Powerplay tips tisdag 14 mars 2023

En otroligt svårlöst kupong ligger framför oss denna tisdag och åtta rätt torde således rendera i ett finfint klirr i kassan. Bongen utgörs av uteslutande slutspels- och kvalmatcher där mötet med stort M hämtas från Gävle där Brynäs och Malmö brakar samman i den första Play Out-fighten. Övriga dueller hittas i SHL, Hockeyallsvenskan, NLA samt DEL. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Oskarshamn – Luleå 2
Det blir en tredje och avgörande batalj i denna otroligt underhållande åttondelsfinal. Detta sedan Oskarhamn utjämnat till 1-1 i matcher efter ett rafflande drama i Be-Ge Hockey Center. Det var Luleå som höll i taktpinnen under lejonparten av tillställningen, men jämfört med mötet i Norrbotten så gjorde IKO ett bättre jobb med att städa undan framför målman Tim Juel som var strålande matchen igenom, inte minst i sudden där LHF satte in ett enormt tryck. Komarov saknas alltjämt hos gästerna medan Martin Filander eventuellt får klara sig utan Patrik Karlkvist. Tvingas “Karla” vila, ja då lockar tvåan initialt. Gardera sedan i samråd med börsen.

2. Leksand – Rögle 1
Det var upplagt för fest i Tegera igår sedan Leksand stått som segrare i den första åttondelsfinalen. Dalalaget gick även upp till en snabb 2-0-ledning och hade bud på såväl trean som fyran innan Rögle lyckades överlista Mantas Armalis i powerplay. Just special teams skulle visa sig bli helt avgörande i en match som Leksand dominerande fem mot fem. Rögle nätade i såväl 5 mot 4 som 4 mot 5 och segrade med 3-2 trots att de förlorade skotten med hisnande 11-38 varav 2-20 i den sista akten. Utan skadade Zaar och Sheen är skåningarna tunna offensivt och känslan är att de inte orkar hålla stången i den tredje och avgörande dusten. Ettan är en bra spik att bygga kupongen runt.

3. Brynäs – Malmö X
Play Out-serien som för alla neutrala hockeyfans är så oerhört intressant, och för alla Malmö- och Brynäs-anhängare inte är något annat än en enorm pers, påbörjas under tisdagskvällen. Malmö avslutade grundserien ruggigt starkt, trots att tränare Kollar ställde över flertalet stöttepelare i flera fighter. “Babyhawks” visade dock att återväxten är god i klubbens juniorled och faktum är att skåningarna flyger till Gävle med sex raka vinster under vingarna. Hos Brynäs är det som vanligt hela havet stormar. Mikko Manners och dennes landsmän i tränarstaben har tvingats bege sig tillbaka över Bottenviken, in har istället Ove Molin plus ett knippe klubbikoner kommit. Återstår att se vad denna rockad på tränarposten kan ge för effekt. Väldigt svårtippat på förhand där alla tecken synas per omgående.

4. Almtuna – AIK 1
Även fast AIK saknade lagets stora härförare Richard Gynge i den första åttondelsfinalen gjorde stockholmarna processen kort med Almtuna. Redan efter den första perioden hade Rockford, Muzito-Bagenda och gänget nätat fyra gånger bakom Viktor Andrén varpå AIS stjärnmålvakt degraderades till båsöppnare till förmån för Oliver Håkansson. Upplänningarna var därefter det bättre laget i två perioder och även fast det inte räckte hela vägen (2-5) så tror vi att Robert Kimbys lärjungar tvingar fram en tredje och helt avgörande batalj i Upplands Bilforum Arena. AIK hade enorma problem på resande tass i grundserien och har fortsatt frågetecken för Gynges medverkan. Spikettan gillas skarpt, åtminstone upp till 50 procent.

