Powerplay tips lördag 30 mars 2024

Påskaftonen bjuder på ett häftigt Powerplay som såklart frontas av den enda levande SM-kvarten. Blir det Frölunda eller Leksand som tar kommandot? Därefter följer tre intrikata möten när Kvalserien mot Hockeyallsvenskan sätter igång. I National League står dubbla sjunde och direkt avgörande kvartar på menyn. Nu kör vi!

Spelstopp 15:14

1. Frölunda – Leksand 1
Leksand har varit det bättre laget i denna serie och fick därför välförtjänt med sig en seger från match 4 i Dalarna. I just den matchen var det emellertid Frölunda som tog kommandot efter den initiala LIF-pressen och det var tveklöst göteborgarna som låg närmast ett förlösande 1-0-mål i den andra perioden. Då klev Anton Lindholm fram och gav dalalaget ledningen. Det var kanske inte helt logiskt, men därefter kontrollerade Leksand händelserna på ett bra sätt och de lägen som Frölunda skapade tog Filip Larsson hand om (2-0). Vi räknar kallt med att det blir ännu en tight historia i Scandinavium, men då krysset är uppe och snuddar vid 30 procent (just nu) blir valet att plita ned respektive flank – Etta-tvåa!

2. Kristianstad – Halmstad X
Det har äntligen blivit dags att dra igång Kvalserien mot Hockeyallsvenskan där sex lag stångas om en ynka plats. Det är sannerligen ett nålsöga att ta sig igenom för att nå hela vägen till andraligan. Kristianstad bär rättmätigt favoritskapet, men skåningarna har även de stött på en hel del patrull under säsongens gång. Den ständiga underhunden Halmstad är ett starkt kollektiv som man aldrig kan räkna ut på förhand. Dessutom finns det rikligt med spets i förstakedjan som leds av ligans kanske allra bästa spelare, Robin Dahse. Målman Crespin är därtill en matchvinnare ut i fingerspetsarna. X2 missas naturligtvis inte till finfint värde. Alla tecken!

3. Piteå – Vimmerby 2
Piteå tog sig hit genom att montera ned värsta rivalen i en femte och helt avgörande drabbning. Vilt jubel bröt såklart ut, men nu talar mycket för att roliga tar slut för norrbottningarna som på pappret är det sämsta laget i kvalet mot Hockeyallsvenskan. Efter sju svåra år – där man ofta föll på målsnöret – har Vimmerby äntligen tagit sig förbi den sista slutspelsrundan. Sylvegårds adepter imponerade stort genom att svepa Troja/Ljungby och gästerna har mycket sparkapital på forwardssidan. Till runt 40-45 procent ställs tvåan ut allena i LF Arena.

4. Väsby – Hudiksvall 1
Det är två lag som har ambitioner att gå hela vägen som drabbar samman i huvudstadens nordligare delar. Brödernas Väsby har tillsammans med Kristianstad flest spetsspelare att tillgå, men de namnkunniga lirarna har inte alltid dragit åt samma håll. I slutspelet kom laget samman och på hemmais iklär sig Väsby rättmätigt favoritkostymen. Hudiksvall kommer dock inte att ge sig utan kamp och i den avgörande striden mot Tranås visade Algemans adepter varför man är en kandidat till uppflyttning. Dra från vänster och så långt pengarna räcker.

5. Lausanne – Davos 1
Det går inte att komma ifrån Sandro Aeschlimanns betydelse för sitt Davos. Burväktaren är den enda anledningen till att kvartsfinalen nu ska avgöras i en sjunde och avgörande strid. Lausanne har varit det klart bättre laget i mer eller mindre samtliga duster och körde över ett skadeskjutet Davos med 5-2 i den sjätte matchen. Gästerna kommer åtminstone att tvingas klara sig utan en handfull ordinarie pjäser när agnarna ska skiljas från vetet. Då spelar det mindre roll att Rögle-ryktade Leon Bristedt har prickat in slutspelsformen. Ettan singlas med god känsla i magen.

6. Zug – Bern 2
Det är exakt samma förutsättningar när vi vänder blicken mot Bossard Arena i norra Schweiz. Vinnaren spelar semifinalen medan förloraren kan börja pusta på golfklubborna och plocka fram solkrämen. Hemmaplan har spelat en betydande roll genom hela serien och med Patrik Nemeth tillbaka från botbänken vann Bern komfortabelt senast i maffiga PostFinance Arena. Fortsätter Nemeth att agera som en general i de defensiva leden har Bern betydligt bättre chanser än vad strecken ger sken av. Detta blir sannolikt jämnt in på målsnöret och streckas ettan upp emot 60 prollar nöjer vi oss med X2.

7. TPS Åbo – Tappara 2
Likt Rögle i SHL har anrika TPS Åbo höjt sig flera nivåer i slutspelet. Först monterades Lukko ned i åttondelen och i kvarten har Lindroth, Wernblom och övriga i svartvitt gett Tappara ett rent helvete. Tammerfors-klubben tog emellertid tag i sakerna i det femte mötet och vann på ett övertygande sätt. Olli Juolevi, som tidigare under säsongen huserade i Timrå, var isens gigant senast. Även Anton Levtchi kom upp men vass prestation när det behövdes som mest. Rikard Grönborgs orangeadressade yxmän är det bättre laget spelare för spelare och känslan är att de nyper dit den första matchbollen. Spiktvåan gillas!

8. Jukurit – Kärpät X
Till hösten kommer Olli Jokinen att stå i Timrås bås och då hans Jukurit är i ett 2-3-underläge i kvartsfinalserien kan detta potentiellt vara ikonens sista fight som tränare i klubben. Nämnas bör är att Jukurit har kommit tillbaka från 0-3 i matcher och således har momentumet på deras sida. I den föregående tillställningen var Kärpät det bättre laget, men där ett svagt målvaktsspel av Tomi Karhunen satte käppar i hjulen. Den tidigare Brynäs-keepern lär förpassas till bänken när Kärpät måste vinna för att detta inte ska gå till sju matcher. Kladda ner samtliga tecken i denna mycket svårsiade drabbning.

Kassaskåpet! Lausanne
Davos har varit det sämre laget genom hela serien och lider dessutom av ett gäng tunga avbräck. Allt och lite till talar för att Lausanne vinner Game Seven!

Varningen! Bern
Bern har stått upp bra mot Zug och med Nemeth tillbaka från botbänken var det inget snack om saken senast. Ett överstreckat Zug är ingen favorit att hålla i handen.

108 rader
1. Frölunda – Leksand 1 2
2. Kristianstad – Halmstad 1 X 2
3. Piteå – Vimmerby 2
4. Väsby – Hudiksvall 1 X 2
5. Lausanne – Davos 1
6. Zug – Bern X 2
7. TPS Åbo – Tappara 2
8. Jukurit – Kärpät 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100