Powerplay tips onsdag 3 april 2024

Onsdagens Powerplay bjuder på slutspelshetta från Norge, Tyskland och Schweiz. Dessutom ska Brynäs och Karlskoga stångas i den andra HA-semin i Gävle. Dessa duster och damernas VM-premiär hamnar ändå i skymundan när lampan riktas mot den sjunde och avgörande SM-kvarten i Göteborg. Blir det Frölunda eller Leksand som nyper den sista semibiljetten? Häng med och bli varse!

Spelstopp 18:59

1. Frölunda – Leksand 1
Frölunda gjorde en av deras bättre insatser i den sjätte matchen, men för ovanlighetens skull stod Lasse Johanssons för ett par tveksamma ingripanden. Förlust blev det (2-5) och onsdagskvällen bjuder därmed på ett rafflande sjunde och avgörande möte. Leksand har ett något spetsigare lag på forwardssidan, men att Hrivík klev av senast är ett aber för dalalaget som redan har Kloos i rehabrummet samt Östman på botbänken. Hemmalagets slutspelsrutin ska inte underskattas och med skapligt värde till vänster är 1X en lämplig lösning.

2. Brynäs – BIK Karlskoga 1
Karlskoga gjorde livet surt för Brynäs i den första fighten och skrinnade av isen i 2-0-ledning efter 20 spelade minuter. Gästrikarna dominerade emellertid spelmässigt och tuggade på med ett stort tålamod matchen igenom. Utdelningen skulle även komma och sett över nästan fyra perioder vann Brynäs rättvist (3-2 efter sudden). Dennis Halls mannar förtjänar alla hyllningar, såväl för deras säsong i sin helhet som för insatsen igår. Känslan var dock att värmlänningarna inte riktigt kunde matcha ett stjärnfyllt Brynäs när de väl petade in en högre växel. Frågan är inte om, utan hur många fighter det blir innan Gävlelaget säkrar en finalbiljett. Singlad etta!

3. Lausanne – Fribourg 1
Vi lämnar Svedala och tar oss istället ned till Centraleuropa där slutspelet i National League rullar vidare. Det var små marginaler som skilde lagen åt i den första semifinalen, där slutligen Marcus Sörensens spelförståelse och känsliga händer blev avgörande. Fribourg vann med 2-1, men det var absolut ingen ensidig historia och hinner Suomela tillbaka från dennes skadefrånvaro har Lausanne fortfarande en god chans att göra match av detta. Lejonens förstaspade Connor Hughes lär därtill vara tillbaka mellan stolparna. I en troligen jämn kamp lockas vi av spelvärdet till vänster. Intressant spiketta upp till 40-45 procent!

4. Zug – ZSC Lions 1
Grundserievinnaren tillika storfavoriten ZSC Lions har ännu inte förlorat någon match i årets slutspel. Medan övriga gäng stångade sig blodiga i respektive kvartsfinal stod Zürich-klubben för en svepning av Biel och i den första semin slog “Lejonen” tillbaka Zug med 5-2 där Derek Grant blev stor matchhjälte. Kanadensare smällde dit tre baljor och har noterats för hattrick i två raka matcher. Resultatet speglade emellertid inte matchbilden och det var faktiskt Zug som var i ledningen efter halva matchen. Niklas Hanssons matchstraff blev förödande för Zug som släppte in tre kassar i efterföljande boxplay. I Bossard Arena är “Tjurarna” starka och som oddset antyder är detta vidöppet på förhand. Den överstreckade tvåan fimpas till fördel för 1X.

5. Red Bull München – Fischtown 1
Det var rutinerade herrar som Nicholas Jensen och Jan Urbas, båda födda 1989, som gick längst fram i ledet när Fischtown segrade i den första semifinalen. 3-0 var kanske inte helt i paritet med matchbilden, men även målvaktsmatchen vanns av Bremerhavens burväktare Gudlevskis som i fjol var en av MoDo:s hjältar i HA-slutspelet. Stora, tunga och skickliga Red Bull München kommer dock inte att vika ned sig i första taget. ”Tjurarna” har mycket kvalitet i truppen och på hemmais kommer Emil Johansson och company att bäras fram av en högljudd publik. Bra etta upp till 50-strecket.

6. Straubing – Eisbären Berlin X
Eisbärens kvartsfinal mot Mannheim påminde mycket om den mellan Skellefteå och Linköping i SM-slutspelet där SAIK vann med 4-0. Precis som LHC var Mannheim ofta spelförande, likväl drog de tyska ”Isbjörnarna” den längsta stickan i fyra raka. Även i den första semin var Eisbären rejält pressade av Straubing som inte lade några fingrar emellan till en början. Målman Hildebrand var återigen ett monster på linjen och är nu uppe och snurrar vid 94 i räddningsprocent under slutspelet. Någon dans på rosor i Tigers borg lär det inte blir för gästerna från huvudstaden. Svårtippad där samtliga tecken behövs.

7. Storhamar – Frisk Asker 2
Det har varit två riktigt bra och underhållande semifinaler mellan storfavoriten Storhamar och uppstickaren Frisk Asker. Kvällens gäster har verkligen bjudit upp till dans och hållit tämligen jämna skär med SIL, likväl ligger Mattias Bäckman och gänget under med 0-2 i matcher. Frisk Asker har faktiskt haft ledningen en bit in i tredje perioden i bägge kamperna, men tappat mot slutet. Senast föll de orangeadressade i sudden sedan Mitch Gillam svarat för en målvaktstavla. Med ett bättre målvaktsspel, som Gillam är kapabel till, bör inte Asker-laget räknas ut på förhand även om de slår från underläge. Helgardera och jobba in knallen!

8. Finland – Tjeckien 1
Idag är startskottet för damernas VM som går av stapeln på amerikansk mark. De tio deltagande nationerna är indelade i två grupper där de fem högst rankade lagen huserar i Grupp A, däribland dessa kombattanter. Kanada och USA är alltjämt överlägsna, bakom är det jämnare och Tjeckien har bland annat krupit närmare Finland. När nationerna möttes i EHT-finalen i februari spände dock finskorna musklerna och vann med hela 6-1. Känslan är att ett betydligt mer rutinerat finskt lag knäpper detta unga och talangfulla Tjeckien på näsan i VM-premiären. Etta!

Kassaskåpet! Brynäs
Även om det krävdes sudden för att skaka fram en vinnare senast var det Brynäs som dikterade händelserna. Gävlelaget är numret större och denna gång vinner man under ordinarie tid.

Varningen! Frisk Asker
Frisk Asker behöver inte skämmas för insatserna i semifinalen, trots två nederlag. Storhamar har fått slita för brödfödan och går inte säkert i match 3.

108 rader
1. Frölunda – Leksand 1 X
2. Brynäs – Karlskoga 1
3. Lausanne – Fribourg 1
4. Zug – ZSC Lions 1 X
5. München – Fischtown 1 X 2
6. Straubing – Eisbären 1 X 2
7. Storhamar – Frisk Asker 1 X 2
8. Finland – Tjeckien 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100