Powerplay tips söndag 28 april 2024

Den fjärde SM-finalen är det självklara huvudnumret på lördagens Powerplay. Rögle behöver en seger för att Skellefteå inte ska fatta ett fast guldgrepp. Nere på kontinenten kan ZSC Lions bli schweizska mästare och i samma nation tar sig landslaget an Lettland för andra dagen på raden. Dessutom finns fyra festliga NHL-akter att se fram emot. Häng med!

Spelstopp 15:14

1. Rögle – Skellefteå 1
En mäkta imponerande defensiv organisation och lite medstuds har legat till grund för Rögles starka framfart under slutspelet. När finalcirkusen hade sin första föreställning i Catena Arena så var Fru Fortuna inte längre på skåningarnas sida. Pär Lindholm satte 0-1 med skridskon och när Arvid Lundberg hängde 1-2-pucken var Rifalk skymd av egen spelare. RBK var på intet sätt svaga, men lyckades inte göra tillställningen lika tillknäppt som de inledande två. Skickliga Skellefteå fick tillbaka Hugg och Sandin Pellikka, men kommer oundvikligen att få sota för Pudas och Sikuras frånvaro i längden. Sannolikt redan här. Ettan står på egna ben.

2. Lausanne – ZSC Lions 1
I den schweiziska finalserien har fem hemmasegrar redan lagts till handlingarna. Skulle sviten förlängas här i Vaudoise Aréna står vi inför en sjunde och avgörande match. Men först ska det alltså liras hockey i Lausanne. Där har LHC gjort det till en rutin att avfärda sina motståndare med hjälp av en ramstark defensiv. ZSC Lions har haft problem att komma till i landets franskspråkiga delar, men när Frödén och Lammikko har vaknat till liv finns ytterligare hot som värdarna måste handskas med. Måla från väst och så långt stålarna räcker.

3. New York Islanders – Carolina 1
Semyon Varlamov hade knappast varit anledningen till New York Islanders två förluster på bortais. Ändå fick han maka på sig till match tre. Det är inte så konstigt att Patrick Roy vill testa alla möjliga medel med tanke på högstanivån som Ilya Sorokin besitter. Den var Sorokin dessvärre inte i närheten av att nå upp till under natten mot fredag. Istället byttes han ut vid ställning 1-3 i en match där Isles var bra nog för att vinna, men istället föll med uddamålet trots ett tappert upphämtningsförsök. Räkna med att Varlamov är tillbaka mellan stolparna här. Då är det långt ifrån självklart att Carolina säkrar avancemanget redan här. Lågt streckade 1X tar täten i UBS Arena.

4. Tampa Bay – Florida 2
Bara tre matcher har passerat och Tampa Bay har redan kniven mot strupen i Slaget om Florida. Lightning har ännu inte lyckats få bukt med motståndarnas explosiva offensiv och Amalie Arenas hemmais ändrade ingenting i matchseriens tredje akt (3-5). Kucherov har ytterligare en växel att lägga i, vilket också krävs för att Lightning ska kunna mäta sig med Panthers. I alla fall när Matthew Tkachuk och Gustav Forsling är i strålande slag. Skadan som håller Sam Bennett borta i minst en vecka är en kännbar försvagning, samtidigt som mycket pekar på att tvåan kommer att landa en bit över 40 procent. Då utgör ettan ett lockande komplement till utgångstvåan.

5. Toronto – Boston 1
En barbröstad William Nylander mötte pressen efter fredagens träning, där han för första gången deltog i Torontos powerplay-övningar. En indikation på att han kommer till spel här, men långt ifrån någon garanti. Hemlighetsmakeriet kring hans frånvaro är stort och Nylander själv vill inte kommentera saken. Till skillnad från svensken fanns Auston Matthews inte med på passet, då han behövde en extra dags återhämtning efter att ha dragits med sjukdom i onsdagsnattens 2-4-förlust. Där var det Brad Marchand som gick längst fram i ledet för Boston. Bruins är stabila, men får likväl finna sig i att vara knappa underdogs i Scotiabank Arena. Fräck singeletta.

6. Vegas – Dallas 2
Skador har hämmat Jack Eichel de senaste säsongerna, både innan och efter flytten till Vegas. Han var emellertid en starkt bidragande faktor till fjolårets guld och har äntrat detta slutspel i topptrim. Samma sak gäller en annan slutspelshjälte – Jonathan Marchessault. Tillsammans utgjorde de skillnaden när ett defensivt skickligt Golden Knights lade Dallas på rygg för andra gången (3-1). De favorittippade Stjärnorna har därmed ryggen mot väggen och behöver en vinst här i Sin City för att det inte ska krävas ett mirakel. DeBoers grabbar har mer att ge och kommer att göra allt för att tysta publiken i T-Mobile Arena. Den spelvärda högersidan lockar. Tvåa, eller X2 om råd.

7. Österrike – Tyskland X
Förstärkningar från Klagenfurt och Salzburg gör Österrike till en obehaglig motståndare för nationer av Tysklands kaliber. Ännu mer så än vad som var fallet när Roger Baders rödvita gäng orkade hålla 2-2 i två perioder i torsdagens dust i Garmisch-Partenkirchen, innan orken tröt (2-4). Inför hemmafansen i Zell am See är en österrikisk revansch inte alls ute ur bilden. Om det inte hade varit för förstalinans dominans hade tyskarna mycket väl kunnat få på nosen. Kahun och Michaelis kommer att bli svårstoppade även här, men någon storfavorit att luta sig emot oavsett väder är gästerna näppeligen. Alla tecken!

8. Schweiz – Lettland 1
NHL-meriterade Elvis Merzlikins fanns inte på laguppställningen när det lettiska landslaget försökte stoppa schweizarna i Lausanne under fredagen. Istället var det Punnenovs som vaktade kassen, men vare sig han eller någon annan baltisk lirare hade någon vidare dag på jobbet i 1-5-förlusten. Bertschy och Richard fanns bland förgrundsfigurerna när urmakarna var förkrossande överlägsna i mittperioden. En repris på fredagens utskåpning ligger nära till hands. Då ser vi mellan fingrarna för överstreckningen och låter ettan framträda solo.

Kassaskåpet! Schweiz
I Lausanne var Schweiz överlägsna Lettland (5-1) och mindre än 24 timmar senare kommer samma sak att gälla i Kloten. Trots förmodat hög procent är ettan bara att spika av.

Varningen! New York Islanders
Med Varlamov tillbaka i kassen har New York Islanders goda möjligheter att undvika en svepning. Carolina hade flyt som kom undan med segern senast och kommer inte att få någonting gratis i UBS Arena.

108 rader
1. Rögle – Skellefteå 1
2. Lausanne – ZSC Lions 1 X 2
3. NY Islanders – Carolina 1 X 2
4. Tampa Bay – Florida 1 2
5. Toronto – Boston 1
6. Vegas – Dallas X 2
7. Österrike – Tyskland 1 X 2
8. Schweiz – Lettland 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100