Powerplay tips lördag 3 april 2021

Det är så äntligen dags för sista omgången i SHL. Det kan finnas motivationsvinnare att hitta om de inte sticker iväg streckmässigt. Det är också dags för semifinal i Hockeyallsvenskans slutspel. Där Timrå ska försöka fortsätta sin promenad mot SHL. Kupongen avslutas med tre matcher från Hockeyettans slutspel där säsongen står på spel för samtliga lag. En rolig kupong att sätta tänderna i. Häng på!

Spelstopp 15:14

1. Malmö – Växjö 2
Sista omgången och inget av lagen har något att spela för. Det kan bli så att gängen möts i en kvartsfinal om en vecka. Det förutsätter dock att Malmö tar sig vidare från play-in. Detta blir fjärde matchen på en vecka för skåningarna. De kommer närmast från en 2-1 seger borta mot Färjestad. I en match där “Rödhökarna” lyckades med konststycket att inte skjuta ett enda skott på mål i den sista perioden. Växjö spelade under långfredagen borta mot Frölunda, det blev förlust med 1-2, i en match där smålänningarna pressade på för en kvittering utan att lyckas. Det bör bli en avslappnad drabbning och då brukar det kunna springa iväg målmässigt. En hederlig gaffel (1-2) är en sund lösning.

2. Oskarshamn – Brynäs 1
Detta skulle bli en direkt avgörande match, men så blev inte fallet. I teorin kan Brynäs fortfarande hålla sig kvar men då behöver de besegra Oskarshamn med tolv mål. Så mest troligt kommer Peter Andersson att vila de viktiga spelarna inför kvalet mot HV71 som börjar redan på tisdag. Oskarshamn har således säkrat spel i vår högsta division även nästkommande säsong. Mycket glädje hos smålänningarna som kan spela avslappnat i säsongens sista match. Bara att spika ettan och gå vidare.

3. Örebro – Färjestad 1
I Närke är det dags för en match där det ena laget faktiskt har något att spela för. Vid seger kommer Örebro leta sig upp på femteplatsen, vilket kan ha betydelse i slutspelet. De har varit spellediga sedan förra söndagen, då besegrades Malmö med uddamålet i en ganska jämn match. Borna Rendulic har efter en svacka verkligen vaknat och gjort poäng i de sex senaste matcherna för hemmalaget. På andra sidan isen väntar Färjestad. De gröndressade har spelat tre matcher under veckan. De åkte upp till Gävle och vann med 4-1. Hemmalaget får absolut kliva in som favoriter och kan spikas på mindre system.

4. HV71 – Linköping 1
Dags för ett hatmöte i vanliga fall. Nu har inget av lagen något att spela för. HV71 har varit spellediga i en vecka och kommer troligen behöva få istid på spelarna som ska bära laget i det stundande kvalet. Men det finns många frågetecken kring hälsan hos spelarna, speciellt på backsidan. Linköping kommer från ett riktigt bottennapp hemma mot Luleå. Det var jämnt i den första perioden. Men under sju minuter i andra perioden gjorde Luleå fem mål och matchen var avgjord. Linköping kommer mest troligt ställa av spelare som har lite skavanker. God chans för hemmaseger. Ettan spikas till trevlig procent.

5. Timrå – Västervik 2
Vi kliver ner en division och hamnar i semifinalen på det Hockeyallsvenska slutspelet. Hemmalaget gick vidare genom att besegra AIK. Det var fyra tighta matcher där Timrå hade det mesta av spelet, men var mest på utsidan i offensiv zon. Västervik tog sig vidare genom att besegra Södertälje i en rolig kvartsfinal som bjöd på mycket underhållande ishockey. Smålänningarnas chans att ta sig vidare här att spela som “Gnaget” gjorde. Det vill säga tight i egen zon och sedan ta vara på sina powerplay och kontringar. Västervik är bättre än många tror, de kan absolut skrälla här. Ta med alla tecken.

6. Hudiksvall – Piteå 2
Det är dags för helt avgörande matcher i Hockeyettans slutspel. Hudiksvall vann måstematchen under långfredagen med uddamålet. Det var en match där målvakterna verkligen fick glänsa och Westermark i norrbottningarnas kasse gjorde en bra match och det kan behövas även i detta möte. Mycket talar för att det blir ytterligare en tight och jämn match. Hemmalaget får stort förtroende, men visst har Piteå absolut chans att skrälla. Ta med samtliga tecken och jobba in knallen till höger!

7. Huddinge – Östersund 1
Det såg ut att vara avgjort efter nio minuter. Då hade Östersund gjort två mål och hade ledningen med 2-0. Vid seger hade de tagit sig vidare. Men sen vaknade Huddinge. Dahlberg-Karlsson reducerade precis innan första periodpausen. När kvitteringen kom direkt i början av andra perioden hade momentumet svängt helt till HIK:s favör. Med två minuter kvar av matchen kunde stockholmarna avgöra i powerplay. Det var en stökig match och lagen går verkligen varandra på nerverna. Talangfabriken får kliva in som favoriter, men måste vara vakna direkt vid nedsläpp. På mindre system är 1X en bra väg, på det större får även tvåan följa med.

8. Forshaga – Visby/Roma 1
De spelade en och en halv match under fredagen. Det var nämligen oavgjort efter ordinarie tid. Sen tog det ytterligare 32 minuter speltid innan Alex Ek kunde avgöra för gutarnas del. I matchen var Visby/Roma snäppet vassare och skapade fler lägen. Men de hade fortsatt svårt att hitta förbi Söderberg i den värmländska buren. Forshaga behöver hitta tillbaka till spelet i första matchen, de måste spelare med mer fart och mindre kamp om de ska ta sig vidare. Värmlänningar bör ta detta och kliver in som favoriter. På större system är krysset en vettig gardering till ettan.

Kassaskåpet! Oskarshamn
Brynäs ska spela sin tredje match på fyra dagar och det väntar ett tufft kvalspel som börjar på tisdag. Bör vila en hel del spelare så det finns goda chanser för Oskarshamn att ta alla poängen.

Varningen! Västervik
Har haft en av seriens bästa målvakter i Daniel Marmenlind, han gjorde även en bra kvartsfinalserie. Står han på huvudet har smålänningarna en bra skrällchans.