Powerplay tips tisdag 14 september 2021

Tisdagens Powerplay domineras av rysk topphockey från Kontinental Hockey League. Hela sex matcher hämtas från Europas bästa liga och för att kunna få fatt i de riktigt stora pengarna ska vi försöka fälla lag som Torpedo Novgorod och CSKA Moskva. Två bataljer från schweiziska NLA tar kupongen i hamn. Mot åtta rätt!

Spelstopp 18:29

1. Spartak Moskva – SKA St. Petersburg 2
Efter fem omgångar står Spartak Moskva stadigt på en andraplats i Western Conference bakom obesegrade Dynamo Moskva. “Spartanerna” har bara tagit stryk av Salavat Ufa och framförallt imponerat defensivt – sju insläppta på fem fighter matchas bara av nämnda Salavat. Svenske Tim Heed gör ett hästjobb i hemmalagets försvar, både i spelet med och utan puck. Den forna San Jose-backen kommer dock ställas på prov när SKA St. Petersburg gästar läckra Megasport Arena. De tillresta “Soldaterna” har vunnit tre raka bataljer i denna hall mot Spartak sedan 2020 och är spelare för spelare ett bättre lag. Tvåan är en tänkbar spik.

2. Vitjaz Podolsk – Traktor Tjeljabinsk X
Av de lag som hunnit spela fem matcher är Vitjaz Podolsk ensamma om att vara obesegrade under ordinarie tid. Ändå placerar sig de rödvita från Moskvas utkanter inte bättre än åtta i den västra konferensen. Fyra raka dråpliga nederlag efter sudden/straffar svider såklart, men samtidigt är det inte heller så farligt då tvåpoängsystem tillämpas i KHL. Niko Ojamäki fortsätter att pumpa in mål framåt, skaplig helomvändning för finländaren som var iskall i Linköping föregående säsong. Traktor har även de kryssat i samtliga matcher utom en och det skulle inte förvåna om bägge lagen får med sig poäng från Ispalatset i Podolsk. Krysset inleder, därefter tvåan.

3. Dinamo Riga – Torpedo Novgorod 1
Trevligt skrälläge för Dinamo Riga när Marek Hrivík och hans Torpedo Novgorod anländer till den lettiska huvudstaden under tisdagen. Slovaken, som var SHL:s bästa spelare föregående säsong, noterades för två fullträffar i 3-2-segern mot St. Petersburg och var isens gigant tillsammans med Theodor Lennström (1+1). Skön skalp för Torpedo, men gästerna har varit alldeles för ojämna för att vi ska backa dem till rådande procent. “Renarna” har bland annat både tagit stryk av Vitjaz med stora siffor och dessutom nollats av Novosibirsk. Sett till de fem senaste mötena lagen emellan i Arena Riga har Dinamo löst poäng i tre. Den djärve spikar ettan. Krysset är ett rimligt komplement på större system.

4. HC Sotji – Ak Bars Kazan 2
Bottentippade HC Sotji har öppnat aningen bättre än väntat och står på fem inspelade poäng efter lika många matcher. Det ska dock nämnas att båda vinsterna kom i de två inledande matcherna, sista tre kamperna har genererat en pinne för katterna från den ryska rivieran. Ak Bars Kazan kammade noll borta mot Dinamo Minsk, de gröndressades tveksamma upptakt medför till att värdet uppdagas i österled. “Snöleoparderna” är utan tvekan ett lag som kan gå hela vägen och kan Pär Lindholm och company lyfta sig ett snäpp jämfört med senast ska det inte vara något snack om saken – tvåan är en spik att luta sig emot upp till 65 procent.

5. Star Kunlun – Jekaterinburg 1
Star Kunlun bärgade säsongens andra skalp när bottenkollegan Sotji slogs tillbaka med 3-2 efter straffar i lördags. Storstjärnan Brandon Yip gjorde 2-2-målet på pass från assistkungen Tyler Wong, den sistnämnde nätade sedermera i straffläggningen. Jekaterinburg har repat mod efter en tung start och bärgat tre raka segrar. Mot Minsk och Vitjaz var det dock jämnt och det råder ingen tvekan om att Bill Peters manskap får ett för stort förtroende här. Visst är gästerna bättre, men Kunlun har ändå visat att de kan fälla stora drakar (Kazan exempelvis) och till rådande procentfördelning känns det tämligen givet att plocka med alla tecken och jobba in ett favoritfall.

