Powerplay tips onsdag 31 januari 2024

Det är svensk hockey för hela slanten på onsdagens Powerplay. Hockeyallsvenskan frontar kupongen och bjuder bland annat på ett härligt klassikermöte mellan Djurgården och Västerås. Dubbla kamper från Allettans båda ligor knyter därefter ihop säcken. Häng med på resan mot åtta rätt!

Spelstopp 18:59

1. Djurgården – Västerås 1
Västerås hade maximal utdelning i 6-3-segern hemma mot Nybro. De två sista strutarna tillkom i tom motståndarbur och sett till xG-siffrorna var det en jämn tillställning från start till mål. Niko Halonen stod för ett gäng vassa parader, men efter en skada på tisdagens ispass ser gästerna ut att tvingas klara sig utan den finländske målvakten. Dmytriw är också out och det är inget snack om att “Gurkorna” slår från ett tydligt underläge på Hovet. Djurgården lär vara duktigt laddade efter fadäsen mot Tingsryd senast och med fansen i ryggen är “Järnkaminerna” svårstoppade. Ettan tornar upp till en fin spik.

2. BIK Karlskoga – Brynäs 2
Brynäs har tvingats bita i det sura äpplet två gånger i följd och ämnar att studsa tillbaka i klassiska Nobelhallen. Någon dans på rosor lär det inte bli, men här ska ändå gästerna spets göra att vågskålen tippar över till höger. Jack Kopacka går på vatten och smällde dit tre puckar när Brynäs slarvade bort två pinnar hemma mot Löven (4-5 efter sudden). Jänkarens framfart blir något att se upp med för Karlskoga vars segersvit stannade på åtta raka efter plumpen på Hovet mot AIK (0-3). Hellgren Smed lär vara tillbaka mellan stolparna här, men inte ens BIK:s suveräna spade kan stå emot biffarna. Singlad tvåa!

3. Nybro – Almtuna 1
Nybro behöver inte skämmas för insatsen borta mot Västerås, även om matchen slutade i moll (3-6). Smålänningarna hade inte marginalerna med sig och bjöd på ett par enkla mål för mycket. Filip Erikssons fina form hänger åtminstone i och lånet från Växjö måste Almtunas backar hålla extra koll på. Till denna dust har Vikings dessutom kryddat en redan vass offensiv med Maksims Semjonovs, närmast från Tingsryd. Almtuna har i sin tur tappat Jakob Ragnarsson till Djurgården medan JVM-forwarden Fabian Wagner har kommit in på lån från Linköping. Att Nyköpings-produkten ska göra någon omedelbar skillnad är föga troligt. Fördelen av hemmaplan väger tungt och med 1X sitter man hyfsat säkert i båten.

4. Västervik – AIK X
Det var ett brandskattat AIK som tog sig an formstarka BIK Karlskoga. Braden Troock var däremot tillbaka i spel och hamnade per omgående i poängprotokollet när AIK knep en imponerande trea framför fansen på Hovet. Att Gnaget bara ska skrinna ut och åka över Västervik i ACT-hallen är långt ifrån hugget i sten. Det är framförallt på hemmais som VIK har plockat sina segrar, och det mot flera topplag. Visst är tappet av Jacobsson oerhört tungt, men samtidigt går det inte att förbise värdet som dukas upp till vänster. Plocka med rubb och stubb!

5. Södertälje – Kalmar 2
Det är alltjämt svårt att få grepp om Kalmar som blandar riktigt höga toppar med minst lika djupa dalar. Målman Engstrand och kanske främst duon Skager/Lepaus såg till att nykomlingarna åtminstone fick med sig en pinne från bortafighten mot Almtuna (4-5). En tydlig uppryckning ligger i korten och då ska inte KHC räknas ut mot ett svajigt Södertälje. Sportklubben har inte rosat marknaden sedan Linus Videll hamnade på skadelistan och över 65 procent på ettan går givetvis inte att tugga i sig. Heltäckningsmattan rullas ut och skrällen jobbas in.

6. Björklöven – Östersund 1
Östersund har inte gett upp hoppet om att undvika negativt kval, men nog ser det mörkt ut för jämtarna som har 13 pinnar upp till Tingsryd på rätt sida om strecket. Poäng i tre raka och tre vinster senaste fem vittnar åtminstone om att Lehterä har fört ÖIK tillbaka på rätt köl. Jokinen och Hirsch är intressanta nyförvärv som ger gästerna viktig bredd på forwardssidan inför det som komma skall. Björklövens fem pinnar mot Södertälje och Brynäs är sannerligen starka nuffror med tanke på lagets tidigare kräftgång. Fem torsk på de senaste sex hemmamatcherna är dock inget vidare facit och när ettan streckas uppåt väggarna råder gardergingstvång i Winpos Arena – 1X2!

7. Kristianstad – Halmstad 1
Vi tar trapporna ned i Allettan Södra där ett toppmöte står på menyn. Halmstad har återigen stått för en strålande säsong, trots klubbens begränsade resurser. Hammers burväktare Jacob Crespin är namnet på många läppar. Han har räddat hallänningarna i ur och skur, men tycks vara förlorad till Hockeyallsvenskan nästa säsong. I övriga lagdelar har gästerna en bit upp till Kristianstads nivå. Skåningarna åkte på en tung torsk i prestigemötet med Karlskrona där försvarsspelet inte gick att känna igen (2-5). De grönklädda kan dock luta sig mot ett ruggigt starkt facit på hemmaplan, innehållande fyra segrar och 23-10 i målskillnad. Ettan spikas till fint värde!

8. Hanviken – Lindlöven 1
I den norra Allettan är spänningen olidlig inför slutspurten. Blott fyra pinnar skiljer mellan serieledande Piteå och åttan Nyköping. Dessa gäng huserar i tabellens mitt, men kommer från vitt skilda prestationer. Lindlöven föll med hela 2-5 när dessa gäng möttes i Lindehov för en vecka sedan och fick dessutom käka torskmacka hemma mot Nyköping senast det begav sig. Hanviken har verkligen kommit igång efter en trög start och höll bland annat riktigt hög klass när favorittippade Hudik slogs tillbaka med hela 5-1. Carl Lidö gjorde det överraskande bra under tiden på lån i Djurgården och är en matchvinnande keeper av högsta Ettan-klass. 1X ramar in detta väl.

Kassaskåpet! Djurgården
Djurgården går sällan förlorande ur bataljer hemma på Hovet och kommer att vilja visa upp sig från en bra sida efter nederlaget borta mot Tingsryd. Ettan smakar mumma i huvudstaden!

Varningen! Västervik
Västervik har lagt stora drakar på rygg hemma i ACT-hallen och kan inte räknas ut på förhand mot ett notoriskt ojämnt AIK. 1X måste med i jakt på kosingen!

108 rader
1. Djurgården – Västerås 1
2. Karlskoga – Brynäs 2
3. Nybro – Almtuna 1 X
4. Västervik – AIK 1 X 2
5. Södertälje – Kalmar 1 X 2
6. Björklöven – Östersund 1 X 2
7. Kristianstad – Halmstad 1
8. Hanviken – Lindlöven 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100