Powerplay tips tisdag 12 januari 2021

Härliga tisdag, fyra matcher från SHL förgyller kupongen. Rögle ska fortsätta sitt poängtåg, precis som Luleå som inte gått poänglöst från någon match 2021. Färjestad och Oskarshamn ska försöka studsa tillbaka efter klara förluster på lördagen. I Gävle är det returmöte från i lördags, där det blev lite bitskt efterspel. Kupongen avslutas med fyra matcher från Schweiz, där vi finner ett par trevliga drag. Häng med!

Spelstopp: 18:59

1. Rögle – Leksand 2
Nere i Catena Arena har Rögle varit bra, i helgen fick de besök av Linköping och trots tidig ledning för östgötarna lyckades Rögle vända och vinna. Det tog till tredje perioden innan de fick hål på Lundström men när ettan väl kom så rasslade det till, och sista målet kom i tom kasse. Leksand har varit bättre denna säsong än förra. En stor del i det är förstakedjan men också att Janne Juvonen har studsat tillbaka och sett riktigt bra ut. På bortais har Leksand varit ett av seriens bättre gäng. De har tagit poäng i åtta av fjorton matcher. Kan absolut störa Rögle. Ta med alla tecken.

2. Luleå – Linköping 2
Luleå har inte förlorat under ordinarie tid 2021, på fyra matcher har det blivit tio poäng. Enda förlusten kom borta mot Rögle efter straffar. Under denna period har Luleå endast släppt in sex mål, och då kom tre av de senaste mot Oskarshamn en match där norrbottningarna var det bättre laget från det att pucken släpptes till matchen blåstes av. Linköping är inne i en riktig formdipp, även om spelet mot Rögle var ett marginellt steg framåt, så var det främst tack vare att de hade ett vettigt målvaktsspel. Lagen mötte varandra för tio dagar sedan, då gjorde Luleå två snabba mål och matchen kändes avgjord. Luleå kommer vara kraftigt överstreckade, det är troligt att de vinner, men ta med alla tecken och försök få in skrällen för de stora slantarna.

3. Färjestad – Oskarshamn 2
I Karlstad ska Färjestad, som varit ojämna i sina prestationer under säsongen, ta emot Oskarshamn. I lördags blev värmlänningarna helt nedstängda av Frölunda och skapade nästan ingenting. Hemma i Löfbergs Arena har spelet fungerat bättre och laget får gälla som favoriter när Oskarshamn kommer på besök. Smålänningarna bröt sin negativa trend förra veckan när de först besegrade Brynäs med 6-1 och senare åkte till Stockholm och vann över Djurgården på Hovet. Veckan avslutades i moll när det blev 3-7 i Luleå. IKO har långt ifrån ligans bästa spets, men ett väldigt jämnt lag där alla bidrar. Det borde bli en målrik historia då båda gängen har sina styrkor framåt. Ta med ytterkanterna på mindre system och helgardera på större.

4. Brynäs – Djurgården 2
Brynäs skulle möta Malmö som drabbades av Corona, skåningarna blev utbytta mot Djurgården. Lagen möttes i lördags där en situation mellan Greg Scott och Rhett Rakhshani skapade diskussioner. Robban Ohlsson kallade Scott för filmare, och kanadensaren kontrade med att han hade börjat blöda. Rakhshani fick matchstraff och Brynäs gjorde tre mål i det fem minuter långa powerplay de fick. Brynäs är ett av lagen skjuter minst antal skott, men hemma är de näst bäst när det kommer till att ta skott i skottsektorn. Matchen kommer inte se likadan ut som i lördags och lär bli jämnare. Hemma i ERP Monitor Arena är Brynäs ett bättre lag än på vägarna. Det borde bli en målrik match med chanser åt båda hållen. En hederlig gaffel (etta-tvåa) är således på sin plats.

