Powerplay tips tisdag 13 februari 2024

SHL är tillbaka efter en dryg veckas uppehåll och smäller upp en saftig matta under tisdagskvällen. Klassikermötet mellan Färjestad och HV71 är en av kupongens höjdare, så även ångestpucken i Närke där Örebro mäter sticka med MoDo. Dubbla duster från NL tar kalaset in i mål. Let’s go!

Spelstopp 18:59

1. Färjestad – HV71 X
Det ska bli intressant att se om HV71 kan följa upp slakten av Oskarshamn (10-1) och för en gångs skull göra en helgjuten insats med hockeytrunken på ryggen. På bortais är nämligen smålänningarna klart sämst i klassen – på 21 försök har Tjurarna enkom dragit det längsta strået vid två tillfällen. Att “rätt” spelare fick islossning mot “Oket” kan komma att betyda massor inför slutspurten. André Petersson (4+2) lär vara sugen på att visa att föregående insats inte var en engångsföreteelse. Med såväl Lindholm som Lagacé tillgängliga står Färjestad väl rustade för grundseriens avslutning, men som strecken sitter är det knappast tal om att singla ettan – 1X2!

2. Luleå – Malmö 2
Malmö gick på lov med en härlig känsla inom gruppen. Med en skadeskjuten trupp grejade Rödhökarna poäng i fyra raka matcher, varav tre segrar. Kivihalme och stjärncentern Kuokkanen har hunnit rehabilitera respektive skada och är redo för comeback. “Bulan” Berglund gläds såklart åt Juhani Tyrväinens tillfrisknande, men dubbla plumpar i rad på hemmais indikerar att den norrländska vinden har mojnat. Över 60 procent på ettan är inte i paritet med rådande odds, därmed framstår X2 som en riktigt fräck lösning.

3. Frölunda – Timrå 1
Frölunda har smugit i vassen under större delen av säsongen. Efter att ha tvingats kika en gång extra i tabellen kan vi konstatera att göteborgarna har kravlat sig upp till en tredjeplats. Målvakts-Lasse har varit strålande och Ruohomaas inträde har fått Strömwall och Friberg att lyfta till nya höjder. Den sistnämnda missade dock två matcher i Beijer Hockey Games på grund av sjukdom och är ett frågetecken här. En som däremot är tillbaka är Erik Thorell. Sett till de fem senaste matcherna är det bara Frölunda som löst fler poäng än Timrå och när det handlar om inbördes möten är det fördel TIK som vunnit sju(!) raka. Ett-tvåan ramar in detta.

4. Skellefteå – Leksand 1
Lucas Elvenes är en av flera namnkunniga forwards hos Leksand som inte har kommit upp i normal kapacitet på sistone. Dalalaget gjorde en slät figur hemma mot Örebro och reser norröver med tre raka förluster i ryggen. Tabellfemman har tre pinnar upp till fyran Skellefteå, således står viktiga poäng på spel i kampen om topp 4. Skellefteå dominerade mötet med Malmö, men bjöd in skåningarna efter slarv och fick bara med sig två pinnar hem från arenan vid brofästet. Lundberg är out och Söderström ett frågetecken för SAIK. Robban Ohlsson har ett brett material till sitt förfogande och värdarna iklär sig rättmätigt favoritkostymen. Fin etta.

5. Oskarshamn – Linköping 1
Oskarshamn åkte som bekant på en rejäl stjärnsmäll i derbyt mot HV71 senast. 1-10 i brakan fick troligen Martin Filander att se om sitt hus under den lediga veckans begynnelse. Att Oket inte tar några risker med varken Karlkvist eller Oksanen indikerar att smålänningarna har förlikat sig med att det blir kvalspel. När ett ihåligt Linköping gästar Be-Ge Hockey Center är det dock dumt att avskriva IKO innan nedsläpp. Östgötarna kom inte upp i nivå mot Rögle (1-2) och har sett över hela säsongen haft marginalerna med sig. Ettan erbjuder pangvärde och missas inte!

6. Örebro – MoDo 1
Örebro har hittat tillbaka till det stabila grundspelet som tog dem hela vägen till en semifinal i fjol. Visst, offensiven är fortsatt impontent men så länge försvars- och målvaktsspelet kuggar i kommer närkingarna att plocka sina poäng. Mot Leksand (2-1) visade dessutom Lekkerimäki att han sitter inne på ett handledsskott i världsklass. MoDo föll med tennissiffror mot Färjestad senast och det är ingen hemlighet att “Hinken” är i desperat behov av att stärka upp inför slutspurten. Tolv raka utan trepoängare blir 13 stycken när MoDo drar dött i “Bunkern”. Spiketta!

7. Davos – Zug X
Zug huserar på en stabil tredjeplats i National League och det ska mycket till för de ska halka ned ett snäpp, eller för den delen avancera. Två raka nederlag och blott två vinster under ordinarie tid sista åtta torde skapa lite huvudbry för tränare Tangnes. Tjurarna har åtta matcher på sig att finna formen inför slutspelet. Davos har sex pinnar upp till Lugano, med tre matcher mindre spelade. Chansen att nå topp 6 lever således för Nordström, Rasmussen, Bristedt och company. Båda lagen lär vilja sätta defensiven i första rummet och likt oddset indikerar känns detta vidöppet på förhand. Vi har råd med att unna oss en helgardering i “Träkyrkan”.

8. Lausanne – Biel 1
Lausanne har tappat mark i toppen av NL och får nu slita för att hålla undan för formstarka Bern och bibehålla en plats bland de fyra främsta. LHC fick bara med sig en pinne från bortamötet med Biel innan uppehållet. 1-2 efter sudden var emellertid inte i paritet med matchbilden. Lausanne bombarderade Harri Säteri med över 40 puckar, men finländaren stod pall och visade ännu en gång att han tillhör ligans absolut bästa på positionen. Revanschlustan lär av förklarliga skäl vara enorm bland hemmaspelarna och mycket talar för att Antti Suomela får sista ordet denna gång. Upp till 55 procent är ettan en ypperlig spik i “Lejonkulan”.

Kassaskåpet! Örebro
Örebros solida defensiv bar frukt mot såväl Leksand och Luleå innan uppehållet. Mot ett försvarsmässigt svagt MoDo är det inte otänkbart att det även lossnar målmässigt för närkingarna. Ettan står stadigt på egna lemmar.

Varningen! Malmö
Malmö har stjärnfinnarna Kivalhme och Kuokkanen tillbaka i spel när det gästar Delfinen under tisdagskvällen. Luleå har inte varit sig själva på hemmais och går inte att lita på till rådande streckfördelning. X2 får bli valet i jakt på det stora kassaklirret!

108 rader
1. Färjestad – HV71 1 X 2
2. Luleå – Malmö X 2
3. Frölunda – Timrå 1 2
4. Skellefteå – Leksand 1
5. Oskarsh. – Linköping 1 X 2
6. Örebro – MoDo 1
7. Davos – Zug 1 X 2
8. Lausanne – Biel 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100