Powerplay tips lördag 4 maj 2024

Lördagen bjuder på en mixad PP-kupong som öppnar med ett dundermöte i Brno mellan Tjeckien och Sverige. En direkt avgörande konferenskvart från TD Garden tar sedan vid innan bongen rullar vidare med en träningslandskamp, dubbla B-VM-matcher samt tre fighter från svårtippade Calder Cup. Mot åtta gröna sköna!

Spelstopp 14:59

1. Tjeckien – Sverige 1
Tre Kronor fick en bra start på Betano Hockey Games i och med 2-1-segern mot Schweiz i Kloten. Någon sprakande tillställning var det dock inte och det finns fortfarande många frågetecken att räta ut kring den svenska offensiven. Sam Hallam hoppas att Rasmus Dahlin och Lucas Raymond, som tillkommer, ska kunna sätta fart på trissan i anfallszonen. Tjeckien var det klart bättre laget trots 1-4 i baken mot Finland och med publiken i ryggen gillas värdnationens chans här. Tråkig, men vettig etta i Brno.

2. Boston – Toronto 1
I fjol tappade Boston en 3-1-ledning i konferenskvarten mot Florida och föll med 3-4 i matcher. Frågan är om historien kommer att upprepa sig för Bruins som efter två raka 1-2-nederlag nu står inför en match sju hemma i TD Garden. Att det blir en direkt avgörande dust mot just Leafs kommer kanske inte som en chock och mot denna opponent brukar Björnarna vara starka när det kommer till kritan. Leafs har målman Woll och stekhete Nylander att tacka för segern senast, men då kanadickerna har frågetecken för Matthews (sjuk) viktar vi åt vänster. 1X räcker.

3. Lettland – Norge 1
Liksom Sverige har Lettland haft problem med målskyttet under förberedelserna inför VM. Balterna mäktade bara med att sätta in puck i nätmaskorna i dubbelmötet med Schweiz och i gårdagens drabbning mot ett ordinärt Norge blev de vinröda nollade inför molokna hemmafans i Riga (0-1 OT). Det letterna kan ta med sig var den solida defensiva prestationen och Elvis Merzlikins fenomenala målvaktsspel. När det nu den riktiga generalrepetitionen står för dörren tror vi att ett i grunden vassare Lettland studsar tillbaka. Värdet ser denna gång ut att hamna till vänster – 1X.

4. Italien – Sydkorea 1
Sydkorea inledde B-VM med att chocka Slovenien i premiären. 4-2 mot Balkan-nationen har dock följts av trippla nederlag, däribland 3-4 mot Japan samt en usel insats mot Rumänien som mynnade ut i en 2-3-torsk. Det innebär att koreanerna måste hoppas på en rumänsk seger mot Japan, därtill själva knäppa värdnationen Italien på näsan för att undvika degradering. Det lär knappast inträffa, även om det har skett större skrällar än så i denna turnering. Ett desperat Italien sopar isen med motståndet. Etta!

5. Ungern – Slovenien 1
Slovenien ruskade snabbt av sig debaclet mot Sydkorea och står nu på tre raka segrar inför den avslutande striden. 3-1 mot Japan och Ungerns viktoria mot Italiens sent under fredagskvällen innebär att Slovenien som sämst kan bli tvåa, därmed är Ticar och company klara för A-VM kommande år. Ungern har sin eminenta burväktare Báliz att tacka för sudden-segern mot Italien, tvåpoängaren gör att en seger efter OT, straffar eller ordinarie tid ger Vilmos Galó och dennes polare en biljett tillbaka till finrummet. Motivationen är till fördel för Ungern, men att räkna bort formstarka Slovenien kommer ändå inte på tal. Dra tvärs över!

6. Hershey – Lehigh Valley X
I AHL-slutspelet fick de regerande mästarna, Hershey, en alldeles lysande start på årets äventyr bortom grundserien. Björnarna, som klev in som det högst rankade laget i slutspelet, drog det längsta strået i match ett (2-1). Någon enkel resa blev det emellertid inte för värdarna som har målman Hunter Shepard att tacka för viktorian. Han räddade 30 puckar och prisades välförtjänt som matchens stjärna. Lehigh Valley var minst lika bra i fem mot fem-spelet och med bättre skärpa i avsluten hade Flyers farmarlag mycket väl kunnat ro den första kampen i hamn. X2 prioriteras, hela spannet föredras.

7. Syracuse – Rochester 1
Rochester, med bland annat Anton Wahlberg, Isak Rosén och Noah Östlund i laget, inledde med att nypa en match fram hemmafansen. Därefter har Syracuse svarat genom att vinna dubbla strider. Det har varit rättvisa skalper och med 2-1 i matcher är Crunch enkom en viktoria från att avancera. Isak Rosén blev ensam målskytt för sitt Rochester häromsistens när Syracuse vann med 2-1 efter sudden i Upstate Medical University Arena. Värt att poängtera är att segersiffrorna var i underkant. Tänkbar spiketta till runt 40-45 procent.

8. Texas – Milwaukee 2
Det är inte bara Dallas Stars som visar fin form för stunden. Lillebrorsan, Texas Stars, går fint i Calder Cup där man inledde konferenskvarten starkt genom att besegra förhandsfavoriten, Milwaukee, med 6-3. Admirals öppnade piggast och gick fram till 2-0 innan Stars, ledda av poängkungen Mavrik Bourque, vände på steken och sedermera vann tämligen komfortabelt. Det syntes att Milwaukee, som vann Central Division och därför stod över föregående runda, inte var inne i matchtempot på samma sätt som Texas. Räkna med att gästerna spänner musklerna här. Tvåan först, gärna samtliga tecken.

Kassaskåpet! Italien
Sydkorea är mest troligen redan klara för degradering när pucken släpps i detta möte. Italiens stora favoritskap är befogat och ettans singlas utan närmare eftertanke.

Varningen! Lehigh Valley
Hershey Bears var pressade i den första matchen av ett gediget Lehigh Valley som nu ämnar att utjämna denna konferenskvart. En ny jämn fight ligger i korten och då missar vi inte värdet till höger.

108 rader
1. Tjeckien – Sverige 1
2. Boston – Toronto 1 X
3. Lettland – Norge 1 X
4. Italien – Sydkorea 1
5. Ungern – Slovenien 1 X 2
6. Hershey – Lehigh Valley 1 X 2
7. Syracuse – Rochester 1
8. Texas – Milwaukee 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100