Powerplay tips onsdag 22 mars 2023

Svensk hockey hamnar i blickfånget under lillördagen. SHL öppnar med två kvartsfinaler där det är fördel storfavoriterna. Därefter tar Hockeyallsvenskan vidare med dubblar kvartar samt kvalet mellan TAIF och VIK. Målgång sker i Hockeyettan som bidrar med tre slutspelsfajter. Nu kör vi!

Spelstopp 18:59

1. Luleå – Växjö 2
Inget snack! Växjö körde över Luleå hemma i Vida Arena under måndagen med 7-2 där Lakejerna fick rejäl islossning. Bulan fick lämna bänken efter en utbrott och Komarov drog på sig ett matchstraff och riskerar därför avstängning. Återigen hade Lassinantti problem att stänga igen butiken och byttes också ut. Smålänningarna har därmed 2-1 i matcher och spontant är känslan att Björnarna från norr redan nu är i brygga. Linan med Halbgewachs-Rosén-Rieder var briljanta på hemmais och en trio som återigen ska kunna spela huvudrollen. Tvåan är given som första tecken i norr.

2. Rögle – Skellefteå 2
Rögle hade tre raka bortasegrar i slutspelet inför måndagens batalj i Skellefteå. Då satte Ohlssons manskap ner skridskorna och krossade bandyklubben med 5-0 inför en lyrisk hemmapublik. Av bara farten tror vi SAIK även nyper match 4. Rögle har matchats hårt på slutet och känns i ärlighetens namn en aning slitna. Kapla och Ferguson lirade -3 och behöver höja sig otroligt mycket om våren i Catena Arena ska få fortsätta innehålla slutspelshockey även efter denna dust. Känslan är ändå att RBK går bet. SAIK är bättre och vinner. Bra tvåa.

3. BIK Karlskoga – Djurgården X
Karlskoga stod för ett par rejäla juniormisstag i match 2 på Hovet i måndags. 1-4-förlusten var inte mycket att snacka om och nu måste nog Helmersson och hans grabbar fixa en seger för att uppförsbacken inte ska bli fullkomligt omöjlig att bestiga. Garpenlöv kan skatta sig lycklig då han inför slutspelet fått tillbaka flera viktiga spelare. Vejdemo, Liss, Krüger och Rensfeldt målade alla i förra mötet och är en kvartett nyckelgubbar av vikt att få igång nu när det börjar dra ihop sig. Att DIF däremot ska få en lätt väg till seger i Nobelhallen kommer inte på frågan. BIK vet förutsättningarna och kommer slita för att nypa en seger och låta slutspelsserien leva vidare. Tidigt alla tecken.

4. Södertälje – Mora X
Det dröjde till den tredje perioden innan Axel Sundberg med ett osannolikt 1-0-mål bröt dödläget i måndags och la grunden till Moras seger tillika 2-0 i matcher. Hedbergs gäng har därmed fått en utmärkt start på kvartsfinalserien mot SSK. Kringlorna saknar Videll. Det är ett som är väldigt säkert. Veteranen hade behövts i en lina tillsammans med Pasic för att på allvar få Tälje att vakna. Att masarna ska triumfera och lösa serien med 4-0 i matcher är ändå inte troligt. Nu har 08:orna två raka på egen is för att nypa åtminstone en fajt och tajta till duellen något. Det blir därför nödvändigt att tidigt smacka på med tecken i Scaniarinken.

5. Tingsryd – Västervik 1
Västervik behöver en Emil Kruse i storform om de ska kunna roffa åt sig en plats i 2023/24-års upplaga av Hockeyallsvenskan. Burväktaren gjorde just en kanonfin insats då de rödvita vann hemma i Plivit Arena med 3-2 och utjämnade till 2-2 i matcher. TAIF kan bära med sig en strålande tredje period från match 4 där Sylwander och Björklund målade och de grönvita vann också skotten med 15-8. Inför sin egna publik i Dackehallen ska värdarna kunna trumma vidare på den fina avslutningen ute på östkusten och lösa en skalp, vilket i sådant fall innebär matchboll. Ettan spikas.

6. Vimmerby – Nybro 1
Nybro har gjort en strålande serie så långt mot Vimmerby. Två raka segrar i Liljas Arena har satt Vikingarna i en mycket angenäm sits inför fortsättningen. Både Robin Johansson och Pontus Eltonius har varit kanon mellan stolparna och framåt har enheten med Brandhammar-Savilahti-Väyrynen gjort många bra saker. Går Nybro rent? Tillåt oss tvivla. Vimmerby hade innan serien mot Nybro tolv vinster över 13 matcher från 22:a januari och framåt. Truppen är bra och med bättre skärpa framåt finns absolut gott hopp om att Tigrarna ska kunna reducera matchserien. 1X öppnar hursomhelst.

7. Boden – Hudiksvall 1
Hudiksvall kunde via Christoffer Jansson dunka in 4-3 med 32 sekunder kvar av match 2 i Holmen Center. Ett blytungt mål för Boden såklart då Hudik nu har trampat iväg till 2-0 i matcher och därmed skaffat sig matchbollar. Sett till lagens första två matcher i slutspelet mot varandra så ska inte BHF räknas bort än. Ljusteräng-Jönssons mannar har spelat bitvis bra hockey och kunde mycket väl rest hem från Hälsingland med åtminstone 1-1 i matcher. Orkar värdarna resa sig hemmavid är frågan. Vi testar ettan till trevlig procent. Första tecken därefter blir favorittvåan.

8. Mariestad – Piteå 2
Det svänger om matchserien Mariestad – Piteå. 3-1-segern för de norrländska grabbarna i match 1 följdes upp med en rejäl proppen ur-föreställning av Boisarna strax därefter. Skaraborgarna kunde resa hem med solklara 7-2 från den andra duellen i LF Arena. Detta trots att PHC vann skotten med 33-22. Dags för publiken att bänka sig i Mariehus för att skåda nästa strid. Förväntningarna är såklart höga på att värdarna ska kunna nypa denna batalj men kommer försvars- och målvaksspelet upp hos norrlänningarna här så känns ändå Piteå ruskigt farliga. En lågt streckad tvåa är därför nödvändig att blicka mot inledningsvis.

Kassaskåpet! Skellefteå
5-0 hemma var ett styrkebesked. Nu vänder de gulsvarta söderöver med påfyllt självförtroende och ska av bara farten kunna montera ner ett tröttkört Rögle i Hajtanken.

Varningen! Piteå
Mariestad fick otrolig utdelning i senaste matchen mot Piteå. Detta gör att svenska folket blickar alltför mycket västerut och målar upp hemmalaget på tok för högt. Norrländsk triumf finns klart i siktet. En fin tvåa öppnar.

36 rader
1. Luleå – Växjö 2
2. Rögle – Skellefteå 2
3. Karlskoga – Djurgården 1 X 2
4. Södertälje – Mora 1 X 2
5. Tingsryd – Västervik 1
6. Vimmerby – Nybro 1 X
7. Boden – Hudiksvall 1
8. Mariestad – Piteå X 2
216 rader
1. Luleå – Växjö X 2
2. Rögle – Skellefteå 2
3. Karlskoga – Djurgården 1 X 2
4. Södertälje – Mora 1 X 2
5. Tingsryd – Västervik 1
6. Vimmerby – Nybro 1 X 2
7. Boden – Hudiksvall 1 2
8. Mariestad – Piteå X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100