Powerplay tips lördag 20 april 2024

Det finns flera godbitar att sätta tänderna i på lördagens Powerplay. I Kvalserien ställs allt på sin spets när tre lag gör upp om en HA-biljett. Vi bjuds även på slutspelshockey från andra sidan pölen när Carolina och Islanders går i klinch. Höjdaren är ändå den första SM-finalen mellan Skellefteå och Rögle. Let’s go!

Spelstopp 15:14

1. Skellefteå – Rögle 1
När det gällde som allra mest kom Skellefteå upp med slutspelets absolut bästa insats. Frölunda stod helt utan chans i den sjunde och avgörande semifinalen och nu ska det bli intressant att se om SAIK kan matcha Rögles fart och fysik. Västerbottningarna står fortsatt utan A. Johnson (avstängd) och har därtill frågetecken för Lindvall, Hugg och Nilsson som missade torsdagens Game 7. Det är hanterbara tapp och vi tror att det är fördel värdarna som till skillnad mot Rögle är varma i kläderna och i matchform. I den första SM-finalen är ettan är spikmaterial upp till 45 procent.

2. Kristianstad – Väsby 1
Kristianstad sitter alltjämt i pole position i Kvalserien mot Hockeyallsvenskan, men efter dubbla nederlag är skåningarna rejält pressade. Endast tre plusmål skiljer ned till tvåan Vimmerby medan Hudiksvall skuggar en pinne bakom toppduon. Allt kommer att avgöras under lördagen, så räkna med att nerverna sitter utanpå tröjorna hos KIK-spelarna. Väsby har visserligen inget att spela för, men det finns en viss rivalitet mellan klubbarna och känslan är att hamburgare-laget inte kommer att kasta in handduken i första taget. Ettan först, tvåan sedan.

3. Vimmerby – Halmstad 1
Vimmerby lyckades få med sig tre nödvändiga poäng hem från 08-land i den näst sista omgången. Detta sedan Väsby plockat ut keepern i sin jakt på tre pinnar, varpå smålänningarna satte 4-3 i den tomma buren när uret visade 59:59. Det gör att VHC alltjämt har en fin möjlighet att knippa HA-biljetten men då krävs det först och främst poäng, troligen även en stor segermarginal. Halmstad har endast äran att spela för och ska normalt sett inte räcka till mot ett laddat hemmalag. Skulle KIK rinna iväg målmässigt parallellt, ja då finns det en risk att Vimmerby ger upp hoppet. Med det i åtanke är rensartvåan ett fräckt komplement till ettan.

4. Hudiksvall – Piteå X
Hudiksvall hade behövt tre poäng i mötet med Kristianstad för att ha allt i egna händer inför avgörandet. Det blev dock bara två för Algemans armé som behöver hjälp av både Väsby och Halmstad. Det är troligen lite väl mycket att hoppas på för Hudik som även måste lösa en seger hemma mot Piteå. Gästerna från Norrbotten har varit avhängda sedan en tid tillbaka, men likväl slagit både Väsby och Halmstad på fingrarna. Det finns uppenbarligen en härlig tåga hos Micke Aaros unga garde som inte ska underskattas. Så länge ettan streckas norr om 65 procent är en heltäckande matta att föredra.

5. Carolina – New York Islanders 1
Vi hoppar raskt vidare till Stanley Cup-slutspelet som inleds med en repris på förra säsongens förstarunda. Då stod NY Islanders upp bättre än vad många trodde på förhand, men värt att poängtera från den serien var att Carolina stördes av ett gäng skador. Med Aho, Necas, Guentzel med flera i topptrim talar mycket för att Hurricanes får en behaglig resa genom denna serie. Islanders må ha spurtat otroligt starkt i grundserien, mycket tack vare Varlamovs arbete på linjen, men nu skruvas nivån upp ett par snäpp. Spikettan gillas skarpt i PNC Arena.

6. Tappara – Lahti 2
Precis som i Sverige ska det även spelas finalhockey på andra sidan om Bottenviken. Tappara är favoriter att nypa tredje raka titeln i Liiga, och precis som i fjol är det Lahti som är sista hindret att passera. Någon autostrada mot guldet lär det inte blir för Rikard Grönborg och dennes yxmän. Pelicnas har ett ruskigt bra lag på pappret och har övertygat stort genom hela slutspelet. Lasch, Bryggman och Carlsson är en trio frontmän som Tapparas backar kommer att behöva hålla ett extra öga på, inte minst i powerplay där Lahti är sylvassa. Målas ettan upp över 45 procent streckas detta från höger.

7. ZSC Lions – Lausanne 1
Efter nio raka segrar har ZSC Lions förlorat klubbens första match i årets NL-slutspel. Det innebär att vi har 1-1 i matcher med oss när serien vänder tillbaka till Zürich. Precis som i den första fighten var det en spelmässigt jämn historia i Lausanne där LHC:s nyckel till seger var målman Hughes starka spel mellan sina stolpar. Djoos var tillbaka från sjuksängen och imponerade från sin backposition. Det finns en betydligt högre nivå i Lions spel, något man mycket väl kan komma att visa hemma i Swiss Life Arena. Ettan är en given spik upp till 55 prolle.

8. Trinec – Pardubice 2
Pardubice har visat en enorm klass genom hela säsongen och klev in i finalen som given favorit. För många lag hade säkerligen en smula panik brutit ut efter den inledande 1-2-torsken. Men så var inte fallet för dagens gäster, som studsade tillbaka med besked genom att vinna match två med tydliga siffror (6-3). Tuffare lär det bli här i “Draknästet”, men om Vondracek, Ceresnák och company kommer upp i samma nivå som senast blir detta en svettig eftermiddag för Trinec. Måla från höger och snåla inte med färgen.

Kassaskåpet! Carolina
Carolina äntrar Stanley Cup-slutspelet med ett favoritskap på deras axlar och ser vi till truppen är det endast målvaktssidan som månne är ett litet frågetecken. Isles må vara i fin form, men i Raleigh ska inte Roys herrskap räcka till.

Varningen! Piteå
Piteå har visat att det finns ett jävlaranamma i laget genom att kriga till sig två vinster i för deras till betydelselösa fighter. I den sista omgången ställs norrbottningarna inför en liknande utmaning och vi ska absolut inte räkna ut Aaros unga gossar.

108 rader
1. Skellefteå – Rögle 1
2. Kristianstad – Väsby 1 2
3. Vimmerby – Halmstad 1 2
4. Hudiksvall – Piteå 1 X 2
5. Carolina – NY Islanders 1
6. Tappara – Lahti 1 X 2
7. ZSC Lions – Lausanne 1
8. Trinec – Pardubice 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100