Powerplay tips lördag 25 maj 2024

VM:s avslutande helg är kommen och det står klart att vi kommer att få se Tre Kronor i en medaljmatch. Frågan är bara vilken valör som står på spel. För motståndet i lördagens semifinal står närmare elva miljoner tjecker och tillställningen är den givna höjdaren på Powerplay-kupongen. Kanada – Schweiz och Conference-finaler från NHL är inte fy skam det heller. Häng på!

Spelstopp 14:19

1. Sverige – Tjeckien 2
Efter ett gruppspel med diverse söndagspromenader mot Polen, Frankrike och andra blåbär möttes Tre Kronor av en finsk mur när slutspelet tog sin början. Erik Karlsson och company förmådde inte att konvertera det spelmässiga övertaget till särskilt många heta chanser och när de väl nådde de farliga ytorna var Emil Larmi rena rama väggen. Joel Eriksson Ek blev stor hjälte med sin styrning i förlängningen och den typen av mål är sannolikt det svenska segerreceptet här. För tjeckisk del är det bara att mata på. Energin kommer aldrig att ta slut med det enorma publiktryck som väntar i O2 Arena. Det bar hela vägen till en 1–0-seger mot USA och riskerar att släcka de blågula gulddrömmarna. Hjärtat värker, men X2 är en synnerligen spelvärd lösning.

2. Joel Eriksson Ek – David Pastrnak 2
Parkerad framför motståndarkassen är Joel Eriksson Ek som allra bäst. Det fick den snudd på omutlige Emil Larmi befara när Eriksson Ek styrde in Victor Hedmans skott och släckte finnarnas hopp om en chockseger. Det går att göra ett case för att värmlänningen gör minst lika mycket nytta som motparten David Pastrnak. Däremot är det inte tu tal om att Pastrnak är den vassare målspottaren i grunden. “Pasta” hotade rejält mot USA, även om det inte blev några mål. Vi befarar att den forna SSK:aren kan skjuta Tre Kronor i sank och känner oss nöjda med X2.

3. Kanada – Schweiz X
Vad som initialt såg ut att bli en väldigt ung kanadensisk trupp har istället blivit en synnerligen välbalanserad historia. Dylan Cozens lyfter som bekant tungt, men det gör även rutinerade herrar som John Tavares och Nick Paul. Till och med hackkycklingen Pierre-Luc Dubois levererade när “Lönnlöven” lade Slovakien på rygg. Förbundskapten Tourigny är väl medveten om att svårighetsgraden trappas upp markant nu när Schweiz står på andra sidan. Fiala och Josi är duktigt sugna på att sänka transatlanterna efter den knappa förlusten i gruppspelet. Måla tvärs över och jobba in knallen i öst.

4. Dylan Cozens – Kevin Fiala X
Att Dylan Cozens målsvit stannade vid sex matcher är inte hela världen. Det fanns bevisligen andra som kunde dra strån till stacken i 6-3-segern mot Slovakien. När Connor Bedard har svalnat är det Cozens som stått för en stor del av “Lönnlövens” produktion Buffalo-profilen blir en nyckel i kanadickernas jakt på en finalplats. Här ställs han mot sylvasse Kevin Fiala, som hann bidra med en balja på de drygt nio minuter som han spelade innan matchstraffet som blev Schweiz fall häromsistens. Vem han bentacklade? Dylan Cozens, såklart. Det gör denna svårsiade duell extra raffinerad. Vi tar den lätta utvägen och rullar ut heltäckningsmattan.

5. Dallas – Edmonton X
Roope Hintz hann inte bli klar i tid för att hjälpa Dallas i den första Conference-finalen. Ett hårt slag för Stars, även om de klarade sig utan den mångsidiga finnen under avslutningen av Colorado-serien. Det skiljde centimeter, ja kanske rentav millimeter till värdarnas nackdel häromsistens. Puckarna träffade målramen och istället kunde Connor McDavid skjuta Edmonton till seger tidigt i den andra förlängningsperioden (3-2). Tillsammans med Evan Bouchard fortsätter “McJesus” att glänsa. Hägrar en ny uppvisning får hemmalaget svårt att hävda sig. Alla tecken är att föredra.

6. Tyler Seguin – Leon Draisaitl 2
Dubbla baljor från Tyler Seguin räckte inte häromsistens. Dallas har en synnerligen bred offensiv där många kan kliva fram och avgöra på egen hand. Seguin hade behövt uppbackning senast, men den här gången kan det lika gärna vara Johnston, Robertson eller någon som visar vägen. Desto mer enkelspårigt är det i Edmonton, som behöver leverans från sina superstjärnor för att kunna hävda sig. Draisaitl nätade senast och har varit så pass het slutspelsform att tvåan är en tänkbar singel.

7. Florida – New York Rangers 1
Vi spolar fram till söndagskvällen och avnjuter den tredje matchen i Eastern Conference–finalen. I skrivande stund är lagen inte klara med den andra akten i Madison Square Garden, vilket innebär att vi bara har Floridas 3-0-vinst att gå på. Där visade Panthers å andra sidan allt som benämnt som deras styrkor. Fysiken, intensiteten och kampen gjorde att New York Rangers mer eller mindre låstes fast i egen zon under delar av matchen. Upp till 45-50 procent lämnas ettan allena i Sunrise.

8. Sam Reinhart – Mika Zibanejad X
Målmaskinen Sam Reinhart har visat att han vet var skåpet står även i slutspelssammanhang, men är likväl en bit från sin allra bästa målform. Reinhart har däremot en renodlad roll som lämpar sig väl för denna målduell, någonting som inte stämmer för Mika Zibanejad. Den hårfagre allt-i-allon har denna säsong haft målproduktionen ganska långt ned på sin prioriteringslista. Stanley Cup-slutspelet har inte varit något undantag. 0-0 i denna head-to-head förefaller vara det mest troliga utfallet, även 1-1 är tänkbart. Då testas singelkrysset.

Kassaskåpet! Florida
Inför hemmapubliken får Florida den extra dos energi som behövs för att driva det fysiska spelet i ytterligare en kamp. New York Rangers behöver ett målvaktsmirakel eller åtskilliga möjligheter i numerärt överläge. Sannolikheten för det är låg.

Varningen! Tjeckien
Det smärtar att säga det, men Tre Kronors gulddrömmar lever farligt. Tjeckien har fått in duktigt med eldkraft från Nordamerika och spelarna kommer att vara outtröttliga med det väldiga publikstödet. Hjärnan trumfar hjärtat och X2 blir lösningen.

108 rader
1. Sverige – Tjeckien X 2
2. J.Eriksson Ek – D.Pastrnak X 2
3. Kanada – Schweiz 1 X 2
4. D.Cozens – K.Fiala 1 X 2
5. Dallas – Edmonton 1 X 2
6. T.Seguin – L.Draisaitl 2
7. Florida – NY Rangers 1
8. S.Reinhart – M.Zibanejad X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100