Powerplay tips lördag 18 maj 2024

Vi har nått fram till den andra VM-helgen och riktar främst blicken mot Grupp A. Där ställs ett pressat Finland med frågetecken för udden mot ett Kanada som tycks ha tagit sig samman efter Österrike-debaclet. Underhållningen från Tjeckien fullbordas under söndagen och däremellan klämmer vi in både NHL och AHL. Let’s get to it!

Spelstopp 16:19

1. Kanada – Finland 1
Två nationer som har svettats mot Österrike i närtid drabbar samman i vad som kommer att få stor inverkan på hur topp-kvartetten i Grupp A kommer att rankas och därmed vilka Tre Kronor möter i kvarten. Kanada var fast beslutna att täppa till bakåt mot Norge (4-1) efter kollapsen mot alpnationen. 21-0 i skott efter två perioder vittnar om att de uppträdde enligt matchplanen. Finland gick ett ännu dystrare öde till mötes mot österrikarna och föll sensationellt med 2-3 efter ett mål i slutsekunden. Kickert i motståndarmålet storspelade, men den blåvita udden är onekligen begränsad. 1X är att betrakta som en helgardering.

2. Tyskland – Polen 1
Tyskland har fått upp ångan i detta VM. 8-1-segern mot Lettland var en produkt av både bra spel och maxutdelning. Bevisligen gav det självförtroendet hos gubbar som Peterka och Reichel en nödvändig knuff i rätt riktning. Duon dominerade när Kazakstan blev nästa landslag att falla offer för den tyska köttkvarnen. Polen hade som väntat ingenting att hämta mot USA, trots att matchens lirare var iklädd vitt och rött. Lancaster-bördige John Murray var ett monster mellan de polska stolparna, men 53 parader var helt sonika fyra för lite. Även här har vem som än vaktar buren en otacksam uppgift framför sig. Given etta.

3. Tjeckien – Storbritannien 1
Det fanns små, små tendenser i den första perioden på att Österrikes skrälltåg skulle kunna fortgå mot Tjeckien. De släcktes med en straffpyts signerad Ondrej Kase i den inledande periodens sista minut. En tät Petr Mrázek släppte inga puckar förbi sig, trots att österrikarna låg på rejält i mittperioden. Chicago-spaden kan mycket väl bli den nya ettan, givet att Dostál har vacklat en del. För brittisk del var insatsen mot Danmark någonting att placera på pluskontot, trots att den inte genererade några poäng in på kontot. Läget är därmed mycket dystert och det krävs poäng i plural mot både Norge och Österrike för att Kirks kompani ska undvika nedflyttning. I denna drabbning är de nämligen utan chans. Spika ettan och gå vidare.

4. Frankrike – Slovakien 2
Förbundskapten Philippe Bozon har två söner i laget. Lillebror Kevin var en skaplig poängplockare i den schweiziska andraligan, för att nu vara mer av en gnetare i NL-slagpåsen Ajoie. Storebror Tim har alltid varit den med mer talang och spelade en betydande roll i Lausannes slutspelsresa, som räckte hela vägen till ett silver. Det är kanske ingenting mot stjärnlystern som Tomás Tatar och Juraj Slavkovský utstrålar, men det är likväl anledning för slovakerna att ta uppgiften på största allvar. Det NHL-spetsade gänget imponerade stort genom att suddenslå USA, men såg av naturliga skäl betydligt mindre brydda ut senast mot Polen (4-0). Den typen av insats kan straffa sig här. Gardera favorittvåan så långt som möjligt.

5. Edmonton – Vancouver 1
Elias Pettersson har varit Vancouver-supportrarnas stora hackkyckling under våren i allmänhet och slutspelet i synnerhet. Svensken passade på att ge svar på tal med sin bästa prestation på mycket länge när Vancouver tog en rättvis 3-2-seger häromsistens. Det innebär också att de leder matchserien med samma siffror. Edmonton behöver visa något helt annat om Stanley Cup-drömmen inte ska slockna redan här i divisionsfinalen. Spetsen vet vi finns där, men det måste finnas ytterligare någon som kan kliva fram. Ettan först, tvåan sedan.

6. Cleveland – Syracuse X
Jet Greaves räddade samtliga 28 puckar som riktades mot Cleveland-kassen. Då är det svårt att förlora hockeymatcher. Pearsons balja blev matchens enda och utan att imponera särskilt mycket i spelet tog Monsters därmed ett tidigt kommando om denna slutspelsserie. Syracuse är dock inte klara på långa vägar. I Crunch finns många starka namn som har fått chansen i NHL under säsongen. Inte minst Barré-Boulet. Ovissheten är påtaglig och alla tecken är att föredra i Ohio.

7. Hershey – Hartford 2
Dylan Garand behövdes som nödreserv i New York Rangers. Därmed tvingades Hartford att ställa Olof Lindbom mellan stolparna. Svensken har en medioker ECHL-säsong bakom sig och gjorde sin allra första slutspelskamp i AHL-sammanhang. Dessvärre utan att övertyga. 1-6-förlusten sved, men vare sig Garand är tillbaka är eller inte kommer Wolf Pack knappast att tillåta att något liknande sker på nytt. Hershey förlitar sig på den erkänt solida defensiven, men har inte samma kvalitet framåt som många av konkurrenterna. X2 tar täten och favoritettan är sista tecken att ansluta.

8. Norge – Österrike 1
Den norska storstjärnan Mats Zuccarello saknades mot Finland, men spelade trots vissa tveksamheter dagen därpå mot Danmark. Där var han tongivande i 2-0-segern, för att sedan försvinna från laguppställningen till kampen då baggarna blev totalt nedstängda av Kanada (1-4). Huruvida Minnesota-stjärnan finns att tillgå här återstår att se. Österrike svävade på moln efter den magnifika avslutningen mot just Kanada och den sjuka seger som Benjamin Baumgartner ordnade i slutsekunden mot Finland (3-2). Under fredagskvällen sköts alpnationen ned av Tjeckien (0-4). Med framgångarna är det lätt att glömma att norrmännen är numret större på pappret. Den spelvärda ettan singlas!

Kassaskåpet! Tjeckien
Tjeckien tog ned Österrike på jorden och kan tillåta sig själva en siesta under lördagskvällen. Storbritannien krigade tappert mot Danmark, men här har de inget att sätta emot. Ettan är solklar.

Varningen! Hartford
Hershey demolerade “Vargpacket” i den inledande akten och var grundseriens bästa lag, men ettan är knappast en spik att luta sig emot när populariteten väntas bli hög. Hartford ska inte skrivas av och X2 måste med!

108 rader
1. Kanada – Finland 1 X
2. Tyskland – Polen 1
3. Tjeckien – Storbritannien 1
4. Frankrike – Slovakien 1 X 2
5. Edmonton – Vancouver 1 2
6. Cleveland – Syracuse 1 X 2
7. Hershey – Hartford 1 X 2
8. Norge – Österrike 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100