Powerplay tips tisdag 10 november 2020

Äntligen är SHL tillbaka, det blir sex matcher, en match är inställd på grund av Corona. Linköping går sin första fight på nästan en månad när de tar emot Skellefteå. Det bjuds på Skånederby i Malmö, toppmöte i Luleå när Frölunda kommer på besök. Kupongen avslutas i Schweiz, där svenskarna kan påverka utfallet. Svenska Spel har adderat 400 000 kronor extra till potten. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Färjestad – Leksand 2
Färjestad har inte fått den starten på årets säsong som de hade velat, spelet har gradvis blivit bättre. Trots rapporten om att stjärnan Gustav Rydahl är borta resten av säsongen så finns det positiva saker för värmlänningarna. Målskyttet ser bra ut och defensiven blir sakta bättre. För Leksand handlar det fortsatt främst om förstakedjan. Laget bygger mycket kring dessa tre herrar och det är de som ska stå för målen. De får mest istid av alla forwards, inte bara i laget utan i hela serien. Det kommer mest troligt bli en öppen match med många målchanser. Ett ojämnt försvarsspel hos hemmalaget kan ge gästerna en hyfsad chans till seger. Tvåan kan med fördel kompletteras med ett kryss. På större system får samtliga tecken plats.

2. Malmö – Rögle 1
Skånederby och feststämning i Malmö, om det hade varit en vanlig säsong. Hur avsaknaden av publik påverkar intensiteten kan vi bara spekulera i. Hemmalaget har haft en tuff start på årets serie, som väntat. Nu har de värvat in den hårdskjutande backen Patrik Hersley. Hersley kommer ge det dåliga powerplay-spelet en ny dimension. Backen gjorde 24 mål senast han spelade i SHL. För bortalaget ser spelet riktigt bra ut, de har placerat sig i toppen av tabellen. Värvningarna under säsongen har slagit väl ut, både inlånade Ben Smith och framförallt Moritz Seider har gett kvalité. Klar risk att bortalaget blir överstreckat, det är trots allt ett derby och får Malmö igång sitt powerplay har de en bra möjlighet till poäng.

3. Luleå – Frölunda 1
I Norrbotten kommer Frölunda på besök. Luleå har haft en liten släng av Covid-19, men är inget som ska påverka lagets prestation. Båda lagen har värvat spelare under uppehållet. Luleå har skrivit kontrakt med kanadensaren Chris DeSousa och Frölunda har skrivit kontrakt med sin Christoffer Ehn, som kommer från Detroit, där han gjorde 54 matcher förra säsongen. Lagen möttes innan uppehållet och då vann Frölunda med 4-1. I en match där de var det bättre laget. Luleå kommer sakna en del spelare enligt tränare Berglund, som inte vill gå in på vilka det är. Klart är att förra säsongens skyttekung Petter Emanuelsson är tillbaka och redo för spel. I grunden två jämna lag och då har Luleå en fin hemmafördel. Bra spik.

4. Linköping – Skellefteå 1
I Linköping ska det äntligen spelas ishockey igen. Det har gått över tre veckor sedan LHC senast svar i farten. Svårt att veta hur laget ser ut, eller hur hårt drabbad varje spelare varit av Covid-19. Men det pratas om att de flesta haft mindre symptom och ska vara redo för spel. Skellefteås form Inför uppehållet var katastrofal. Fyra raka torsk. Hemma mot Rögle och Oskarshamn och borta mot Malmö och Örebro. I alla matcher har de dessutom sett dåliga ut. Får Linköping igång målvaktsspelet så kommer det lossna poängmässigt. På mindre system är ettan ett bra spikalternativ. På ett större system plockar vi med tvåan.

