Powerplay tips lördag 24 februari 2024

Det är upplagt för drama i SHL under lördagen där viktiga poäng står på spel i samtliga arenor. Det är egentligen bara Oskarshamn som inte har något att spela för. Skånederbyt smällar såklart allra högt, även klassikermötet mellan HV71 och Frölunda är något att blicka fram emot. PP-kupongen avslutas ett hack ned i seriepyramiden. Let’s go!

Spelstopp 15:14

1. Leksand – Luleå 1
Luleå gjorde inga misstag mot Oskarshamn i torsdags. 4-0-segern innebär att norrbottningarna greppade sista halmstrået i kampen om en biljett till kvartsfinalerna. Någon bländande insats var det inte och nu väntar en betydligt svårare och därtill desperat motståndare i Leksand som har radat upp nederlag på sistone. Mot såväl Växjö och Örebro visade masarna tendenser som indikerar att ett trendbrott är nära förestående. När vänstersidan bjuder på trevligt spelvärde är 1X en vettig lösning.

2. Malmö – Rögle 2
Det är svårt att tugga i sig att det endast skiljer en poäng mellan dessa antagonister som nu laddar för grundseriens fjärde och sista Skånederby. Att Malmö skulle vara indraget i den absoluta bottenstriden är ingen överraskning. Redhawks har kanske även presterat över förväntan. Rögles säsong är inget annat än ett massivt fiasko. De grönvita har dock höjt nivån ett par snäpp mot slutet och kunde likväl ha fått med sig 4-5 poäng mot Färjestad och Frölunda, istället för en futtig pinne. RBK har vunnit säsongens tre tidigare derbyn och nu när klubbens stjärnor har vaknat till liv ligger bortasegern närmast till hands. Fräck spiktvåa!

3. Timrå – Växjö X
Det var ett skadeskjutet Timrå som kom till start borta mot HV71 i torsdags. Tre ordinarie backar saknas, och lär så göra även här. Erik Andersson gjorde ett habilt jobb som vikarie i de bakre leden, men är en nödlösning och inget som torde hålla i det långa loppet. 3-2-segern i Jönköping var därför mäkta imponerande, men kanske inte helt i paritet med spelbilden. En smolk i bägaren var skadan på Jonte Dahlén som är ett frågetecken inför dagens dust. Offensivt är dock TIK bland de bättre lagen i SHL och även fast Växjö får gälla som knapp favorit går det inte att förbise värdet i västerled. Valet blir att helgardera och jobba in 1X.

4. Linköping – MoDo 1
Ett effektivt Linköping målade tre gånger på lika många målchanser i den första perioden borta mot Malmö. Stekheta Markus Ljungh visade vägen med både mål och assist medan Högberg räddade det han skulle plus lite till i Clubens 3-1-viktoria. Det är uppenbart att Östmans ledarteam har jobbat mycket på försvarsspelet – mot Skellefteå, Luleå och Malmö har LHC varit starka framför egen bur och släppt till färre A-chanser. Uppemot 60 procent på ettan i Saab Arena är dock i högsta laget. MoDo lär vilja visa att man är ett bättre lag än vad som var fallet mot SAIK (3-7) och tre segrar sista fyra är fina papper för nykomlingarna. Heltäckt bräda föredras.

5. HV71 – Frölunda 2
Frölunda är det hetaste laget av topp-kvartetten och har faktiskt en teoretisk chans att sluta överst på tronen efter 52 avverkade omgångar. Göteborgarna har staplat poäng och segrar på hög och visar inga tecken på att stanna av. Strömwall och Ruohomaa hade stor del i segern mot Rögle och är tillsammans med Friberg en kedja att se upp med för ett stukat HV71. Tåget mot säker mark har sakteliga börjat rulla från perrongen för de blågula som till skillnad mot FHC hittar sätt att förlora trots bra spel. Upp till omkring 50 prollar ställs tvåan ut allena vid Vätterns södra strand.

6. Färjestad – Örebro 2
Örebro uppträder som ett stabilt SHL-lag under Niklas Eriksson. En tidigare svajig defensiv sitter numera som en smäck – det har lett till poäng i fem av de senaste sex fighterna. Detta trots att det i princip bara är Jonathan Lekkerimäki som står för den offensiva produktionen. Den unge snipern blev matchhjälte hemma mot Leksand, och det med ett riktigt klassmål. Färjestad på bortais är såklart något i hästväg för närkingarna. Med tanke på att Mitells mannar gick en stentuff holmgång mot Växjö i torsdags finns det dock en risk för soppatorsk för serieledarna. Detta i kombination med den överstreckade ettan förpliktigar en helgardering.

7. Skellefteå – Oskarshamn 1
Skellefteå tog motgången i CHL (finalförlust mot Servette) på helt rätt sätt. Västerbottningarna höll sannerligen inte tillbaka i torsdags när MoDo krossades med hela 7-3 i Hägglunds Arena. Max Lindholm noterades för ett mål och tre assist och var isens kung, i konkurrens med Jonathan Johnson (tre äpplen). De gulsvarta har numera häng på andraplatsen och lär således inte vila på hanen när dunderjumbon Oskarshamn kommer på besök. I gästernas läger är allt nattsvart och tio raka förluster kommer att bli elva när 60 minuter har spelats i Skellefteå Kraft Arena. Ettan är en no-brainer.

8. BIK Karlskoga – Östersund 1
3-6 i ändalykten får det kanske att låta som att Karlskoga inte hade en suck i gårdagens möte med Brynäs. Så var det emellertid inte. Bikarna var i långa stunder det bättre laget och vann bland annat skotten med 41-23. Brynäs var dock effektiva och stängde butiken med två sena mål i tom kasse. De formstarka boforsarna visade att de är ett lag att räkna med i slutspelet. Östersund fick med sig två pinnar från Tingsryd trots underläge med 0-1 och 1-2. Något vidare skönspel bjöd inget av lagen på, men det är tveklöst så att Lehterä har fått ordning på jämtarnas grundspel. Mot ett vassare BIK lär nästjumbon dock få det hett om öronen. 1X är en lösning med potential för rensning.

Kassaskåpet! Skellefteå
Det råder en så stor klasskillnad mellan dessa gäng att spelvärde och procent helt sonika får vara vad det är. Att inte spika ettan är bara rent slöseri. SAIK vinner!

Varningen! Örebro
Örebro har fått ordning på spelet och är framförallt starka på resande fot. Närkingarna har vad som krävs för att sabba festen i Löfbergs Arena. Spännande högersida.

108 rader
1. Leksand – Luleå 1 X
2. Malmö – Rögle 2
3. Timrå – Växjö 1 X 2
4. Linköping – MoDo 1 X 2
5. HV71 – Frölunda 2
6. Färjestad – Örebro 1 X 2
7. Skellefteå – Oskarshamn 1
8. Karlskoga – Östersund 1 X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100