Powerplay tips lördag 18 mars 2023

Det är tätt på given i såväl SM-slutspelet som i Hockeyallsvenskans dito. Det vankas returer i en kvartett serier från rikets två bästa ligor denna lördag, men matchen som klingar högst hämtas från Gävle där Brynäs inte har råd med en ny torsk mot Malmö i SHL-kvalet. Trippelt Hockeyettan rundar av PP-kupongen. Nu gasar vi mot åtta gröna sköna!

Spelstopp 15:14

1. Luleå – Växjö 2
Växjö spände musklerna i första mötet mot Luleå. Smålänningarna hade inga som helst bekymmer att gå ifrån till en 2-0-seger i Vida Arena och av bara farten ska Jönssons gäng resa norrut för att nypa en ny skalp är det tänkt. Luleå måste upp offensivt om detta ska kunna bli någonting. Nio(!) skott på mål över tre perioder i Växjö är uselt och Bulan och gänget har en del att fundera över. Är bensinen slut hos LHF efter den tunga åttondelen mot Oskarshamn månne? Att kryssa från höger i “Delfinen” är ett måste.

2. Rögle – Skellefteå X
Tre raka slutspelssegrar på bortais kan Rögle stoltsera med. Efter triumferna på rad i Leksand så löste bandyklubben en ny skalp under torsdagen i Skellefteå. Everberg var åter i spel och målade per omgående för de grönvita. Matchens behållning var ändå Adam Engströms vackra 2-1-mål. Skåningarna känns solida och skrinnar fortsatt ut med en otroligt skön känsla i kropparna. Värre såklart för de gulsvarta som är en av guldfavoriterna i år men som svajat en aning på sistone och nu också fick en dålig start på slutspelet. Att besökarna i grunden är bra råder det inga tvivel om. Kladda på med hela spannet av tecken.

3. Brynäs – Malmö 2
Finns kraften att vända på 0-2 i matcher? En högst berättigad fråga då Malmö trampat ifrån Gävle-klubben rejält under de öppnande två striderna där det stundtals varit klasskillnad mellan lagen. Ove Molins intåg i båset har inte fått önskvärd effekt och känslan är att värdarna är otroligt tagna av stundens allvar. MIF spelar med pondus, frenesi och kvalité i mer eller mindre allting. Rödhökarna sköljde över Brynäs hemma i torsdags och detta trots ett 0-2-underläge. Det luktar fiasko lång väg om BIF:s säsong och 0-3-underläge i matcher efter lördagen är inte alls omöjligt. Tvåan först.

4. Mora – Södertälje 1
Mora vann sina tre sista matcher mot Södertälje i grundserien och när samtidigt Linus Videll väntas vara borta från spel en längre tid så var det kanske inte helt överraskande att masarna valde SSK istället för Karlskoga i denna bäst av 7-serie. Hedbergs mannar skrinnar dock ut till match med sisådär form, men detta tror vi ändå inte ska spela någon större roll. Södertälje har gjort en jättebra säsong och istället för negativt kval, som i fjol, får nu klubben spela om en platsi SHL. En mäktig utveckling. Här i denna första strid spelar gästerna andrafiol. Strecka med fördel från vänster.

5. Djurgården – BIK Karlskoga X
En direkt usel avslutning tog Karlskoga i mål av grundserien. En vinst på de sex sista i seriespelet skrämmer inte någon. Värmlänningarna har dock en hög högstanivå och flera matchvinnare i truppen. Djurgården har Bikarna besegrat vid två av de tre sista tillfällena i seriespelet. Järnkaminerna har under Garpenlövs styre sett allt bättre ut och nu verkar truppen dessutom vara i betydligt bättre skick sett till skador och sjukdomar. Något som annars varit ett återkommande problem för DIF. Visst ska stockholmarna skrinna ut som favoriter men någon måtta kring streckningen får det ändå vara. Gardera ettan tidigt, gärna hela vägen över.

6. Troja/Ljungby – Karlskrona 1
Det är “finaler” i Hockeyettan. Vinnarna från dessa matcher tar plats i en kommande kvalserie där en biljett till Hockeyallsvenskan ligger i potten. Karlskrona har snubblat sig hela vägen till en avgörande serie mot Troja/Ljungby utan att egentligen imponera. Lagbygget är bra och dyrt men utfallet har genomgående varit sviktande. Tunge Alexander Bergström dras också med en skada vilket givetvis inte är bra när det nu drar ihop sig. Troja/Ljungby städade enkelt av Nyköping i förra rundan och smålänningarna är ett av lagen som på allvar ska utmana om en hockeyallsvensk plats. Ettan är given i Ljungby Arena.

7. Hudiksvall – Boden 1
Hudiksvall kom tvåa i sin Allettan-serie och har därmed haft spelledigt sedan över två veckor tillbaka i tiden. Frågan är givetvis hur matchformen är hos detta favorittippade hälsinge-gäng. Boden kan å sin sida inte skylla på svag matchning den senaste tiden. Gästerna har sedan Allettan avgjordes lirat fem tunga matcher mot Borås. Tidigare Hudiksvall-spelarna tillika tvillingarna Max och Joel Wahlgren låg bakom den sista 3-0-triumfen mot gänget från textilstaden. Att Boden ska kunna svara upp på bortais är inte troligt. Hudiksvall har vunnit samtliga fyra matcher mellan lagen denna säsong och vinner återigen.

8. Piteå – Mariestad 2
Mariestad gjorde processen kort med Borlänge i förra playoff-rundan. Boisarna krossade masarna över tre matcher och kunde till slut skryta med inte mindre än 20 gjorda mål. Ett nästintill sensationellt utfall av gästerna från “schlätta” som sett allt bättre ut desto längre säsongen har pågått. Med Tellström, Lindén, Blomberg, Wistén med flera i ruskigt fint skick är Piteå varnade. Värdarna är bra och framförallt ruskigt svårslagna hemmavid. Här blir dock ettan på tok för hårt åtgången. X2 gillas skarpt, en överstreckad etta är sista tecken att krita ner.

Kassaskåpet! Troja/Ljungby
Troja har växt med uppgiften och ser just nu ut som det kanske allra vassaste laget i Ettan. KHK är inte riktigt på samma nivå och får finna sig i att resa hem utan ett positivt resultat från Ljungby.

Varningen! BIK Karlskoga
Djurgården har i sista stund fått ställa om siktet från ett strukturerat och mer välspelat SSK mot ett tungt och fysiskt BIK Karlskoga då Mora gjorde en helomvändning och valde Tälje. Detta ska bikarna kunna nyttja till sin fördel och högersidan på Hovet är kanon.

36 rader
1. Luleå – Växjö X 2
2. Rögle – Skellefteå 1 X 2
3. Brynäs – Malmö 2
4. Mora – Södertälje 1
5. Djurgården – Karlskoga 1 X 2
6. Troja/Ljungby – Karlskrona 1
7. Hudiksvall – Boden 1
8. Piteå – Mariestad X 2
216 rader
1. Luleå – Växjö X 2
2. Rögle – Skellefteå 1 X 2
3. Brynäs – Malmö X 2
4. Mora – Södertälje 1 X
5. Djurgården – Karlskoga 1 X 2
6. Troja/Ljungby – Karlskrona 1
7. Hudiksvall – Boden 1
8. Piteå – Mariestad 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100