Powerplay tips lördag 3 februari 2024

En omgång återstår innan SHL-lagen får lite välbehövlig vila inför slutspurten av grundserien. Sex bataljer står på agendan under lördagen medan Malmö och Skellefteå slåss först ett dygn senare. Ångetstpucken i Jönköping hamnar i rampljuset, så även Frölundas fortsatta resa mot toppen. Ett back-to-back-möte i HA och en kanonmatch från Allettan stänger butiken. Nu kör vi!

Spelstopp 15:14

1. Frölunda – Luleå 1
Med 42 inspelade poäng i Scandinavium på 18 försök har Frölunda högst poängsnitt på hemmaplan av samtliga SHL-gäng. I denna klassiska arena står FHC på fem raka trepoängare. Roger Rönnberg har lyckats tvätta bort den ambivalens som präglade göteborgarnas höstsäsong och fortsätter värdarna på inslagen väg är de helt klart en potentiell utmanare till Le Mat. Luleå bosatte sig i Örebros zon i den inledande akten och bjöd på flera läckra kombinationer. Spetsen framför Arntzen saknades dock och norrbottningarna föll med 1-2 sedan man dragit på sig ett par onödiga utvisningar. Truppläget hos gästerna är inte heller optimalt. Spikettan lockar!

2. Linköping – Rögle 2
Linköpings defensiva problem har blottats i de två senaste omgångarna. Mot Oskarshamn räckte det med ett klanderfritt anfallsspel (6-3), men i torsdags fick östgötarna en snyting av Färjestad (2-5). Hävelid, Hultström och även Fantenberg uppträdde håglöst framför en maktlös Högberg i buren. Rögle har kanske ligans svagaste anfallsspel för stunden. En balja räckte inte mot Växjö (1-2), men är det någonstans det ska lossna för Abols, Zaar, Tabellini och gänget är det i Saab Arena där LHC är generösa med bjudningar. X2 är en fräck lösning om ettan landar ovanför 50-strecket.

3. HV71 – Oskarshamn 1
Generösa med bjudningar var även HV71 uppe i Sundsvallstrakterna häromkvällen. Smålänningarnas försvarsspel påminde om en hönsgård vid Timrås 1-0-kasse och vad backarna sysslade med vid Oliver Johanssons drömmål undrar nog fortfarande Johan Lindbom. 1-4 går inte att snacka bort, men det ska sägas att “Tjurarna” själva vaskade fram ett antal heta lägen. Tre pinnar är mer eller mindre ett måste för HV när de gästas av slagpåsen Oskarshamn. Oket har förlikat sig med att det blir kvalspel. Sex insläppta mot LHC (3-6) följdes upp med fem i baken mot Malmö (1-5) där Filanders gäng även såg uddlösa ut i framkant. Bra spik till vänster!

4. MoDo – Färjestad 2
Klubbikonen Markus Näslunds tröja, eller förtjänstfana som modoiterna kallar den, ska hissas till taket i Hägglunds Arena och mycket talar för att efterpärlan blir en moloken tillställning för alla MoDo-anhängare. Nykomlingarna krigade till sig två pinnar borta mot Skellefteå senast, men var i ärlighetens namn både två och tre skär efter västerbottningarna rent spelmässigt. Det kommer knappast bli lättare att hänga med när Färjesta skruvar upp farten. Med Max Lagacé tillbaka i gammal god form har Vargarna städat av såväl HV71 som Linköping utan större problem och tabelltvåan har tveklöst seriesegern i kikarsiktet. Tvåan singlas med god känsla.

5. Växjö – Timrå 2
Det osar hög klass om Timrå som har radat upp vinster på sistone och står nu på samma poäng som femman Leksand och sexan Linköping. Ante Karlsson har lyckats vaska fram tre riktigt skarpa kedjor, när Emil Pettersson saknades mot HV71 (4-1) skred Oliver Johansson till verket och blöjd bland annat på ett klassmål fram till 2-1. Bortsett från tre poäng, Emil Larmis burväktande och Kalle Kossilas framspelning till Noah Östlund kunde inte Jörgen Jönssons glädjas åt mycket mer trots 2-1 borta mot Rögle. Insatsen var riktigt blek och mot tuffare motstånd kan Lakers komma att få problem. Högersidan är vital i jakten på utdelning – 1X2!

6. Leksand – Örebro 1
Efter dubbla smällar på hemmais med målnollan intakt lyckades Örebro på något underligt vis lösa en trea borta mot Luleå. Närkingarna har Jonas Arntzen och Fru Fortuna att tacka för 2-1-vinsten. Över de två senaste matcherna har ÖHK noterat en sammanlagd xG på 1,82 (5 mot 5). Det är sanslöst svaga siffror och då Leksand äntligen har Anton Lindholm tillbaka i spel lär det inte bjudas på några enorma ytor i Tegera Arena. Leksand har gjort ett par bleka insatser mot slutet, men då truppläget ser bättre ut än på ett tag är känslan att LIF kommer upp med en stark insats inför hemmapubliken. Ettan streckas emellertid i högsta laget. Åtminstone krysset gör sällskap i vad som lär bli en målsnål historia.

7. Södertälje – Västerås X
Scaniarinken tillhandahåller ett back-to-back-möte i Hockeyallsvenskan under lördagen. Dessa anrika klubbar drabbar nämligen samman i Västerås under fredagskvällen. Södertälje övertygade inte mot Kalmar, även om de fick med tre pinnar (4-2) och rent spelmässigt har de tidigare hypade “Kringlorna” inte gått att känna igen efter skadan på Linus Videll. Glädjande nyheter för värdarna är att Emil Alba återvänder från botbänken lagom till denna dust. Västerås har som bekant stora problem med jämnheten, däremot tenderar Gulsvart att sprattla mot vasst motstånd. Känslan är att detta blir jämnare än vad procenten indikerar och då lämnas inget åt slumpen – 1X2.

8. Tranås – Kristianstad 2
Tranås har haft oturen att drabbas av tunga skador på viktiga spelare. Poängkungen Diaco får vänta en vecka på att göra comeback, dessutom är energiknippet Gabriel Eklund långtidsskadad. Trots det har “Tranorna” övertygat, inte minst senast då man knyckte två poäng av serieledande Vimmerby. Kalvyn Watsons 4+4 på fyra fighter gör att det vattnas i gomseglet hos sportcheferna i HA. En högre kapacitet och ett bättre truppläge talar för Kristianstad i Stiga Arena. Men skåningarna har inte rosat marknaden spelmässigt, i synnerhet inte på bortais och trots ok värde på tvåan föredrar vi ett täckt bräde. 1X2.

Kassaskåpet! HV71
HV71 har varit genomgående starka på hemmais och ska kunna montera ned sänket Oskarshamn utan vidare bekymmer. Ettan gillas i Smålandsderbyt.

Varningen! Rögle
Linköping är knappast en överstreckad favorit att lita på. Östgötarna har stora problem i defensiven och går inte säkert i Saab Arena, inte ens mot ett formsvagt Rögle.

108 rader
1. Frölunda – Luleå 1
2. Linköping – Rögle 1 2
3. HV71 – Oskarshamn 1
4. MoDo – Färjestad 2
5. Växjö – Timrå 1 X 2
6. Leksand – Örebro 1 X
7. Södertälje – Västerås 1 X 2
8. Tranås – Kristianstad 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100