Powerplay tips måndag 24 maj 2021

Hockey-VM i Riga rullar vidare och bjuder på tre nya matcher på kvällens Powerplay. Det följs upp av fem matcher från Stanley Cup-slutspelet i en på det hela taget intressant kupong. Vi har analysen klar mot åtta rätt, häng på!

Spelstopp 19:14

1. Tyskland – Kanada 1
Tyskland har fått en flygande start på VM och står på maximala sex poäng efter dubbla segrar mot Italien (9-4) och Norge (5-1). Duon Marcel Noebels och Lukas Reichel står på fem poäng vardera och återfinns med det allra högst upp i VM:s poängliga. Ikväll väntar tyskarnas första riktiga test då Lönnlöven från hockeyns hemland står för motståndet. Kanada följde upp premiärtorsken mot Lettland med att bli totalt avklädda av värsta rivalen, USA. Kanadickerna är inte samspelta och det skulle inte förvåna om de rödsvarta tvingas inkassera en tredje förlust. Ettan är en spännande utgång även om alla tecken rekommenderas.

2. Tjeckien – Belarus 1
Efter en svidande förlust i premiären mot Slovakien stod Belarus för en tvättäkta superknall när självaste Tre Kronor lades på rygg under söndagseftermiddagen. Vitryssarna drog inte helt oväntat tillbaka laget och gjorde det svårt för Sverige att ta sig igenom mittzon med fart. En lyckad taktik visade det sig, dessutom svarade halvkanadensaren Danny Taylor för en heroisk insats i kassen. Ett utvilat Tjeckien blir en betydligt tuffare nöt att knäcka för Belarus och då ettan ser ut att streckas förmånligt är det bara att spika av tjeckerna.

3. Vegas – Minnesota 2
Med två raka segrar i Minnesota har Vegas chansen att slå dit spiken i kistan hemma i T-Mobile Arena natten mot tisdag. Den senaste vinsten (4-0) kan Knights tacka målman Marc-Andre-Fleury för – den rutinerade kanadensaren räddade samtliga 35 skott och är slutspelets bästa målvakt tillsammans med Winnipegs Connor Hellebuyck. Minnesota har trots två skapliga insatser fått ge sig och det ska sägas att laget haft en del oflyt. Joel Eriksson-Ek har bland annat fått två mål bortdömda på lika många matcher. Svensklaget från St. Paul har absolut inte gett upp och i denna arena vet de grönklädda hur man vinner. Helgardera och heja på Wild!

4. Montreal – Toronto 2
Det är lika på ett i denna rafflande Original Six-serie. Montreal kammade hem den första fighten i Scotiabank Arena där en viss Carey Price var skillnaden lagen emellan. Ligans bäst betalde målvakt var inte lika lyckosam i Game 2 när Toronto välförtjänt vann med 5-1. Både William Nylander och Rasmus Sandin hamnade i målprotokollet, den sistnämnde noterades därmed för karriärens första slutspelsbalja. De blåvita Lönnlöven tog sig samman efter Game 1 då John Tavares skadades och fick föras till sjukhus. Även om Nylander och company tvingas klara sig utan 91:an håller vi dem som det klart bättre laget. Trolig bortaseger.

5. Florida – Tampa Bay 1
Tampa Bay är framme vid matchboll i The Sunshine State-derbyt. De regerande mästarna har stundtals varit rejält tillbakapressade av Florida men trots det lyckats vinna tre av fyra matcher. Blixtarnas powerplay är sylvasst och Panthers har inte lyckats hitta något lösning för att stoppa firma Hedman, Stamkos, Point och Kucherov. Fem mot fem är katterna väl så bra, om inte bättre, men när varken målvaktsspelet eller specialteams fungerar är det svårt att vinna i slutspelet. Att tro på en målrik historia i Sunrise är ingen vild gissning. Gaffeln (etta-tvåa) är således en lämplig lösning.

6. Pittsburgh – NY Islanders 1
Den mest ovissa serien på förhand är föga förvånande lika på två efter fyra fighter. Eftersom Pittsburgh har fördelen att spela en eventuell game seven på hemmaplan ger vi dem en liten edge till att ta sig vidare. Med Barry Trotz bakom rodret ska man dock aldrig räkna borta räkna ut Islanders som har ett mentalt övertag på Crosby och hans pingviner i slutspelsserier sett till de senaste åren. Hemma i stålstaden har dock Pens spelat bra mot just Islanders denna säsong och stannar ettan under 45 procent börjar vi från vänster. Gardera efter plånbok.

7. Winnipeg – Edmonton X
Edmonton är i brygga efter tre raka nederlag när Connor McDavid och company äntrar isen i Bell MTS Place. Winnipeg lyckades stänga ner linan med nämnda McDavid, Draisaitl och Puljujärvi fullständigt i de två första fighterna. Det ska även sägas att fjolårets Vezina-vinnare Connor Hellebuyck har varit fenomenal i kassen för Winnipeg. I Game 3 hade Jets händerna fulla med Oilers förstakedja, men fick även de fin produktion framåt, bland annat av Nikolaj Ehlers som satte två puckar i nät omgående i comebacken. De två senaste matcherna har gått till sudden och vi spår en ny jämn tillställning. Måla tvärsöver.

8. Storbritannien – Danmark 2
Kupongens bank hämtas från Riga där VM:s sämsta lag, i konkurrens med Italien, ställs mot Sveriges banemän från i lördags, Danmark. Storbritannien inledde med att gå på pumpen mot Ryssland (1-7) för att sedan steppa upp rejält och “bara” förlora med 1-2 mot ett blekt Slovakien. Noterbart är att slovakerna ändå vann skotten med 43-14. Danmark gjorde en stabil insats mot Schweiz igår trots att de rödvita föll med 0-1. Offensivt såg spelare som Jensen och Bödker inte lika vassa ut som mot Sverige, men här kommer de ha lekstuga. Tvåa!

Kassaskåpet! Danmark
Storbritannien räcker inte till på den här nivån och ska inte ha något att säga till om mot Danmark som slog Sverige i lördags. Det blir kattens lek med råttan när de rödvita pölsevurmarna vinner enkelt.

Varningen! Minnesota
Minnesota kämpade tappert och var sett över 60 minuter det bättre laget 0-4-förlusten till trots. Wild brukar trivas i Nevadaöknen och till dessa streck ska självfallet tvåan med!

216 rader
1. Tyskland – Kanada 1 X 2
2. Tjeckien – Belarus 1
3. Vegas – Minnesota 1 X 2
4. Montreal – Toronto X 2
5. Florida – Tampa Bay 1 2
6. Pittsburgh – NY Islanders 1 X
7. Winnipeg – Edmonton 1 X 2
8. Storbritannien – Danmark 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100