Powerplay tips måndag 31 maj 2021

Måndagens Powerplay är pågår under två dagar och har Hockey-VM i fokus, där NHL-slutspelet fyller på med två kamper. En bankspik i USA i kombination med flera fina drag gör att det finns goda förhoppningar om både åtta rätt och hyfsad utdelning. Nu kör vi!

Spelstopp 19:14

1. Ryssland – Sverige 1
Sista gruppspelsmatchen för svensk del och det är ytterligare en måstematch för Tre Kronor. 3-1-skalpen mot Slovakien ger ändå de blågula en del hopp om livet men slutspelsplatsen hänger fortsatt på en extremt skör tråd. Adam Reideborn kom upp med en brutal insats i buren mot Hrivík och company samtidigt som Viktor Olofsson stänkte in ett mega-viktigt 2-1-mål i powerplay. Ryssarna toppar, trots en match mindre spelad, gruppen och känns på det hela taget som ett lag för guldet lite senare i sommar. Möjligen kan Garpens gubbar få till en fullträff i Riga men spontana känslan säger att 1X räcker nog gott, tyvärr.

2. Norge – Kazakstan 2
Norge kan inte längre lösa en plats bland de fyra främsta i grupp B. 1-2-förlusten mot USA tog bort det sista lilla hopp som fanns och nu är det bara att avsluta snyggt som gäller för Olimb-bröderna och gänget. Kazakstan står som opponent denna sista dust. Ett centralasiatiskt gäng med en stabil grund att stå på (mer än 15 spelare kommer nämligen från samma KHL-lag, Barys Nur-Sultan) och som dessutom krossade Italien i den senast spelade matchen (11-3). Bland annat pumpade kazakerna in hela åtta mål i den sista akten. Tvåan till bra pris kan gott lämnas allena nu.

3. Toronto – Montreal X
Game 7! Montreal har trollat till sig två raka uddamålsvinster i duellen med Toronto och nu är det fara och färde när det kommer till Maple Leafs vara eller icke vara i en kommande kvart. Ett bra målvaktsspel av Carey Price samt en ung finländare i Kotkaniemi var skillnaden häromsistens. De blåvita är såklart ett något bättre lag men fortsätter Habs komma in med samma energi och offervilja är det omöjligt att räkna bort de rödblåa. Möjligen blir ettan fin rent procentmässigt men när kupongen i övrigt är stöpt i drösvis av större favoriter är det utan tvekan läge att panga på med tecken här. Helgardera.

4. Boston – NY Islanders 2
NHL-slutspelet ligger något osynkat. Men två lag som vunnit sina respektive åttondelsfinaler och som redan är i match 2 av kvartsfinalen ska duellera i “The Garden”. Boston såg sylvassa ut i första mötet med Islanders och kunde tämligen enkelt lösa en 5-2-skalp. En vinst där förstalinan med Pastrnak, Bergeron och Marchand löste sex pinnar ihop. Barry Trotz och hans stab från New York måste nu hitta ett snabbt motmedel. Gästerna är överlag vassa bakåt och har dessutom kunnat fälla Bruins fem gånger tidigare under våren. Hittar besökarna tillbaka till spelet laget haft mot de svartklädda samt en defensiv värt namnet är denna dust fullkomligt vidöppen. Bara hamra in alla tecken från start där tvåan mycket väl kan bringa fint värde till kupongen.

5. Schweiz – Storbritannien 1
Det är i botten av grupp A vi kommer finna britterna när vi summerar gruppspelet. Inget konstigt såklart då landslaget, tillsammans med Italien, är rankat sämst. Spelmässigt finns ändå massor av godis att plocka med sig tillbaka till de brittiska öarna. Poängen mot Danmark var mäktig och segern mot Belarus otrolig. Schweiz är numera en toppnation inom VM-hockeyn och tar stora kliv mer eller mindre varje år. Alplandet ska utan tvekan kunna bli en liten outsider i den fortsatta kampen om medaljer även om det funnits en del ojämnheter i “hemmalagets” spel. Det är svårt att inte minnas 0-7-debaclet mot Sverige nyligen. Ettan är såklart given men ett charmigt gäng med svenskbekantingen Liam Kirk i spetsen kan absolut hota om poäng en riktigt bra dag. Ettan får lite skrällmässigt sällskap.

6. Kanada – Finland 2
Efter tre raka förluster har nu Kanada tre raka vinster och har därmed fortsatt chansen till en kvartsfinalplats. Spelmässigt är det ändå inte läge att dra för stora växlar efter en 7-1-skalp mot Italien eller en 4-2-vinst mot Kazakstan. Finland blir däremot ett test! De blåvita Lejonen har vunnit fem av sex matcher hittills och har en jämnbra trupp med ett kollektiv som är väldigt kompakta och stabila. Den spontana känslan är att finländarna just nu är något bättre. Då passar det utmärkt med att inleda med pennan från höger.

7. Slovakien – Tjeckien X
“Federal derby”, matchen med stort M mellan dessa båda länder som en gång i tiden var ett. Tjeckien spelar tidig match under måndagen och därmed är matchen mot Danmark inte med i beräkningarna nu. En ruggigt viktig match. Både ur tjeckisk men också svensk synvinkel. Slovakerna mötte just Tre Kronor under söndagen och fick smaka på Garpenlövs lagbygge när det är bra. 1-3-förlusten för Ramseys mannar kan bli ödesdiger då en inbördes tävlan kan bli aktuell med bland annat just blågult inblandat. Sett till helheten och jämnheten dessa nationer emellan finns ändå inget som tyder på att detta kommer sticka iväg åt något håll. En helt jämn dust att vänta utan klar segrare. 1X2!

8. Italien – USA 1
Dags för ännu en batalj som kommer att vara fullkomligt ensidig. Italien har inte orkat hålla ihop grejerna detta mästerskap och fått smaka torsk med både 3-11 och 1-7 på sistone (Kazakstan, Kanada). Dessförinnan fanns dessutom fyra ytterligare nederlag och stövelnationen kommer stänga mästerskapet på noll pinnar och en rätt trist målskillnad. USA å sin sida ångar på. Amerikanarna kommer gå till slutspel och väl där kan Garland, Robertson och gänget ställa till med precis vad som helst. Först ska bara Italien skojas med. Tvåan är en fullkomlig no brainer när det kommer till enkla spikar. Megatvåa!

Kassaskåpet! USA
Kattens lek med råttan-match där USA kommer dansa hem en plättlätt seger. Italien är flera nummer mindre och chanslösa. Bombtvåa!

Varningen! NY Islanders
Boston öppnade serien starkt men har sett över säsongen haft en del bekymmer mot just Islanders och ska inte vara så säkra på en vinst nu. Tvåan ska med.

216 rader
1. Ryssland – Sverige 1 X
2. Norge – Kazakstan 2
3. Toronto – Montreal 1 X 2
4. Boston – NY Islanders 1 X 2
5. Schweiz – Storbritannien 1 X
6. Kanada – Finland X 2
7. Slovakien – Tjeckien 1 X 2
8. Italien – USA 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100