Powerplay tips tisdag 12 oktober 2021

Agnarna ska sållas från vetet när det har blivit dags för den sista omgången i Champions Hockey Leagues gruppspel. Sex spännande CHL-möten synas på kupongen denna tisdag där bland annat Leksand, Frölunda, Växjö och Skellefteå ska in i elden. Dessförinnan ska två SHL-matcher avhandlas där Örebro spikas mot ett skadedrabbat LHC medan en knall i Karlstad inte ska uteslutas. Nu åker vi!

Spelstopp 18:04

1. Färjestad – Djurgården 2
Det fortsätter att gå tungt för Djurgården i SHL. Stockholmarna har radat upp förluster och placerar sig allra längst ner i tabellen. Trots två rätt så bra insatser mot både Rögle och Frölunda kammade DIF noll efter flertalet försvarsgrodor när matcherna stod och vägde. Spelare för spelare har gästerna ett strongt lag på pappret med gubbar som Sörensen, Rakhshani och Holland. Spelsystemet är dock inte tillräckligt tydligt och frågan ät hur många fler matcher Barry Smith får i båset? Helt chanslösa är ändå inte “Järnkaminerna” när de bussar till Karlstad under tisdagen. Färjestad har trots allt gått på pumpen i tre av de senaste fyra bataljerna och tenderar att agera sömnigt mot svagare motstånd. Som strecken sitter råder det ingen tvekan om att skrällen lockar mest. Plocka med alla tecken.

2. Örebro – Linköping 1
Precis som för Djurgården är Linköping i stort behov av en viktoria efter tre raka förluster. Till skillnad mot stockholmarna har LHC implementerat en riktigt bra struktur i spelet utan puck och jämfört med i fjol släpper östgötarna till betydligt färre målchanser. Framåt är det dock riktigt skralt, mycket på grund av de skador som råder på Pasic, Russel och Maxwell. Återstår att se om om den Rögle-ratade forwarden Robert Lantosi kan hjälpa “Cluben”. I Närke har dock inte gästerna vunnit sedan 2017. Örebro ser bättre och bättre ut och var värda poäng borta mot Skellefteå i lördags (1-2), något skotten 30-15 påvisar. Upp till 65 procent är ettan spikbar.

3. Fribourg – Leksand 1
Över till CHL-hockeyns sista omgång där vi inleder i Schweiz med mötet mellan Fribourg och Leksand, som redan är klara för slutspel. När dessa aktörer drabbade samman i Dalarna dominerade Leksand fullständigt i den första perioden och gick till pausvila med en 2-0-ledning, siffror som kunde ha varit betydligt större. Därefter visade “Drakarna” upp en offensiv klass som Leksands relativt unga och orutinerade backar inte kunde stå emot. Fribourg vände och vann med 5-2 i Tegera Arena och ståtar med hela åtta raka vinster i samtliga tävlingar. Ettan ligger närmast till hands, men på större system får gärna samtliga tecken ta plats.

4. Tappara – Skellefteå 2
I Grupp H innehar Tappara och Skellefteå de två slutspelsplatserna inför den sista omgången, men bakom skuggar Lugano och skulle schweizarna slå Eisbären samtidigt som SAIK plockar en poäng eller mindre kliver de förbi västerbottningarna. Tappara är sin tur redan klara för slutspel och behöver plocka minst en pinne i Tampere för att säkra förstaplatsen i gruppen. Finländarna hade dock inte en sportmössa i Skellefteå Kraft Arena senast (1-6) och även fast gästerna får klara sig utan Adam Mascherin (avstängd) håller jag de svartgula som det bättre laget. Tvåa, eller möjligen X2.