5. EHC Biel – SCL Tigers 1
För de sista matcherna vänder vi blickarna ner mot Schweiz. Säsongen har inte alls gått som det var tänkt för något av lagen som möts i Biel. Hemmalaget förlorade mot topplaget Geneve under söndagen. En match som förlorades i andra perioden när inte mindre än tre puckar hittade in bakom Paupe i kassen. SCL Tigers har inte bjudit på någon imponerande ishockey, men i helgen plockade de två poäng borta mot Zurich, trots underläge med tre puckar inför sista perioden. Men spelmässigt var de kraftigt utspelade. Biel är ett snäpp vassare än “tigrarna” och torde lösa tre enkla poäng. Spiketta!

6. Fribourg – Davos 1
Vi rör oss lite längre söderut i alplandet och kommer till Fribourg. Helgens dubbelmöte mot Zug gick inte Fribourgs väg. På bortais blev det en klar förlust i en spelmässigt jämn match. I Hemmamatchen var Fribourg det bättre laget, men fick trots det inte med sig några poäng. Davos, det forna storlaget, är hela 13 poäng efter dagens motståndare i tabellen. De pressade på bra i tredje perioden men istället för att få in en puck bakom Schlegel i Lugano, så avgjorde Wellinger med 3-1 i tom kasse. Fribourg har varit stabila hemma, och ettan är en bra spik på mindre system, har man pengar över är krysset vettigt att ta med.

7. Ambrì – Servette 2
Ambrì inledde säsongen riktigt bra och tillhörde en kort stund övre halvan, sedan dess har laget dalat och återfinns nu på tionde plats av de tolv möjliga. I helgen blev de totalt överkörda av bottenkonkurrenten Rapperswil. Efter första perioden var det 4-0 till Rapperswil, och det blev till slut 7-2. Servette hade en kanonhelg. Först besegrades Lugano med 5-2 och senare även Biel med 4-3. Stor segeraktör i båda matcherna var den NHL-meriterade Daniel Winnik som gjorde fyra mål och två assist. Gästerna ska vara ett snäpp vassare. Tvåan är en fin spik.

8. ZSC Lions – Lugano 1
Kupongens sista match avgörs i nordöstra Schweiz och i Hallenstadion. Där spelades det två kamper under helgen. I fredags besegrades Biel med 2-0 i en match som “Lejonen” kontrollerade. Under söndagen lyckades Zürich på något konstigt sätt förlora mot SCL Tigers. Inför tredje perioden stod det 3-0 och SCL hade bara fem skott i sista perioden trots det blev det 3-3. Lugano har inte mycket sämre poängsnitt än Zürich, trots att det skiljer ett par tabellplaceringar mellan lagen. Det blev en seger för Lugano i helgen, under söndagen besegrades Davos med 3-1. Ettan är ett bra tecken att inleda med, på större system får krysset följa med.

Kassaskåpet! – Biel
Det är inte så mycket ett kassaskåp för att Biel är sylvassa utan för att de är ett klart bättre lag än “Tigrarna”. Ska vinna matchen med några puckar. Spiketta.

Varningen! – Oskarshamn
Spelmässigt har smålänningarna sett bra ut större delen av säsongen, med deras mått mätt. Färjestad blandar och ger en hel del, en dålig dag för Färjestad så kan Oskarshamn komma att packa ner tre poäng i bussen hem till Småland.

36 rader
1. Rögle – Leksand 1X2
2. Luleå – Linköping 1X2
3. Färjestad – Oskarshamn 12
4. Brynäs – Djurgården 12
5. EHC Biel – SCL Tigers 1
6. Fribourg – Davos 1
7. Ambrì – Servette 2
8. ZSC Lions – Lugano 1

216 rader
1. Rögle – Leksand 1X2
2. Luleå – Linköping 1X2
3. Färjestad – Oskarshamn 1X2
4. Brynäs – Djurgården 12
5. EHC Biel – SCL Tigers 1
6. Fribourg – Davos 1X
7. Ambrì – Servette 2
8. ZSC Lions – Lugano 1X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100