Powerplay tips onsdag 15 december 2021

Medan SHL har uppehåll får vi gotta oss åt att Hockeyallsvenskan rullar på precis som vanligt fram till jul. På onsdagens Powerplay ska fem fighter från den blågula tredjeligan synas i sömmarna där bataljen Mora – HV71 smäller extra högt. Kvällens bästa spikas hämtas från Allettan som bistår med tre matcher. Häng med!

Spelstopp 18:59

1. Troja/Ljungby – Södertälje 1
Det är ett pressat Södertälje som bussar till Småland. Två raka nederlag mot Almtuna blev för mycket för Mikael Samuelsson (sportchef) som lämnat sin plats. Troligen hann dock Micke med att göra klart övergången med Dragan Umicevic som uppges presenteras vilken dag som helst. Troja har trampat igång ordentligt efter sin långa kräftgång inledningsvis. Nykomlingen gjorde säsongens kanske bästa match häromsistens då Björklöven lades på rygg, dessförinnan löste Ljungby-klubben dessutom en pinne mot MODO. Ettan känns givet att öppna med.

2. Tingsryd – AIK X
Svårtippat till tusen i Nelson Garden Arena. AIK är notoriskt ojämna och reser till Småland med en 2-3-torsk i bagaget mot Västerås. Gnaget har bara grejat två trepoängare sett över de nio senaste matcherna och dalat en aning i tabellen. Tingsryd är dock inte mycket bättre. TAIF har varit vidöppna bakåt på sistone och bland annat släppt in 18 mål sett över de fyra nyss spelade hemmamatcherna. För att vara på den säkra sidan pangar vi på med 1X2 redan från minsta system.

3. Mora – HV71 1
Spännande möte i Smidjegrav. Mora har steppat upp och visat sig tämligen pålitliga på sistone. Inför denna dust med serieledande HV71 är därtill masarna förstärkta av Igor Larionov Jr. Skade- och sjukdomsläget är dessutom bra. Gästerna har mer än en handfull gubbar borta av olika anledningar. JVM samt skador påverkar gästerna och här kan Jönköpings-klubben åter få bekymmer med MIK. Dalaklubben ska få första penseldraget då värdet ser ut att hamna i västerled. Helgardera om stålarna räcker.

4. MODO – Almtuna 2
Almtuna har resultatmässigt varit en av ligans mest negativa överraskningar. Uppsala-klubben har haft svårt att vinna matcher och därför kom AIS dubbla 3-2-skalper mot Södertälje nyligen som välkomna julklappar. Pengapåsen i Uppland är inte gigantisk och gästerna huserar på en mättat transfermarknad där laget är i behov av förstärkningar. Imponerande därför att besökarna lyckats knyta en av Ettans mest intressanta centrar i form av André Astley. MODO är med i den absoluta toppen och slåss men noterbart är att två raka bataljer i Hägglunds Arena har slutat med bortaseger inbördes. Ettan upp mot 80 prollar är ett omedelbart fall för den större garderingspennan.

5. BIK Karlskoga – Vita Hästen 1
Vita Hästen värvade ihop ett mer eller mindre helt nytt lag inför den här säsongen. Butcher, Fehd, Nilsson och Björkung värvades inför säsongen men har nu valt att lämna Norrköpings-klubben. Därtill har också Fällström och Elgestål kastat in handduken hos östgötarna. Ett redan nedsänkt bortalag blir knappast bättre av denna turbulens. BIK är i betydligt bättre skick. Värmlänningarna är precis som vanligt med i toppen av Hockeyallsvenskan och det finns väldigt lite som pekar på att värdklubben ska falla igenom mot ett spretigt och söndertrasat Hästen. Ettan får agera utgång och garderas endast med anledning av en hög streckprocent.

6. Vimmerby – Nybro 1
Vimmerby har två raka nederlag i Allettan Södra men verkar till matchen mot Nybro ändå stabilisera upp sin trupp då tidigare sjuka spelare som Koskinen och Alho troligen är tillbaka. Viktigt såklart då bortalaget kommer bli en rejäl värdemätare under onsdagen. Vikingarna är favoriter att plocka hem den södra serien och med tre raka segrar och 14-2 i målskillnad finns inte mycket att klaga på. Vimmerby är dock inte så tokiga och har en stabil trupp då alla är friska och krya. Ettan verkar understreckas enormt och då börjar vi med pennan från vänster. Tvåan kompletterar tidigt.

7. Kalmar – Dalen 1
Kalmar vann till slut den Ettan södra i en tät kamp med flera inblandade lag. Hemmalaget har dock haft en något tuffare öppning av Allettan efter en vinst och två förluster inledningsvis. KHC har varit utan en handfull gubbar den senaste tiden på grund av skador och sjukdomar men mot ett Dalen hemma, utan Jesper Thörnberg, ska värdklubben skrinna ut som tämligen stora favoriter. Jönköpings-laget torskade med klara 1-5 i höstas på Hatstore Arenas is och generellt är Kalmar väldigt svårforcerade i sin egna borg. Ettan kan med lite flyt streckas i krokarna runt 50 procent och då finns ingen anledning att gardera. En bra spik helt enkelt.

8. Östersund – Surahammar 1
Surahammar har fått se sin bästa spelare, kapten och förstecenter André Astley lämna klubben för spel i Hockeyallsvenskan med Almtuna. Ett otroligt tungt tapp och därmed väldigt svårt att ersätta. Sura-bröderna har gått kanon under hösten men känslan är att framgången i och med detta kommer svalna något. Östersund har ett riktigt bra lag där fixstjärnan Edwin Hedberg kanske sticker ut allra mest. Lite målvaktsbekymmer har huserat inom ÖIK men förhoppningen om att antingen Mantler eller Marklund ska spela är stor. Ettan är väldigt sannolik och ser spelmässigt fin ut. Banka in.

Kassaskåpet! Kalmar
Dalen har gått på pumpen rejält i Kalmar tidigare i år och ett väldigt starkt hemmalag ska kunna nypa nya poäng i jakten på topplagen. Fin spik!

Varningen! Almtuna
MODO är grymt bra i år men överstreckas kraftigt hemma mot ett Almtuna som löst två raka vinster i Hägglunds Arena. Klart högersidan måste få vara med på ett hörn.

36 rader
1. Troja/Ljungby – Södertälje 1
2. Tingsryd – AIK 1 X 2
3. Mora – HV71 1 X
4. MODO – Almtuna 1 X 2
5. Karlskoga – Vita Hästen 1 X
6. Vimmerby – Nybro 1
7. Kalmar – Dalen 1
8. Östersund – Surahammar 1
216 rader
1. Troja/Ljungby – Södertälje 1 X
2. Tingsryd – AIK 1 X 2
3. Mora – HV71 1 X 2
4. MODO – Almtuna 1 X 2
5. Karlskoga – Vita Hästen 1 X
6. Vimmerby – Nybro 1 2
7. Kalmar – Dalen 1
8. Östersund – Surahammar 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100