Powerplay tips onsdag 22 november 2023

Onsdagskvällen går inte inte av för hackor, åtminstone inte för alla hockeykonnässörer där ute i vårt avlånga land. Hockeyallsvenskan bistår med sex fajter, varav två stekheta sådana mellan Löven och AIK samt Brynäs och SSK. Hockeyettan avslutar därefter kalaset med två duster. Notera att Svenska Spel har adderat 250.000 kronor extra till potten. Väl mött!

Spelstopp 18:59

1. Björklöven – AIK X
Voutilainen lirade mot Mora. Dagen efter fick ynglingen Thelin chansen mot BIK Karlskoga. Finländaren gjorde en ruskigt fin insats i Smidjegrav medan Melker inte hade någon superafton i kassen på den värmländska isen och det är knappast någon högoddsare att den förstnämnda spaden får chansen här. Inför matchen mot AIK måste vi ändå notera Björklövens fem matcher långa svit utan trepoängare. Gnaget å sin sida har vunnit fem av sina sex senaste matcher, visar ett poängsnitt på 1,75 (Löven 1,9) och spelar en offensivishockey med ett finfint special teams att plocka fram ur rockärmen vid behov. Lövens stora favoritskap står vi ej bakom. Heltäckt bricka och skrälljobb!

2. Brynäs – Södertälje 2
Brynäs svajar en aning i toppen. BIF har faktiskt blivit nollade i sex raka perioder på hemmaplan och med en enorm kravbild kommer också pressen. BIF ställs dagen till ära mot ett Södertälje som sannerligen vaknat till liv. Kringlorna bussar till Gävle med fyra raka vinster i bagaget, och även utan trion Liljegren, Blomstrand och Bergman (alla borta av olika anledningar) ska SSK med sina superstjärnor i fronten (Videll och Eriksson) kunna ge Brynäs en fajt och kanske skörda ny framgång. Tvåan öppnar till låg procent. Naturligtvis föredras alla tecken.

3. Djurgården – BIK Karlskoga 1
Det är en ny tid inom djurgårdsfamiljen. Garpenlöv har lämnat skutan och istället har firma Micke Holmqvist-Patrik Andersson kommit för att styra DIF mot nya höjder. DIF är fortsatt utsatta längre ner i tabellen men hopp om att åtminstone någon ur trion Krüger, Norman och Klasen ska finnas tillgänglig för spel. Värdarna har därtill bara goda minnen när det kommer till möten med BIK – när lagen mätte svärd i Nobelhallen lyckades Djurgården vända ett 1-3-underläge till 4-3 i förlängning efter en smått osannolik avslutning av matchen. Gästerna är ett av seriens mest formtoppade lag. På Hovet är det däremot inget snack om att Järnkaminerna har ett ypperligt läge att triumfera och med en etta som troligen stannar söder om 60 procent är det spikläge.

4. Almtuna – Kalmar 2
Kalmar gjorde en jättebra hemmamatch mot AIK senast. Framförallt hade nykomlingarna fått ordning på sitt försvarsspel då smålänningarna lyckades nolla Gnaget. Starkt såklart och 25 poäng på 16 matcher är ett mer än godkänt utfall. Almtuna har den senaste tiden inte riktigt varit att känna igen. Kimbys mannar visar för stunden upp ett mer eller mindre osynligt anfallsspel samtidigt som defensiven stundtals springer läck. Fyra raka nollpoängare har flyttat Uppsala-klubben från en stadig plats i mittens rike till en trött position strax söder om åttondelsstrecket. Även denna gång kan de rödklädda från Uppland få bekymmer. Tvåan kliver på allra först, ettan därefter.

5. Västerås – Mora 2
Komarek missade Västerås segermatch mot Almtuna senast men stjärnan är i träning igen och förväntas spela. Det som stack ut under tisdagens ispass var österrikarens bryt på Krupic och Hellberg. Tunga ord kastades mellan parterna och Hutchinson fick kliva in emellan för att avstyra ett möjligt handgemäng. Överlag har stämningen i VIK-lägret känts sådär och mot ett välmående Mora kan de gulsvarta få problem. Masarna mår förträffligt och spelar lysande hockey. Trea i tabellen och även utan Johan Persson framåt så skapar MIK alltid chanser av kvalité som också mynnat ut i sju av nio möjliga poäng på slutet. I en troligen målrik historia öppnar tvåan, därefter ansluter ettan.

6. Tingsryd – Nybro X
Nybro tappade en 3-1-ledning hemma mot Karlskoga i fredags och titt som tätt så lyser det igenom att Vikingarna är en något naiv nykomling. På det stora hela finns ändå mest positivt att säga om gästerna som med 28 poäng befinner sig på den övre halvan av tabellen på milsvida avstånd till de mer utsatta platserna längre ner. Tingsryd å sin sida föll dubbelt upp mot Södertälje nyligen. Back-to-back-strider i Dackehallen mot SSK var inte något som föll TAIF i smaken men mot Nybro i ett hett derby är känslan att värdarna kommer skrinna ut rejält taggade. Svårtippat värre och en heltäckningsmatta modell XL rullas gärna ut. 1X2.

7. Piteå – Kiruna IF 1
Kiruna har tagit chansen att blanda sig i topp 5-striden. Nio poäng av nio möjliga den senaste veckan innebär att KIF tagit sig ovanför det där viktiga strecket i mitten som i slutändan skulle innebära Allettan-spel. Under onsdagen stöter däremot gästerna på patrull. Piteå är en klass upp och kommer närmast från en ruskigt imponerande 2-1-seger mot svårspelade Boden borta. Noterbart inför denna kamp är att besökarna aldrig vunnit under ordinarie tid i LF Arena under de senaste tio åren (!) och kommer inte göra det nu heller. Ettan känns säker.

8. Forshaga – Dalen 2
Forshaga reste till Dalarna för match mot Falun i helgen. Värmlänningarna tog sig till Lugnet, konfunderade efter två sämre insatser, och inte blev det mycket bättre mot tabelljumbon. 1-4 i brakan där framförallt sista perioden var ett mindre mörker. Dalen hemma blir ett nytt tufft test. Jönköpings-klubben har inte lyckats rå på topplagen Mariestad och Tranås men håller ändå en nivå som ska innebära en topp 5-plats i slutändan och därmed spel i Allettan. Tydligt högerlut i skidorten.

Kassaskåpet! Djurgården
Det är dags för Djurgården att få igång sitt spel på allvar nu och börja sin klättring mot högre höjder. Känslan inför Karlskoga hemma är god och möjligheterna till en seger är väldigt fina. Vass etta.

Varningen! Södertälje
Brynäs har varit en aning uddlösa hemma på slutet. Möjligen en produkt av fulla läktaren och en enorm press. Södertälje är nästa sällskap som ska kunna ställa till med oreda i Gävle. Tvåan till fin procent måste få utrymme.

36 rader
1. Björklöven – AIK 1 X 2
2. Brynäs – Södertälje X 2
3. Djurgården – Karlskoga 1
4. Almtuna – Kalmar 2
5. Västerås – Mora 2
6. Tingsryd – Nybro 1 X 2
7. Piteå – Kiruna IF 1
8. Forshaga – Dalen X 2
216 rader
1. Björklöven – AIK 1 X 2
2. Brynäs – Södertälje 1 X 2
3. Djurgården – Karlskoga 1
4. Almtuna – Kalmar 1 2
5. Västerås – Mora 1 2
6. Tingsryd – Nybro 1 X 2
7. Piteå – Kiruna IF 1
8. Forshaga – Dalen X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100