5. Oskarshamn – Djurgården 2
Oskarshamn har chockat många. Spelmässigt har de varit riktigt bra. De har spelat som ett mittenlag, och tagit poäng som ett mittenlag. Det som stuckit ut är deras powerplay. 40 procent av deras mål har kommit i den spelformen. Nu väntar ett Djurgården som har haft ett knackigt boxplay. Till matchen får stockholmarna tillbaka defensiva pjäsen Tom Nilsson, det kan förbättra nämnda boxplay. Båda lagen har bjudit på en hel del mål, både framåt och bakåt under upptakten av säsongen. Oskarshamns spel har sett bättre ut och de bör vara favoriter, men det finns kapacitet hos Djurgården. Junior-duon Eklund och Holtz har växt med speltiden. “Järnkaminerna” kan absolut störa. Gaffeln (etta-tvåa) är ett trevligt alternativ.

6. Växjö – Örebro 1
Efter en tung start har Växjö växlat upp. Det studsade emot mycket i början, framförallt offensivt. Deras skottprocent har nått normala nivåer nu. Smålänningarna bör kunna hålla denna nivå, kanske till och med öka den lite. Målvaktsspelet har dessutom sett bra ut. Det har lossnat för rätt spelare; Pettersson, Gynge och Rosén ska tillhöra toppen av den interna poängliga, precis som de gör nu. Örebros offensiv har sett bra ut, de skapar mycket framåt. Kroaten Rendulic har tagit SHL med storm. 14 poäng på 13 matcher är väldigt imponerande. Deras målvaktsspel har inte sett särskilt bra ut. Enroth har varit medioker, där finns det ett sparkapital. Senast lagen möttes blev det oavgjort. Vi håller Växjö som ett bättre lag just nu. En bra spik.

7. Bern – Davos 2
Hemmaspelet för Bern har sett helt okej ut. Det har blivit två vinster och två förluster. Förlusterna har kommit mot Lausanne och Fribourg, två lag som kommer tillhöra toppen av serien när den är färdigspelad. Poängmässigt är Ted Brithén mest framgångsrik med sina sju poäng på lika många matcher. I Davos har Magnus Nygren gjort lika många poäng, men enbart spelat fem matcher. De fem matcherna har dock endast slutat med en enda seger. Den triumfen kom mot Rapperswil, då gjorde Davos nio mål. Det har varit målrikt när de gulblå har spelat. Davos har mer kapacitet i sig, spelare som Joe Thornton och Andres Ambühl kan växla upp. Tvåan spikas på mindre system och garderas med ettan på det större.

8. EHC Biel – Zug 1
I Biel/Bienne är det match mellan toppen och botten. Biel har haft målrika matcher på hemmais i inledningen av säsongen. Bortsett från premiären har det blivit idel förluster när Biel agerat hemmalag. Bortalaget Zug har haft en omvänd inledning med idel segrar på bortais. Framförallt målvaktsspelet har varit väldigt bra hos gästerna. Både Hollenstein och Genoni har riktigt fin räddningsprocent. Zug bör vara favoriter, men det är ändå en bortamatch. Biel har spelare som Damien Brunner, Toni Rajala och David Ullström. Det finns kapacitet i hemmalaget och de kommer inte vika ner sig lätt. Ovisst på förhand. Alla tecken tas med.

Kassaskåpet! – Växjö
Växjö har blivit bättre och bättre under säsongen. Powerplayspelet har lossnat och offensivt ser Lakers bra ut. Defensivt har de sett bra ut hela säsongen. Örebro har problem med försvarsspelet.

Varningen! – Malmö
Malmö har inte rosat marknaden i första delen av serien. Hersley kommer in och ska styra upp powerplay som varit Malmös stora akilleshäl. Det kan Rögle få sota för.

36 rader
1. Färjestad – Leksand X2
2. Malmö – Rögle 1X2
3. Luleå – Frölunda 1
4. Linköping – Skellefteå 1
5. Oskarsh. – Djurgården 12
6. Växjö – Örebro 1
7. Bern – Davos 2
8. EHC Biel – Zug 1X2

216 rader
1. Färjestad – Leksand 1X2
2. Malmö – Rögle 1X2
3. Luleå – Frölunda 1
4. Linköping – Skellefteå 12
5. Oskarsh. – Djurgården 12
6. Växjö – Örebro 1
7. Bern – Davos 12
8. EHC Biel – Zug 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100