Powerplay tips onsdag 7 oktober 2020

Finfin blågul fägring över onsdagens Powerplay. Hockeyallsvenskan drar igång det hela där trippla Ettan-bataljer tar kupongen i mål. AIK har börjat en aning guppigt. Kan Gnaget rent av få bekymmer i derbyt mot Väsby? Ett varningens finger höjs också för Vita Hästen som tar emot superfavoriten Björklöven i Himpan. Hovets is blir första att besöka, nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. AIK – Väsby 2
Två trögstartade gäng drabbas samman på Hovet. AIK ska som bekant ta nya kliv i år efter fjolårets debacle. Någon framgång så långt är det inte tu tal om. Gnagarna har dubbla nederlag och efter 2-4-torsken hemma mot Västervik var de svartklädda aldrig riktigt nära borta mot Löven häromsistens. Edvin Olofsson var burväktare för Väsby i fjol och nu kommer 22-åringen ställas mot sina gamla kamrater. Dags för den Lidköpings-fostrade keepern att komma upp nu då inledningen varit sådär. Väsby hade lite oflax som inte fick med sig poäng i sin premiär mot Södertälje. Ett sent 1-0-mål för Kringlorna grusade drömmen om poäng. Mot Kristianstad i “Vildingarnas” hemmapremiär var det aldrig nära. Nya tag för nykomlingen som absolut ska kunna störa ett AIK i mindre obalans. Utgå från skrällen österut även om alla tecken gör sig allra bäst.

2. Vita Hästen – Björklöven X
Två gäng som ännu inte fått smaka torsk i årets hockeyallsvenska ska upp i klinch nu. Norrköping är spelplatsen där Vita Hästen och Björklöven gör upp om pinnar. Löven fortsätter på inslagen väg från i fjol och pumpar på framåt. Umeå-laget har lagt Timrå på rygg i premiären och hade inga som helst bekymmer att styra bort AIK i föregående fajt. Kvalité i truppen finns det gott om. Liss, Hutchings, Carl Grundström med flera är klass på denna nivå. Det fanns såklart viss oro när Cannata flyttade till Oskarshamn men in har Kevin Poulin kommit och storspelat mellan stolparna. En ny jättekeeper månne. Någon vandring i parken är däremot inte på tal om nu. Vita Hästens insats mot MODO i premiären var riktigt bra och värdarna ser vassa ut. Nättinen, Folin samt Sörensen nätade i Ö-vik. Snacka om fullträff när det kommer till nyrekryteringar. Fyra av de sex senaste matcherna i Himmelstalundshallen har slutat med delad poäng efter 60 minuter. Tätt och jämnt även nu. Alla tecken.

3. Södertälje – Almtuna 1
Almtuna är bitvis rätt trevliga att kolla på i offensiva led medan det finns massor att jobba med defensivt. Uppsala-laget har släppt till fyra mål i snitt per match bakåt och det håller såklart inte om man vill vinna matcher. Erik Hanses värvades av klubben för att bli en uttalad etta men så långt finns en del frågetecken kring rekryteringen. Södertäljes inledning har inte heller varit superbra. 1-0-segern mot Väsby i premiären satt långt inne och borta mot VIK tappade Kringlorna 2-0 till förlust 2-3. Slarvigt och onödigt. Sett till hur team Falk/Bozic fått ihop laget denna säsong ska ändå SSK sakta men säkert ta kliv. Bailey är ett starkt förvärv och herrar som Bouchard samt Vejdemo är strålande lån. Ettan är given att plita ner först.

4. Timrå – BIK Karlskoga 1
Varken Timrå eller Karlskoga vann respektive premiärer. Detta är dock två gäng som kommer slåss på den övre halvan när säsongen går in i sista tredjedelen. TIK var utan chans mot Björklöven i sin första match för säsongen. En fajt där spelare som Dahlén, Lööke och Lundin gick poänglösa. Något som får anses smått unikt. Till denna batalj har Nubben fått in ett nytt ansikte i truppen. Jesper Boqvist anländer från Devils organisation borta i NHL. En toppförstärkning såklart. Karlskoga har tappat en del klass framåt i form av Forsberg och Kokkonen till denna säsong. Värmlänningarna brukar dock ha en förmåga att alltid få ihop grejerna och Bikarna ser helt okej ut även i år. Gästerna har haft en del bekymmer på NHK Arenas is senaste tiden men har kapaciteten att rubba alla lag i denna serie. Ettan är given att plita ner tidigt men tvåan till finfin procent ska såklart också få utrymme. En klassisk gaffel (etta-tvåa) därmed.

