Powerplay tips lördag 2 mars 2024

Det är svensk hockey som gäller för hela slanten även på lördagens spännande Powerplay. En full omgång i SHL ligger framför oss där E4-derbyt från Saab Arena smäller extra högt. Kan HV71 greppa det lilla sista halmstrået är frågan vi ställer oss. Ett klassikermöte i Hockeyallsvenskan rundar av kalaset. Nu bär det av!

Spelstopp 15:14

1. Frölunda – MoDo X
MoDo tog tre blytunga poäng i Jönköping häromkvällen och har i praktiken säkrat ett SHL-kontrakt även till kommande säsong. Återstår att se om Karlins killar orkar ladda om till denna knepiga uppgift som väntar i Scandinavium. 4-1-viktorian mot HV71 kan såklart ge laget en enorm boost inför avslutningen och i sådant fall lever Frölunda farligt. Göteborgarna gjorde ånyo en slät figur och hade inte mycket att komma med när Leksand lade in en högre växel (3-0). Ruohomaa saknades i Dalarna och är även ett frågetecken när den klubben han inledde säsongen med kommer på besök. Runt 60 procent på ettan förpliktigar en helgardering.

2. Linköping – HV71 2
Det har inte varit vackert att beskåda Linköpings defensiv sedan härföraren Oscar Fantenberg blev skadad efter det första bytet i förlusten mot MoDo. Östgötarna hade inte sportmössa mot varken Färjestad eller Växjö och är ingen favorit att lita på i E4-derbyt. HV71 är långt förbi goda råd efter dikeskörningen hemma mot MoDo. Det har dock funnits ljusglimtar i spelet på sistone och i en fullsatt Saab Arena kommer inte gästerna ha några problem med tändningen. Den lågt streckade tvåan är första tecken ned på lappen. Helst i sällskap av både ettan och krysset.

3. Luleå – Rögle 1
Oskari Laaksonens misstag i den första perioden borta mot Örebro kom att kosta dyrbara poäng för Luleå. Sett över 60 minuter är det ingen tvekan om att norrbottningarna var det bättre laget och bättre skärpa hade flera forwards tagit tillvara på Omarks precisa mackor. Bulans björnar kommer därmed från två skarpa insatser och utdelningen lär inte dröja. Rögle höll relativt jämna skär med Skellefteå, men sänktes av ett par individuella misstag och en blöt offensiv. Det blir inte lättare att tränga igenom muren i Coop Norrbotten Arena. Vettig singel till vänster!

4. Leksand – Malmö 1
Tre nya friska pinnar in på kontot efter 4-1 mot Oskarshamn innebär att Tomas Kollas kan pusta ut. Kontraktet är i princip säkrat och Redhawks kan istället blicka upp mot slutspelsstrecket. Att behöva resa upp till Dalarna utan Lauri Pajuniemi är dock tufft, i synnerhet då Malmös trupp varken är den bredaste eller den spetsigaste. Leksand gjorde inte många masar glada i Oskarshamn, även om dalalaget fick med sig två pinnar. Två skalper och mycket bra spel mot både Luleå och Frölunda är desto mer imponerande. Stekhete Vérroneau kirrar biffen för Leksand som stångas om en plats bland det sex främsta. Vass spiketta i Tegera!

5. Oskarshamn – Färjestad 2
När Marek Langhamer valde att vända hem till Tjeckien av personliga skäl tvingades Oskarshamn agera snabbt. GM Fröberg löste målvaktsdilemmat genom att låna Tomas Rydén från Tingsryd. Samma Rydén som räddade 30 puckar när IKO borstaslog Rögle tidigare denna säsong. TAIF-keepern var inte lika lyckosam när Oket inkasserade 13:e raka torsken (1-4). Även om Oksanen äntligen är tillbaka i spel ska inte jumbon ha ett smack att säga till om när serieledande Färjestad ger sig ut på isen i Be-Ge Hockey Center. Tvan är lika given som både odds och streck antyder.

6. Örebro – Växjö 2
Jörgen Jönsson var tillfreds med hur Växjö studsade tillbaka efter poängtappet borta mot MoDo. Även fast Lakers hamnade i ett tidigt underläge hemma mot Linköping behöll smålänningarna tålamodet och kunde sedermera ro iland en säker 5-2-seger. Det kommer inte att bli lika enkelt att forcera Örebros tighta box, däremot har inte närkingarna samma offensiva tyngd som exempelvis LHC. Man slutar däremot aldrig att häpnas av Jonathan Lekkerimäki som “zorrade” in det matchavgörande målet mot Luleå. Den kollektiva insatsen var dock inte mycket att hänga i granen och nu slår ÖHK tveklöst i underläge. X2 borde räcka långt.

7. Timrå – Skellefteå X
Timrå har kämpat med skador under hela säsongen. Nu ser det dock ljusare ut, i synnerhet på den tidigare brandskattade backsidan då endast Per Svensson saknas. Det gör Timrå betydligt mer solida i egen zon och framåt vimlar det som bekant av klasslirare. Detta är knappast en nyhet för Skellefteå som torskade med hela 2-5 senast dessa aktörer mätte svärd. SAIK:s maskineri har sviktat något på sistone och mycket tyder på att detta dust blir jämn in på målsnöret. Procenten ger ett annat sken och i SCA Arena lockar värdet till väsnter – 1X2!

8. Västerås – Djurgården 2
Västerås och Djurgården lirar back to back i Hockeyallsvenskan. Om denna dust betyder något för VIK vet vi inte förrän efter lagets drabbning med AIK under fredagskvällen. Torsk där och Gulsvart missar med största sannolikhet slutspel. För Djurgårdens del handlar det om att positionera sig inför kvartsfinalerna. En seger i ABB Arena kan komma att betyda massor för gästerna som av allt att döma har Krüger och Ytterell tillbaka till spel redan mot Almtuna. Tvåan sällskapas i skrivande stund av ettan, men kan komma att bli aktuell som singel.

Kassaskåpet! Färjestad
Att Oskarshamn efter 13 raka nederlag skulle bryta trenden mot serieledarna känns alldeles för långsökt. Tvåan må vara tråkig, men är likväl en given spik.

Varningen! HV71
Linköping har radat upp några svaga insatser och saknaden av kapten Fantenberg kan inte nog understrykas. HV71 greppar efter sista halmstrået och ska inte räknas ut i Saab Arena. Varning för skräll!

108 rader
1. Frölunda – MoDo 1 X 2
2. Linköping – HV71 1 X 2
3. Luleå – Rögle 1
4. Leksand – Malmö 1
5. Oskarsh. – Färjestad 2
6. Örebro – Växjö X 2
7. Timrå – Skellefteå 1 X 2
8. Västerås – Djurgården 1 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100