Powerplay tips lördag 4 februari 2023

Det vankas en fullsmetat SHL-omgång även idag lördag, innan landslagsuppehållet tar vid. Bottenstriden tätnar minst sagt och några matcher som sticker ut på dagens Powerplay är HV71 – Malmö samt Brynäs – Rögle. Ännu ett bottenmöte tornar upp dessutom upp sig i Hockeyallsvenskan när Västerås gästas av AIK. Häng på!

Spelstopp 15:14

1. HV71 – Malmö 2
HV71 kunde efter förlusten hemma mot Timrå i tisdags svara i Norrland via en fin 2-1-seger i Medelpad under torsdagen. Ortio storspelade i kassen och var den enskilt största skillnaden mellan vinst och förlust. Timrå var spelmässigt bättre genom hela matchen. Nu väntar Malmö. En bottenkollega som bjöd på show hemma mot Växjö i veckan. Händemark såg ut som på fornstora dagar och vi har sällan skådat ett så effektivt och lekfullt MIF som i tisdags. 7-2-krossen mot Lakers var ett styrkebeked som hette duga och blickar vi januaris matcher får ändå Rödhökarna anses som mer välpolerade. X2 öppnar.

2. Luleå – Oskarshamn X
Oskarshamn gjorde en helt okej bortamatch på svårspelad mark i Skellefteå men räckte inte riktigt till. 3-5-förlust blev det och nu väntar nästa tuffa norrländska gäng på Filander och company. Luleå har spelat riktigt bra hockey under den senaste tvåveckorsperioden. Förlusten mot Linköping var dock ett litet steg tillbaka. Ineffektiviteten lyste igenom återigen. Senast dessa klubbar stångades om poäng så vann IKO med hela 6-3 i Be-Ge Hockey Center. Denna batalj ska tidigt helgarderas.

3. Brynäs – Rögle 2
“Kaffederbyt” mellan Färjestad och Brynäs började på bästa sätt för Manners Tigrar. 2-0-ledning och ett bra spel överlag kunde skönjas under matchens första 30. Därefter käkade sig FBK in i matchen och när hesa-Fredrik till slut ljöd hade värmlänningarna vänt på steken. Surt för BIF som behöver bli betydligt jämnare om våren ska sluta på ett positivt sätt. Rögle har torskat fyra raka matcher men spelade bra i Leksand senast och kunde mycket väl fått med sig poäng från matchen i Tegera. Bandyklubben har också fått tillbaka Lesund och Zaar i spel. På minussidan är Sheen out. Rögle har vunnit samtliga matcher mellan lagen hittills och vi slår ett nytt slag för skåningarna. Tvåan först.

4. Skellefteå – Linköping X
Är det inte Högberg som står på huvudet så är det Myrenberg! Den sistnämnda keepern rånade Luleå på poäng i “Delfinen” och Cluben har inför den tuffa matchen mot Skellefteå vunnit tre av sina fyra senaste matcher. Starkt! SAIK är dock en maskin som varit extremt svårstoppade på egen is. De gulsvarta har smått galna 16 raka vinster hemmavid. Något vidare positivt minne från senast som dessa sällskap gick i klinch har emellertid inte coach Ohlsson och hans mannar. Lejonen vann med 7-4 senast det begav sig och kan gästerna få till en riktig fin bortaprestation igen finns hopp om seger. En mycket prisvärd högersida ska tidigt liras.

5. Örebro – Leksand 1
Leksand går som tåget. Segrarna avlöser för stunden varandra med ett undantag – Örebro hemma. Nu väntar detta mardrömsmotstånd i Behrn Arena. En plats där masarna sällan fått jubla och Niklas Erikssons mannar har taktiskt monterat ner sitt forna gäng om och om igen. För ÖHK:s del är formen god och därtill är avståndet ner till jagande Leksand precis under topp 6-strecket mer än en handfull poäng. En skalp här skulle innebära ett lysande utgångsläge inför de sista omgångarna efter uppehållet. Tre röda pinnar är extremt troligt och vi spikar ettan till godkänd procent.

6. Växjö – Färjestad 1
Växjö har inför matchen mot Färjestad förlorat fyra av sina fem senaste matcher. Spelet som Jörgen Jönssons herrskap visar upp är oftast stabilt, att värdarna släppt in 13 mål på sina sex senaste perioder utomsocknes är svårt att förstå sig på. Nu väntar Färjestad på hemmais. Vargarna har varit ojämna hela säsongen på resande tass och fortsatt är skadeläget jobbigt. Mot Brynäs gjorde bland annat Calle Odelius ett gästspel för klubben. Ynglingen skötte sig kanon och klockade in på nästan 14 minuter. Hemmalaget har lirat sju raka i Vida Arena mot FBK utan att ta stryk över 60 minuter. Här kommer den åttonde! Ettan singlas till fin procent.

7. Timrå – Frölunda 1
Frölunda åkte på torsk i Örebro under torsdagen och därtill skickade Rosseli Olsen på Linus Öberg en smäll. Fem matchers avstängning väntar och det är ytterligare en i raden av spelare som inte finns spelbar för VF ett tag framöver. Rönnberg och company kommer nu ställas på ytterligare svåra prov. Timrå befinner sig bara fyra poäng bakom i tabellen med en match mindre spelad dessutom. Dahlén och hans lagkamrater kammade visserligen noll mot HV71 häromsistens men spelmässigt finns massor av bra saker att plocka ut hos TIK. Ettan är mycket trolig.

8. Västerås – AIK 1
Två herrskap som så sent som igår brottades på Hovet ska åter duellera. Denna gång på isen i ABB Arena och kampen runt åttondelsfinal-strecket fortgår därmed. AIK vann under gårdagen efter att ha visat upp ett bra powerplay samt en aning vassare skärpa. Sett till spelet fem mot fem var det däremot liten fördel Västerås. Inför sin publik ska det absolut finnas möjlighet till snabb revansch. Detta trots att Dower Nilsson lämnat i veckan för Frölunda och Micke Frycklund fortsatt är avstängd. 1X duger.

Kassaskåpet! Växjö
Växjö har spelat en aning naiv ishockey på slutet. Här tar sig Lakejerna ändå samman och knyter ihop säcken hemma mot ett skadeskjutet Färjestad. Bra etta.

Varningen! Linköping
Linköping krossade Skellefteå senast lagen möttes och Cluben kunde med flyt och finesse tvåla till Luleå i “Delfinen” i veckan. Ny skalp nu. Tvåan är ett utmärkt skrälltecken vi tidigt ska få med.

36 rader
1. HV71 – Malmö X 2
2. Luleå – Oskarshamn 1 X 2
3. Brynäs – Rögle 2
4. Skellefteå – Linköping 1 X 2
5. Örebro – Leksand 1
6. Växjö – Färjestad 1
7. Timrå – Frölunda 1
8. Västerås – AIK 1 X
216 rader
1. HV71 – Malmö 1 X 2
2. Luleå – Oskarshamn 1 X 2
3. Brynäs – Rögle X 2
4. Skellefteå – Linköping 1 X 2
5. Örebro – Leksand 1
6. Växjö – Färjestad 1
7. Timrå – Frölunda 1 X
8. Västerås – AIK 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100