5. Frölunda – HIFK 2
Frölunda är mesta mästare i CHL och i just den här turneringen påminner göteborgarna väldigt mycket om Växjö i SHL – även när inte spelet kuggar i lyckas göteborgarna allt som oftast att vinna. Så var fallet borta HIFK föregående vecka då FHC vände ett 1-2-underläge till seger 3-2 i tredje perioden efter två mål av Patrik Carlsson. Roger Rönnbergs mannar behöver en poäng för att säkra avancemang medan gästerna från Helsingfors sannolikt måste vinna under ordinarie tid och då helst med 4-3 eller med minst två måls marginal. Frölunda har skador på Jacob Nilsson samt Viktor Ekbom och blir alldeles för stor favorit mot ett motiverat HIFK. Fint läge att bocka i samtliga rutor och jobba in en bortaknall således.

6. Växjö – TPS 1
Sam Hallam var inte nöjd med Växjös tre matcher under förra veckan som endast resulterade i en seger. Den kom hemma mot Linköping i torsdags (2-0), men prestationen fem mot fem var inte mycket att hurra över. I Åbo gjorde smålänningarna en slätstruken insats och nu är det upp till bevis för Hallams lakejer om det ska bli något slutspel i CHL framgent. TPS har inte lyckats leva upp till förväntningarna i CHL och är sedan länge bortkopplade från slutspelsstriden. Växjö lär vara revanschsugna efter den snöpliga förlusten i Luleå senast och i Vida Arena lägger sällan smålänningarna några fingrar emellan. Ettan spikas.

7. Bremerhaven – Sparta Prag 2
Vi håller oss kvar i Växjös grupp där dessa aktörer ska göra upp i en rafflande gruppfinal. Det finns ett scenario där faktiskt både Bremerhaven tar sig vidare – skulle matchen sluta oavgjort under ordinarie tid varpå Bremerhaven vinner i sudden eller efter straffar kommer bägge lagen upp på ointagliga elva poäng. I den tjeckiska huvudstaden var det inget snack om saken när Sparta vann med 5-2 och Erik Thorell och company har därefter plockat dubbla skalper i ligaspelet. Även om Bremerhaven inte ska underskattas på hemmais är känslan att X2 räcker för grön bock.

8. Rungsted – Rouen 2
Rungsted hade stora bekymmer med att stå emot Rouen när lagen drabbade samman i Normandie för en vecka sedan. Fransmännen satte in en hög forecheck direkt efter nedsläpp, något som tog danskarna på sängen. “Drakarna” vann slutligen med 5-1 där andrakedjan med Carron, Tessier och Lamperier svarade för sju poäng tillsammans. Rouen får även bära favoritskapet i Bitcoin Arena och en pinne räcker för att de ska ta sig till slutspel. Då Rungsted måste gå för tre pinnar är ettan en bra gardering. Etta-tvåa!

Kassaskåpet! Örebro
Örebro har kommit igång på allvar! Det blev visserligen förlust borta mot Skellefteå efter 4-0-segern hemma mot Brynäs, men närkingarna var även de bättre laget i Västerbotten. Mot LHC trivs ÖHK som fisken i vattnet och bör vinna komfortabelt.

Varningen! Djurgården
Djurgården har inte fått det att stämma under upptakten av SHL, men det finns trots allt mycket hockey i spelare som Sörensen, Videll och Rakhshani. En trio som kan såra FBK:s defensiv. Den understreckade tvåan ska med i Karlstad!

36 rader
1. Färjestad – Djurgården 1 X 2
2. Örebro – Linköping 1
3. Fribourg – Leksand 1
4. Tappara – Skellefteå 2
5. Frölunda – HIFK 1 X 2
6. Växjö – TPS 1
7. Bremerhaven – Sparta Prag X 2
8. Rungsted – Rouen 1 2
216 rader
1. Färjestad – Djurgården 1 X 2
2. Örebro – Linköping 1
3. Fribourg – Leksand 1 X 2
4. Tappara – Skellefteå X 2
5. Frölunda – HIFK 1 X 2
6. Växjö – TPS 1
7. Bremerhaven – Sparta Prag X 2
8. Rungsted – Rouen 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100