5. Västerås – Kristianstad 1
Sista hockeyallsvenska stoppet för dagen sker i gurkstaden vid Mälarens strand. Västerås lyckades vända 0-2 till 3-2 mot Södertälje i senaste fajten. Därmed svarade VIK snabbt på den trista 3-4-torsken i premiären mot Almtuna. Lukas Zetterberg har sett fantastiskt bra ut, 23-åringen har svarat för fyra pinnar inledningsvis. Kristianstad vann sin premiär plättlätt mot Väsby borta. 5-1-segern var inte mycket att säga om där skåningarna dessutom kunde visa upp fem olika målskyttar. Linan med Miketinac-Wennström-Lundgren var riktigt bra men vi kanske ändå inte ska dra för stora växlar från mötet då Väsby var tämligen uddlöst. Förra säsongen vann Västerås tre av fyra matcher lagen emellan och nu är känslan att den trenden utökas. Stabil etta i ABB Arena.

6. Tranås – Vimmerby 1
Tranås har genom åren visat sig vara ett stabilt lag i HockeyEttan. Värdklubben förlorade sin premiär mot Mörrum med 2-4 men det var en förstaperiod av sämre art som grusade poängchansen för TAIF. Förstakedjan med Isaksson-Arnesson-Koskinen är välbalanserad och kommer bidra med mycket framåt. Vimmerby gjorde en stabil kamp mot Tyringe i sin premiär och kommer säkerligen kunna steppa upp en del i år efter en sämre fjolårssäsong. Senast lagen möttes vann Tranås med 4-1 borta och värdklubben ska vara en lite favorit även nu. Ettan är en värdemässigt mysig spik men på större kuponger är det dumt att lämna något tecken utanför.

7. Mariestad – Grums 1
I den västra Ettan heter favoriten Mariestad. Hemmalaget vann grundserien i fjol före Borlänge och de flesta förståsigpåare tror att just dessa två lag också kommer fajtas om herren på täppan-positionen även i år. Oliwer Fjellström och Adam Willing är båda nya i klubben inför denna säsong och herrarna stod för ett spelmål samt det avgörande straffslaget när hemmalaget besegrade Lindlöven i första matchen för säsongen. Grums är i grunden inte riktigt på samma nivå som Boisarna men med tanke på hur värmlänningarna tog sig an premiäruppgiften mot Linden (7-4) och att Filip Karlsson är i högform (tre mål mot Eskilstuna-laget) känns det prioriterat att gardera ettan med ett kryss åtminstone.

8. Wings Arlanda – Strömsbro 2
Pinbackshallen bjuder in till sista festen för kvällen. Wings tog en imponerande skalp då Hammarby besegrades i premiären med 4-3. Arlanda-klubben är däremot inte tippade att huserar på någon övre halva i år och mot ett Strömsbro som fått in rutin och klass i Johan Eriksson samt Adam Deutsch (båda har representerat Brynäs) samt duktige Golovkovs är det ett bortalag som på pappret ser bra ut. Nu föll visserligen Strömsbro med 2-4 i sin premiär mot Huddinge i en spelmässigt rätt jämn match men här ska gästerna absolut kunna studsa tillbaka. Tvåan är en smaskig spik att avsluta med.

Kassaskåpet! – Strömsbro
Gävle-laget känns bättre i år än i fjol och sett till materialet ska gästerna kunna manövrera ut Wings. Tvåan är en fin spik hela vägen upp till 60 procent.

Varningen! – Väsby
AIK känns fortsatt vingliga ut och nysatsningen har redan kommit av sig en del. Väsby kom inte upp i nivå mot Kristianstad senast men visade mot Södertälje att nykomlingen kan rubba större klubbar. Tvåan ska såklart med.

36 rader
1. AIK – Väsby 1X2
2. Vita Hästen – Björklöven 1X2
3. Södertälje – Almtuna 1
4. Timrå – BIK Karlskoga 12
5. Västerås – Kristianstad 1
6. Tranås – Vimmerby 1
7. Mariestad – Grums 1X
8. Arlanda – Strömsbro 2

216 rader
1. AIK – Väsby 1X2
2. Vita Hästen – Björklöven 1X2
3. Södertälje – Almtuna 1X
4. Timrå – BIK Karlskoga 12
5. Västerås – Kristianstad 1
6. Tranås – Vimmerby 1X2
7. Mariestad – Grums 1X
8. Arlanda – Strömsbro 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-81 91 00