Powerplay tips onsdag 7 februari 2024

Onsdagens PP-affär är en helsvensk sådan som frontas av det hockeyallsvenska toppmötet mellan Brynäs och Djurgården. Resan rullar därefter vidare med ytterligare sex fighter från den blågula andraligan innan målgång sker i Allettan Södra. Mot åtta rätt!

Spelstopp 18:59

1. Brynäs – Djurgården 1
Djurgårdens 16 trepoängare på hemmais är överlägset flest i Hockeyallsvenskan, en stor anledning till att stockholmarna har bäst chans att lugga Brynäs på förstaplatsen. Utanför huvudstaden är “Järnkaminerna” däremot ett bottengäng – blott fem inkasserade vinster under ordinarie tid är under all kritik för ett lag som har siktet inställt på SHL. Brynäs kommer att vara oerhört laddade efter femettan i baken mot Löven där de individuella grodorna sänkte Gävlelaget. Ett par hårtorkar av Gällstedt senare och vi får sannolikt se ett helt annat Brynäs. Ettan singlas med god känsla i kalaskulan.

2. Björklöven – Almtuna X
Såväl spelare som ledare tyckte att måttet var rågat – efter förra veckans nederlag mot Almtuna höll Björklöven ett möte bakom stängda dörrar. Vad som sades kan vi endast spåna om, men det gav onekligen effekt då ett skadedrabbat Löven körde över Brynäs med hela 5-1 i Winpos Arena. Insatserna mot topplaget har varit genomgående bra, medan plumparna mot ”patrasket” på tok för många. Almtuna verkar inte lida speciellt av tappen av Harlestam och Ragnarsson. Uppsalagänget har vunnit fyra av de senaste fem och är absolut inte ett slaget lag på förhand. X2 prioriteras även om alla tecken föredras.

3. Västerås – Kalmar 1
Trepoängare mot Nybro och Karlskoga har fört Kalmar upp till den tionde och sista slutspelsplatsen. Med 18 pinnar ned till kvalplatserna törs vi slå fast att KHC kan släppa kvalångesten och rikta allt fokus mot Play In. Strax bakom nykomlingarna, på en elfteplats, återfinns Västerås vars säsong har varit ett enda stort mörker. Västmanlänningarnas oturliga skador har bidragit till det prekära läget, vi kan även konstatera att backsidan är felbyggd. Defensiven är helt under isen och då hjälper det inte att herrar som Mingoia och Komarek stundom visar SHL-klass. Gubben är en perfekt lösning när två ojämna lag drabbar samman. Etta-tvåa!

4. Tingsryd – Västervik 1
Västervik har tagit 24 av 34 poäng hemma i Tjusthallen. Smålänningarna var det bättre laget mot AIK i långa stunder, men kammade noll både på hemmais och i huvudstaden. Häromsistens fick Anton Svensson och company utdelning retroaktivt via segern mot Nybro. Kapten Svensson sköt det matchavgörande 4-2-målet, med i förarbetet fanns Luleå-lånet Joel Kant som gjorde sin första fight i VIK. Tingsryd fick med sig fyra pinnar av nio möjliga från dubbelmötet med DIF och bataljen mot Brynäs. Avståndet ned till giljotinen är nu tillräckligt stort för att TAIF ska kunna slappna av. Tappet av Bourque kommer dock att bli kännbart under sluttampen. Krysset är en lämplig följeslagare till den överstreckade ettan. 1X.

5. BIK Karlskoga – Södertälje 1
Södertälje grejade maximala sex poäng i helgens back-to-back mot Västerås och närmade sig därmed Djurgården. Racet om den viktiga andraplatsen, där även AIK och Löven ingår, kommer att bli stenhårt hela vägen in på målsnöret. Statusen på backsidan inför onsdagens tuffa resa till Nobelhallen är inte optimalt för “Kringlorna” som alltjämt har Vaino out på grund av skada och som nyligen valde att avsluta samarbetet med Bergman. Karlskoga har visserligen klivit på fyra raka minor, men i tre av dessa var det små marginaler som avgjorde och till veckans duster har BIK lånat in JVM-forwarden Otto Stenberg från Frölunda. Känslan är att detta blir jämnare än vad procenten gör gällande. 1X är en intressant lösning i Värmland.

6. AIK – Östersund 2
På tal om en tunn defensiv hamnar vi osökt i den svartgula delen av Stockholm. AIK lider av tunga avbräck i samtliga lagdelar, allra värst är det i de bakre leden. Såväl Maione som Norin missar mötet med Östersund och sedan tidigare är målman Bibeau out. Glädjande för Gnaget är att Tobias Normann valde att tacka nej till spel med det norska landslaget i veckan. ÖIK-baggarna, Krogdahl och Granholm, valde det andra alternativet och finns således inte med på resan till Stockholm. ÖIK har dock spottat upp sig rejält under vintern, även om nederlaget hemma mot Almtuna var en rejäl missräkning.

7. Nybro – Mora 1
Nybro är inne i en tuff period, både på och utanför isen. Maxim Golod fick kicken efter ett internt bråk och säsongens tredje raka torsk mot ärkerivalen Kalmar skapade stor irritation bland fansen. Efter förlusten mot KHC fick Vikings även sina fiskar varma borta mot Västervik. I Liljas Arena är Samuelssons gäng stabila och under onsdagen är värdarnas ingångsvärden bra då man ställs mot ett brandskattat Mora. Masarna åkte på en torskmacka mot AIK och bussar söderut utan den framgångsrika norska junior-trojkan. Sedan tidigare dras Ilestedt och Levinsson med skavanker och nu är även Johan Persson ett osäkert kort. Fräck etta till fint värde!

8. Vimmerby – Kristianstad 1
På pappret är Kristianstad en het kandidat att ta klivet upp till Hockeyallsvenskan. Skåningarna har dock inte varit att lita på i Allettan Södra där spelet stundom har hackat. Med Christian Lindberg in i truppen har KIK rejält med spets även på backsidan, och han presenterade sig per omgående i poängprotokollet i den tighta 2-1-viktorian mot Tranås. Vimmerby har visat upp ett stabilt spel över hela isen under hela Allettan och har dessutom sparkapital i SHL-meriterade Christoffer Törngren som står noterad för fyra pinnar på nio kamper. Kan den tidigare HV-forwarden börja producera går VHC en rolig vår till mötes. Vi viktar åt vänster och spikar ettan till runt 40-45 procent.

Kassaskåpet! Brynäs
Toppmötet i Umeå gick inte Brynäs väg och känslan är att serieledarna nu spänner musklerna och avväpnar Djurgården tämligen smärtfritt. Ettan ser ut att streckas till rimlig procent och är således ett bra spikförslag.

Varningen! Östersund
AIK lider av flera tunga avbräck, inte minst på backsidan, och blir på det rejält överstreckade på kupongen. Östersund har vad som krävs för att ge Gnaget en fight på Hovet. X2 missas inte!

108 rader
1. Brynäs – Djurgården 1
2. Björklöven – Almtuna 1 X 2
3. Västerås – Kalmar 1 2
4. Tingsryd – Västervik 1 X 2
5. Karlskoga – Södertälje 1 X
6. AIK – Östersund 1 X 2
7. Nybro – Mora 1
8. Vimmerby – Kristianstad 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100