5. Vita Hästen – Västerås 1
Västerås har satt sig själva i ett delikat utgångsläge inför trippen till Östergötland. De så kallade Gurkorna drog den längsta stickan i den första åttondelsfinalen (4-3) och har två chanser på sig att säkra en biljett till kvartsfinalen. Micke Frycklund återvände till spel efter ett längre skadeuppehåll och svarade för ett vackert solomål. Betydelsen för Västerås av att ha förstacentern kurant kan inte understrykas nog. Hästen gjorde inte bort sig på något sätt i föregående rond. Tvärtom så var det en duell som hade kunnat gå åt endera håll och hemma i Himpa har Pållarna skämt ut Norrköpingsborna med en rad fina insatser på sistone. Då spelvärdet sannolikt landar in till vänster så fattas pennan därifrån – spiketta, eller möjligtvis 1X.

6. EHC Biel – Bern X
Biel kommer från en historiskt stark grundserie som de rödgula avslutade på bästa sätt genom att dra den längsta stickan i de fem sista fighterna. Det räckte till en andraplats bakom Servette. Jesper Olofsson har staplat poäng på hög sedan i höstas medan backkuggen Viktor Lööv sin vana trogen gör ett hästjobb i de bakre leden. I den första kvarten ser värdarna dock ut att tvingas klara sig utan vasse Luca Hischier och som procenten fördelas är det knappast värt att lägga alla ägg i hemmakorgen. Bern mosade Kloten i den avgörande åttondelsfinalen och grejade därtill poäng mot Biel i tre av fyra grundseriemöten. Hela upp och jobba in X2!

7. Servette – Lugano 2
Servette akterseglade tidigt övriga kombattanter i National League men lutade sig sedan tillbaka väl mycket. Så till vida att Linus Omark, Henrik Tömmernes och övriga örnar var på vippen att tappa guldpengen i grundserien då enkom målskillnad sedermera skiljde ned till Biel/Bienne. Lugano har i sin tur funnit formen i grevens tid. De svartvita från Ticino monterade ned Fribourg (2-0) i åttondelsfinalen efter två försvarsmässigt perfekt genomförda fighter. Mikko Koskinen var fenomenal i buren och den finske jätten, som har fyra raka säsonger med Edmonton Oilers i ryggen, bevisade att han kan vinna matcher på eget bevåg. X2 öppnar till smarrig procent!

8. Adler Mannheim – Kölner Haie 1
Adler Mannheim axlar favoritskapet i kvartsfinalen mot Kölner Haie, men det lär knappast bli en autostrada till fyra segrar för Bill Stewart och dennes adepter som slutade trea i grundserien. Kölner har otroligt mycket offensiv spets i laget, inte minst i kedjan med Kammerer, Aubry och Thuresson. Samtliga tre slutade topp 10 i grundseriens poängliga och utgör ett stort hot så fort de ställer ned skridskorna på isen. Mannheims defensiv tillhör DEL:s bästa ska sägas och i kraft av hemmaplan har Stewart lyxen att välja vilka backar han vill matcha mot gästernas toppkedja. Det lär bli tight in på målsnöret, men känslan är att 1X räcker för grön bock i SAP Arena.

Kassaskåpet! Leksand
Leksand var flera klasser bättre än Rögle igår, framförallt i den sista perioden där masarna vann skotten med 20-2(!). Förlusten sved såklart enormt, men i den avgörande åttondelen tror vi att masarna tar sig i kragen. Ettan spikas!

Varningen! Lugano
Lugano monterade ned Fribourg i åttondelen (2-0 i matcher) och även fast de får svårt att brotta ned Servette över sju drabbningar så kommer de italienskspråkiga inte att ge sig utan strid. Koskinen kan stänga in kassen och vinna matcher på egen hand. Den lågt streckade tvåan måste finnas med på ett hörn!

36 rader
1. Oskarshamn – Luleå 2
2. Leksand – Rögle 1
3. Brynäs – Malmö 1 X 2
4. Almtuna – AIK 1
5. Vita Hästen – Västerås 1
6. EHC Biel – Bern 1 X 2
7. Servette – Lugano X 2
8. Adler Mannheim – Kölner 1 X
216 rader
1. Oskarshamn – Luleå X 2
2. Leksand – Rögle 1
3. Brynäs – Malmö 1 X 2
4. Almtuna – AIK 1
5. Vita Hästen – Västerås 1 X
6. EHC Biel – Bern 1 X 2
7. Servette – Lugano 1 X 2
8. Adler Mannheim – Kölner 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100