6. CSKA Moskva – Barys Nur-Sultan 1
Toppen mot botten i den ryska huvudstaden när tabelltrean i väst, CSKA Moskva, tar emot nästjumbon från den östra konferensen, Barys Nur-Sultan. De tillresta kazakerna har endast vunnit mot jumbon Amur efter fyra omgångar, men viss förbättring har kunnat skönjas mot Magnitogorsk och nu senast mot formstarka Spartak Moskva. I mötet med Spartak skapade Barys fler chanser trots att det blev förlust med 1-4. CSKA är sin vana trogen ett habilt topplag och storfavorit till att vinna Gagarin Cup. “Den röda armén”, som värdarna kallas, tenderar dock att gå ner i tempo mot lite sämre lag och med hänsyn till spelvärdet är det svårt att utelämna några tecken i Moskva. Helgardera!

7. EHC Biel – Fribourg 1
Över till Schweiz där två matcher från National League tar kupongen in över mållinjen. Vi börjar med ett tidigt toppmöte mellan obesegrade EHC Biel och gästande Fribourg. Toni Rajala toppar poängligan i NLA och var matchens förgrundsfigur med sina fyra (!) assist när EHC vände ett 2-4-underläge till seger 6-4 mot Rapperswil. Rajala, Hischier och Hass måste Fribourg hålla ett extra öga på för den trion är stekhet. De tillflugna “Drakarna” har matchats hårt under sensommaren i och med CHL och storförlusten mot Ambrì senast var antagligen en reaktion på det. Det blir inte lättare mot ett Biel som lyser av självförtroende för stunden. Landar ettan in under 50 procent åker spikklubban fram.

8. SCL Tigers – Ambrì 2
Två bottentippade lag strålar samman i Langnau där SCL Tigers har sitt säte. Tigrarna kommer från en svag säsong men har gjort en del taktiska förändringar under sommaren, framförallt defensivt, som gett resultat. Försvarsspelet har varit Ambrìs styrka under ett decennium och de blåvita tycks äntligen ha prickat rätt med offensiva rekryteringar. Brandon Kozun (3+1 senast) har stundtals haft lekstuga och kompletteras på ett strålande vis av tvåvägscentern Peter Regin. Lurig match på förhand där X2 känns som en stabil grund att stå på. Hela upp om pengarna räcker.

Kassaskåpet! Ak Bars Kazan
Kazan har underpresterat i början av KHL men är ruskigt bra i grunden och kommer att klättra vad det lider. Ska kunna montera ner ett blekt Sotji hyfsat smärtfritt.

Varningen! Dinamo Riga
Novgorod streckas inte helt oväntat upp till månen borta mot Riga. Gästernas lägstanivå är dock sisådär och någon given bortaseger är det inte tal om i den lettiska huvudstaden. Spännande skräll!

36 rader
1. Sp.Moskva – SKA St. Pet. 2
2. Vitjaz – Tjeljabinsk X 2
3. Din.Riga – T.Novgorod 1
4. Sotji – Ak Bars Kazan 2
5. Star Kunlun – Jekaterinb. 1 X 2
6. CSKA Moskva – Barys 1 X 2
7. EHC Biel – Fribourg 1
8. SCL Tigers – Ambrì X 2
216 rader
1. Sp.Moskva – SKA St. Pet. X 2
2. Vitjaz – Tjeljabinsk X 2
3. Din.Riga – T.Novgorod 1 X
4. Sotji – Ak Bars Kazan 2
5. Star Kunlun – Jekaterinb. 1 X 2
6. CSKA Moskva – Barys 1 X 2
7. EHC Biel – Fribourg 1
8. SCL Tigers – Ambrì 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100