn match. I ett läge när många tittar på tabellen i okända schweiziska ligan, kommer många system spika ettan. Vi tar med alla tecken och jobbar skrällen.

Kassaskåpet! – Almtuna
Uppsalalaget har sett helt okej ut i början av säsongen. Nu tar de emot MODO i slitna Upplands Bilforum Arena. MODO har sett riktigt dåliga ut, och det verkar helt saknas spelidé. Vettig spiketta.

Varningen! – Kristianstad
Det har varit mycket motstuds för Kristianstad som har varit med i alla matcher utom mot Södertälje. Det finns kapacitet hos skåningarna, hybris hos hemmalaget kan hjälpa oss här. Hela och heja på KIK!

36 rader
1. Malmö – Frölunda X2
2. Leksand – Djurgården 1
3. Mora – Västervik X2
4. Almtuna – MODO 1
5. Björklöven – Kristianstad 1X2
6. SCL Tigers – Rapperswil 1
7. Ambri – Lausanne 2
8. EHC Biel – Bern 1X2

216 rader
1. Malmö – Frölunda 1X2
2. Leksand – Djurgården 12
3. Mora – Västervik X2
4. Almtuna – MODO 1
5. Björklöven – Kristianstad 1X2
6. SCL Tigers – Rapperswil 12
7. Ambri – Lausanne 2
8. EHC Biel – Bern 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100