Powerplay tips onsdag 26 maj 2021

Det är dags att sätta tänderna i ett nytt spännande Powerplay där Sveriges viktiga match mot Tjeckien får gälla som kupongens absoluta höjdare. Utöver Tre Kronors nervpiller ska ytterligare fyra matcher från Riga samt tre NHL-strider synas i sömmarna. Lägg märke till att onsdagens matta avslutas torsdag kväll. Häng med!

Spelstopp 19:14

1. Belarus – Storbritannien X
Storbritannien har chockat många med sitt spel. Med tanke på hur bra klubblagen har gått i CHL vittnar det om hur underskattad både ligan och landslaget är. Deras bästa spelare, Liam Kirk, är också den enda spelaren född på de brittiska öarna i truppen som blivit draftad. Belarus skrällde mot Sverige och vann med uddamålet, det följdes upp med ännu en skräll när de tog en poäng mot Tjeckien. Det är ett starkt lag Zakharov bossar över, precis som Kazakstan finns det många spelare med dubbla pass och merparten av spelarna huserar i KHL. Belarus bör vinna, men detta är en match där britternas kapacitet kan underskattas. Måla i allt och hålla en tumme eller två för Storbritannien.

2. Kanada – Norge 1
Fiaskot börjar verkligen närma sig för Kanada. Det är förvisso redan ett fiasko att de har förlorat tre av tre matcher. Framförallt att de klivit på två minor mot Lettland och Tyskland, visserligen två lag som kan störa en del i ett slutspel, men lag som Kanada ska vinna mot. Lönnlöven måste vinna nu för att de ska kunna ta sig vidare när de ställs mot ett Norge som spelar andra matchen på kort tid. De kommer från en match mot Finland mindre än 24 timmar tidigare. Gallants mannar har skapat massor men haft väldigt svårt att hitta nätet, om det lossnar så kan det bli utklassning. Som kupongen är uppbyggd i övrigt är ettan en “no-brainer”.

3. NY Islanders – Pittsburgh 1
Ilja Sorokin fick ånyo chansen i kassen hos Islanders istället för sin rutinerade landsman Sergej Varlamov. Och som han levererade! Ryssen höll sitt lag kvar i matchen under den andra akten när Pittsburgh pressade på och sköt över 20 skott på mål. Barry Trotz manskap från New York studsade tillbaka under de sista 20 minuterna av ordinarie speltid och i sudden kunde sedan Josh Bailey avgöra efter en bjudning av Tristan Jarry. Tungt för Pingvinerna från stålstaden och känslan är att Isles avgör här i Game 6. 1X tippas med god känsla.

4. Tampa Bay – Florida 1
Stationerad på sitt ”kontor” framför Andrei Vasilevskiy styrde Patric Hörnqvist in 3-1-målet som definitivt stängde dörren för Tampa i jakten på en kvittering i Game 5. Kattdjuren från Sunrise vann sedermera med 4-1 och skrinnar därmed ut på isen i Amalie Arena i hopp om att tvinga fram en sjunde och avgörande strid på hemmaplan. Spencer Knight gjorde sin första start i slutspelet för Panthers, juniorkeepern räddade 36 skott och blev hyllad hjälte. Bolts lär inte vara speciellt sugna på att vända tillbaka till Floridas borg och med spelare som Point, Kucherov och inte minst Vasilevskiy i fin form bör pennan fattas från vänster. Tvåan ackompanjerar på större ramar.

5. Minnesota – Vegas 2
Minnesota tvingade fram en sjätte match i och med 4-2 skrällen i T-Mobile Arena natten mot tisdag. En seger som grundlades i den första perioden då Wild hittade in med tre puckar bakom Marc-Andre Fleury, som varit så bra för Nevadalaget i slutspelet. Därefter var det Golden Knights show för hela slanten och laget avlossade inte mindre än 33 skott på mål under de sista två perioderna. Med normal utdelning hade Riddarna stängt butiken för Minnesota. Vegas är det klart bättre laget och får bära favoritkostymen i St. Paul. Strecka från höger.

6. USA – Lettland 1
Intressant möte från Grupp B där vinnaren tar ett gigantisk kliv mot slutspel. Lettland har sett oväntat stabila ut i egen zon, som i normala fall brukar vara deras svagare del av isen. Bob Hartley har uppenbarligen satt ihop en väl fungerande struktur, något värdlandet i mångt och mycket saknat i tidigare turneringar. Framåt såg det dock inte alls bra ut mot Italien (3-0) där de två sista målen tillkom i tom bur när italienarna jagade kvittering. USA sköt 52 skott på mål mot Kazakstan och övertygar allt mer. Växjös guldklimp, Jack Drury, imponerar tillsammans med Ryan Donato, en duo som kan ta amerikanarna långt i turneringen. Ettan ska ses som väldigt trolig.

7. Schweiz – Slovakien 2
VM fortsätter att vara oförutsägbart. Att oddsfavoriten Schweiz skulle få en ordentlig käftsmäll av Tre Kronor med hela 0-7 (!) var det nog ingen som kunde förutspå. Fischers krigare hade ju faktiskt besegrat både Tjeckien och Danmark och övertygat spelmässigt i bägge matcherna. Mot Sverige stod alpnationen inte att känna igen, dessutom hade förmodligen inte målman Genoni stoppat en badboll under tisdagskvällen. Slovakien stod för en heroisk kämpainsats mot Ryssland som mynnade ut i tre oerhört viktiga poäng och kommer Cehlárik, Hrivík och company upp i samma nivå får Schweiz passa sig. Även om ettan just nu är värdemässigt bra utelesluter vi inte en skräll. 1X2!

8. Sverige – Tjeckien 2
Tre Kronor bärgade en direkt nödvändig viktoria mot Schweiz i föregående omgång och på vilket sätt de genomförde matchen. Efter en något trevande inledning klev VM-debutanten Jesper Fröden fram och styrde elegant in 1-0 varpå “Garpens” adepter tog över fullständigt och krossade alplandet fullständigt med hela 7-0. Nämnda Fröden fick pris som matchens lirare och var tillsammans med Adrian Kempe, Reideborn Lundkvist isens giganter. Tjeckien är precis som Sverige i stort behov av poäng och besitter nog med offensiv kvalité för att såra en Tre Kronors något ojämna backsida. Gaffeln (1-2) lämpar sig en förmodad svängig batalj.

Kassaskåpet! USA
USA är tillsammans med Finland och Tyskland de lag som har övertygat mest i Grupp B och ska kunna städa av Lettland, som efter vinsten mot Kanada inte har presterat någon vidare bra hockey. Ettan är bara att spika av.

Varningen! Slovakien
Ett välcochat Slovakien, som rättvist slog Ryssland tidigare i veckan, blir något att bita i för Schweiz som fick sig ett rejält uppvaknande mot Sverige senast. Pass upp för Slovensko!

36 rader
1. Belarus – Storbritannien 1 X 2
2. Kanada – Norge 1
3. NY Islanders – Pittsburgh 1 X
4. Tampa Bay – Florida 1
5. Minnesota – Vegas 2
6. USA – Lettland 1
7. Schweiz – Slovakien 1 X 2
8. Sverige – Tjeckien 1 2
216 rader
1. Belarus – Storbritannien 1 X 2
2. Kanada – Norge 1
3. NY Islanders – Pittsburgh 1 X
4. Tampa Bay – Florida 1 2
5. Minnesota – Vegas X 2
6. USA – Lettland 1
7. Schweiz – Slovakien 1 X 2
8. Sverige – Tjeckien 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100