Powerplay tips tisdag 2 april 2024

Semifinalspelet i Hockeyallsvenskan är äntligen igång och ikväll ger sig Djurgården och Mora in i hetluften efter påskvilan. På dagens Powerplay-kupong synar vi ytterligare fyra slutspelsmatcher från Europa innan trippla nattmanglingar från NHL knyter ihop säcken. Mot åtta rätt och evig ära!

Spelstopp 18:59

1. Djurgården – Mora X
Mora grusade AIK:s drömmar om en semifinal mot Djurgården. Tråkigt tycker i princip hela hockeysverige, men samtidigt var inte det minsta orättvist då dalalaget var bättre sett över sex matcher. Detta trots skador på bärande balkar som Yetman och Ljunggren. Status på duon är och förblir oklar, men MIK har visat att de kan mäta sig med ligans topplag även utan förste- och andrecentern. Djurgårdens skadeproblem har varit en följetong hela säsongen, men nu har läget äntligen ljusnat för stockholmarna som dessutom övertygade mot Löven i kvarten. Järnkaminerna torskade dock samtliga fyra mot MIK i grundserien och överstreckas nu. Alla tecken!

2. Sönderjyske – Herning 1
David Madsen har visat fin målform i semifinalen och är en stor anledning till att Sönderjyske ”bara” ligger under med 1-2 i matcher. Grabbarna från Vojens har därtill ett starkt försvarsspel att luta sig emot, något som brukar räcka långt i ett slutspel. Sönderjyske har dock inte lyckats knäcka koden för att stoppa Mathias From. Sverigebekantingen öste in poäng i kvarten och har fortsatt på inslagen väg här i semifinalen. From låg bland annat bakom Morten Poulsens 4-3-påse häromsistens. Jämnt att vänta och i tidigare dueller har hemmaplan spelat en betydande roll. 1X!

3. Esbjerg – Aalborg 2
Det är inte tu tal om att Aalborg är ett bättre hockeylag än Esbjerg, men i denna semifinalserie har Piraterna en brant uppförsbacke att bestiga. Nonchalant spel i den egna zonen mynnade ut i en klar 4-7-torsk häromsistens och nu leder Esbjerg med 2-1 i matcher och innehar därtill hemmafördel. Det är dock inte tal om att räkna ut grundseriens bästa lag. I match två var Aalborgs dominans total och med bättre målvaktsspel av George Sörensen hade Pirates även vunnit föregående strid. Den forna landslagskeepern är benägen om att studsa tillbaka, precis som hela laget. Tvåan gillas!

4. Vålerenga – Stavanger 1
Efter en jämn inledande period, där Vålerenga skapade något fler heta chanser, blev Fredrik Anderssons adepter totalt slaktade i den andra akten. Smack, smack, smack och smack innebar fyra snabba strutar för Stavanger som där och då avgjorde den första semifinalen (4-1). Känslan är att matchserien i sig är långt ifrån över. ”Enga” visade upp ett enormt starkt spel på hemmais i föregående runda mot Stjernen och målade totalt 19(!) gånger framför fansen. Då tvåan troligen blir hårt streckad är chansspiken till vänster ett mäktigt drag!

5. Salzburg – Bolzano X
Över till Österrike där Salzburg och Bolzano har gått sex stentuffa ronder. Tre vinster vardera innebär att vi har en sjunde och avgörande strid att se fram emot. I potten ligger en finalbiljett mot Klagenfurt som städade av Val Pusteria i fyra raka. Rutinerade pjäser som Raffl, Schneider och Genoway visade vägen för Salzburg i Sydtyrolen senast (4-1) och faktum är att lagen har vunnit två matcher vardera på bortais. Det talar lite till fördel för Bolzano, men det är långt ifrån givet att Rävarna lyckas passera superkeepern Tolvanen som stod på huvudet i match sex. Med någorlunda korrekt streckad bräda lämnas inget åt slumpen. 1X2.

6. New Jersey – Pittsburgh 1
Två gäng som av allt att döma kommer att missa slutspel drabbar samman i Prudential Center. I teorin kan såväl New Jersey som Pittsburgh passera Washington och Philadelphia, men däremellan kamperar även Detroit och Islanders om en playoff-plats. Fem mot fem har Pittsburgh presterat som ett slutspelslag, men i special teams har Erik Karlsson och company inte alls fått till det. New Jersey har vunnit fyra av de sex senaste och sitter ihop mer som ett lag sedan Travis Green tog över som tränare. Hemmaplansfördelen väger tungt och ettan singlas till runt 50 procent.

7. Buffalo – Washington 1
Liksom ovan nämnda kombattanter har Buffalo en chans att nå slutspel. Det är dock en avlägsen sådan. Sabres fortsätter att blanda höga toppar med djupa dalar. 5-2 mot Devils, där Tage Thompson nätade fyra gånger, följdes av en 0-3-torsk hemma mot Toronto trots 34-22 i skott på mål och ett spelövertag för Dahlin och hans kamrater. Washington har en god möjlighet att gneta till sig en slutspelsplats. Lagbygget tillhör absolut inte de bättre i ligan, men grundspelet är bevisligen tryggt och längst bak gör Charlie Lindgren en kanonsäsong. Ett-tvåan är en bra lösning då en böljande kamp ligger i korten.

8. Nashville – Boston 1
Med 34 inspelade poäng av 40 möjliga sista 20 kamperna är Nashville det formstarkaste laget i hela NHL. Den ledande enheten med Forsberg, O’Reilly och Nyquist har en stor del i Predators framfart. Trion har varit dominant i lejonparten av matcherna, men i de två senaste nederlagen mot Arizona (4-8) och Colorado (4-7) har defensiven fallit ihop som ett korthus. Juuse Saros blev utbytt mot Coyotes och vilades senast mot Avs. Finnen lär vara duktigt revanschsugen om han ges chansen här. Boston jagar förstaplatsen i divisionen och är sin vana trogen oerhört svårforcerade. Något större favoritskap förtjänar emellertid inte Bruins och detta streckas därför från värdet i västerled. Helgardera gärna.

Kassaskåpet! Aalborg
När Aalborg är påkopplade har resten av konkurrenterna svårt att mäta sig med grundseriens vinnare. Det kommer sannolikt att visa sig ju längre serien fortlöper. Tvåan gillas till ok värde.

Varningen! Mora
Mora vann samtliga duster med Djurgården i grundserien och visade vad man kan uträtta genom att besegra AIK i kvarten. Lågt streckade X2 prioriteras på Hovet.

108 rader
1. Djurgården – Mora 1 X 2
2. Sönderjyske – Herning 1 X
3. Esbjerg – Aalborg 2
4. Vålerenga – Stavanger 1
5. Salzburg – Bolzano 1 X 2
6. New Jersey – Pittsburgh 1
7. Buffalo – Washington 1 2
8. Nashville – Boston 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100