Powerplay tips tisdag 1 juni 2021

VM:s gruppspel ska avslutas och fyra av matcherna finns med på dagens kupong. De övriga fyra hämtas från NHL, två matcher och två head-to-head. Slovakien och Tjeckien ska försöka komma så bra som möjligt för att kanske slippa Finland eller USA i en kvartsfinal. Tyskland och Lettland slåss om en plats i kvartsfinalen. I NHL ska både Tampa Bay och Colorado försöka vinna andra raka matchen. Notera att kupongen pågår fram till torsdag morgon. Häng på!

Spelstopp 15:14

1. Slovakien – Tjeckien X
“Federal derby”, matchen med stort M mellan dessa båda länder som en gång i tiden var ett. Tjeckien besegrade Danmark efter straffläggning under måndagen. Det faktum att Tre Kronor förlorade mot Ryssland gör att både Slovakien och Tjeckien är klara för kvartsfinal. De slåss om tredjeplatsen och hoppas få en lite enklare motståndare i slutspelet. Sett till helheten och jämnheten dessa nationer emellan finns ändå inget som tyder på att detta kommer sticka iväg åt något håll. En helt jämn dust att vänta utan klar segrare. 1X2!

2. Italien – USA 2
Dags för ännu en batalj som kommer att vara fullkomligt ensidig. Italien har inte orkat hålla ihop grejerna detta mästerskap och fått smaka torsk med både 3-11 och 1-7 på sistone (Kazakstan, Kanada). Dessförinnan fanns dessutom fyra ytterligare nederlag och stövelnationen kommer stänga mästerskapet på noll pinnar och en rätt trist målskillnad. USA å sin sida ångar på. Amerikanarna kommer gå till slutspel och väl där kan Garland, Robertson och gänget ställa till med precis vad som helst. Först ska bara Italien skojas med. Tvåan är en fullkomlig no brainer när det kommer till enkla spikar. Megatvåa!

3. Tyskland – Lettland X
Oavsett hur det går i de andra matcherna så kommer ett av dessa lagen få spela minst en match till. Tyskarna började väldigt bra och vann de tre första matcherna, men i de tre senaste har det blivit enkom förluster. Mot USA under måndagen var de minst lika bra som amerikanerna men saknade skärpa framför mål. Lettland inledde med att slå Kanada, och har blandat en del sedan dess. Letterna är bäst när motståndarna har mycket puck. Så det troliga är att Tyskland kommer tillåtas föra spelet. Väldigt oviss match, med mycket på spel. Måla i alla tecken.

4. Ryssland – Belarus 1
Ryssland släckte hoppet för Tre Kronor när de vann efter straffläggning. Vinner ryssarna detta mötet så kommer de vinna gruppen och få en relativt enklare väg mot medaljerna. Först ska de besegra Belarus, ett lag som slog Sverige och tog poäng av Tjeckien. Så nog kan de spela hockey alltid. Det krävs att ryssarna tar matchen seriöst. Det är ännu en match för de nyinkomna NHL-tillskotten att vänja sig vid den stora rinken. För Belarus del handlar matchen enkom om att de har chansen att ta alla poäng mot storebror. Går Ryssland på 80 procent så blir det tre enkla poäng. Ettan funkar att spika.

5. Carolina – Tampa Bay 1
Det är dags för andra matchen i kampen om vilket lag som ska komma ut som segrare i den centrala divisionen. Första matchen inleddes i ett rasande tempo, där Carolina var det bättre laget. Men de mötte ett storspelade monster i Vasilevsky som tog allt i första perioden. I andra perioden gjorde Tampa 1-0 i powerplay, Hurricanes kvitterade även de i powerplay innan Goodrow kunde avgöra med en isare från sargen. En målvaktstavla av Nedeljkovic. Spelmässigt var matchen annars väldigt jämn och kunde ha slutat hur som helst.. Det var mängder med chanser och är matchbilden likadan så talar mycket för en målrik historia. En hederlig gubbgardering (1-2) är en sund variant.

6. Sebastian Aho – Brayden Point X
Det är två riktigt bra powerplay som möter varandra. Aho står vid den högra tekningscirkeln när Carolina har ett numerärt övertag. Därifrån har han tryckt in en hel del puckar under säsongen. Point spelar också i sitt lags första powerplay-uppställning. Han står i slottet och har petat in två puckarna från den positionen. Aho har en större roll när det kommer till ansvar på isen. För Point handlar det främst om att avsluta anfallen. På mindre system är krysset ett klokt tecken, finns slantar till en gardering bör denna duell streckas från höger.

7. Colorado – Vegas 2
Vilken överkörningen det blev i första matchen. Colorados förstakedja var inblandad i fem mål framåt. Lägg därtill att Cale Makar var högst inblandad i övriga två mål. Det var alltså stjärnorna som klev fram för Avalanche. Lehner, som fick chansen i kassen, gjorde väl inte sin bästa match. Mycket talar för att Marc-André Fleury är tillbaka i målet till detta möte. Annars behöver Vegas att de stora namnen kliver fram – att Stone, Pacioretty och Theodore producerar framåt om de ska ha någon som helst chans att gå vidare. Mycket talar för att Colorado får väldigt stort förtroende. Ettan ska såklart med men gardera från höger så långt pengarna räcker.

8. Gabriel Landeskog – William Karlsson X
Kapten Landeskog hade en riktigt rolig afton mot Vegas, inte nog med att han kunde peta in två puckar, han spelade också fram kedjekamraten MacKinnon till en strut. Karlsson gjorde en fantastisk säsong när han kom till spelstaden, sedan dess har målskyttet svalnat en aning. I slutspelet har det bara blivit två mål på åtta matcher. Landeskog står på fyra kassar och då har laget bara spelat fem matcher. På mindre system är krysset en klok spik. Finns det lite kvar i plånboken är ettan en bra gradering.

Kassaskåpet! USA
Kattens lek med råttan-match där USA kommer dansa hem en plättlätt seger. Italien är flera nummer mindre och chanslösa. Bombtvåa!

Varningen! Vegas
Under säsongen möttes lagen åtta gånger, det blev fyra vinster var. Det är inte så stor skillnad som resultatet i första matchen visade. Vegas bör finnas med på alla kuponger.

36 rader
1. Slovakien – Tjeckien 1 X 2
2. Italien – USA 2
3. Tyskland – Lettland 1 X 2
4. Ryssland – Belarus 1
5. Carolina – Tampa Bay 1 2
6. S.Aho – B.Point X
7. Colorado – Vegas 1 2
8. G.Landeskog – W.Karlsson X
216 rader
1. Slovakien – Tjeckien 1 X 2
2. Italien – USA 2
3. Tyskland – Lettland 1 X 2
4. Ryssland – Belarus 1
5. Carolina – Tampa Bay 1 2
6. S.Aho – B.Point X 2
7. Colorado – Vegas 1 X 2
8. G.Landeskog – W.Karlsson 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100