Powerplay tips lördag 10 februari 2024

Med SHL på paus tar lördagens Powerplay en skepnad som liknar fredagens. På menyn syns fyra drabbningar från Allettan Norra där Piteå och Hudik axlar tunga favoritskap i respektive match. Innan dess synar vi Sveriges EHT-möte med Schweiz och trippla duster från den blågula andraligan. Notera att åtta gäng är i farten under fredagskvällen. Här kommer våra tidigare tankar. Häng på!

Spelstopp 15:59

1. Sverige – Schweiz 1
Även om Tjeckien öppnade starkt och tog ledningen var den blågula segern aldrig hotad i Löfbergs Arena. Från den andra akten och framåt kunde Tre Kronor spela ut hela registret och vinna komfortabelt med 4-1. Slutsiffror som var i underkant. Ejdsell, De la Rose och Linus Johansson – samtliga med FBK-anknytning – övertygade och hamnade i målprotokollet. Kommer Sam Hallams landslag upp i samma fart och frenesi ligger ännu en svensk viktoria i korten. En bit över 50 procent på ettan är dock i högsta laget, Schweiz var trots allt värda ett bättre öde mot Finland i torsdags (2-4). Det lågt streckade krysset gör ettan sällskap.

2. Nybro – Västerås 1
Samtliga sex allsvenska gäng som ska upp i ringen denna lördag är även i farten under fredagskvällen. Ett formsvagt och skadeskjutet Västerås ställs mot Västervik i erkänt svårspelade ACT-hallen medan Nybro gästar Almtuna. En längre bussresa väntar för Vikingarna vilket såklart är en nackdel, men hemma i Liljas Arena ståtar Tommys trojka med sju segrar på de åtta senaste försöken. När Mora krossades med 6-1 i onsdags hade Växjö-lånet Filip Eriksson lekstuga tillsammans med Kandergård och Semjonovs. En trio som går i bräschen när Vikings triumferar på nytt. Ettan spikas!

3. Mora – Östersund X
Moras andraspade, Emil Zetterquist, hade ingen rolig afton i Liljas Arena när dalalaget fick sina fiskar varma mot Nybro. Ignatjew lär starta mot Brynäs under fredagen, därmed är det troligt att Zetterquist får en ny chans när Östersund kommer på besök ett dygn senare. Det gör Mora mer sårbara och även om jämtarna får svårt att undvika kvalspel har gästerna höjt lägstanivån sedan Lehterä tog över som huvudtränare. Noterbart är att ÖIK vunnit tre raka(!) mot MIK denna säsong. Med dessa ingångsvärden känns det givet att gå för skrällen – 1X2!

4. Brynäs – Almtuna 1
När Almtuna valde att sälja Harlestam och Ragnarsson till SSK respektive DIF låg en formsvacka i faggorna för upplänningarna. Kimbys karlar har dock knutit näven och krigat till sig poäng i fem av de sex senaste omgångarna. Noterbart är att tre av dessa har slutat oavgjort under ordinarie tid. Att AIS kan knycka en pinne i “Monitorn” ser vi därför inte som någon utopi. Brynäs offensiv håller stundom SHL-klass medan det finns mycket mer att önska i de bakre leden. Ett potentiellt rensarkrysset ritas ned jämte den gravt överstreckade ettan. Mer än så behövs ej.

5. Hudiksvall – Lindlöven 1
Hudiksvall har varit en besvikelse i Allettan Norra, men visade tidigare i veckan vilken enorm kvalitet som finns inom gruppen. Algemans adepter sköljde över ett erkänt defensivt bra Vallentuna med hela 8-1. Några sådana siffror lär inte bli mot Lindlöven, men favoritskapet till vänster är likväl befogat. Besökarna från Lindesberg har målman Frykholm att tacka för att 0-1-torsken mot Sundsvall inte blev större. Samma burväktare var fenomenal i 2-0-knallen mot Piteå, men mot ett potent Hudik räcker inte gästerna till. Etta!

6. Sundsvall – Väsby 2
Sundsvall har börjat röra på sig i nordlig riktning efter en tung start på äventyret i Allettan. Medelpadingarna vann skotten med 36-7 i de två sista perioderna mot Lindlöven, 1-0-segern var således inte i paritet med de statistiska parametrarna. Jonas Lindströms lag slog Brödernas Väsby dessförinnan och ska ses med god chans även här, trots att de lirar back-to-back. Tränarbytet tycks ha gjort susen för de upphaussade gästerna som efter plumpen mot Sundsvall besegrade Nyköping två gånger på kort tid. Hamburgarklubben får första penseldraget, men det är inte läge att snåla inte med färgen.

7. Piteå – Vallentuna 1
Ingen rast, ingen ro för Vallentuna som ska lira sin tredje bortamatch på lika många dagar. Den första slutade i moll efter 1-8 mot Hudik där andraspaden Olsson fick lämna isen efter fem insläppta på 27 skott. Hedlund lär vara tillbaka på linjen mot Sundsvall, men hur det än går för Vallentuna ställs Piteå mot ett tröttkört bortagäng. PHC har blivit nollade två gånger i följd på hemmais och kommer att vara gruvligt revanschsugna. Tydlig fördel för paltlaget och ettan spikas med god känsla.

8. Boden – Hanviken 1
Jocke Fagervall lyckades aldrig få pli på Djurgårdens försvarsspel under sin tid som tränare för Järnkaminerna. Den meriterade coachen har lyckats bättre med uppgiften i Boden som på fyra hemmamatcher i Allettan enkom har släppt in tre mål. Bortaspelet och målskyttet kräver däremot förbättringsåtgärder om bodensarna ska klara av utmana topplagen i slutspelet. Hanviken är liksom Boden disciplinerade i spelet utan puck och känslan är att detta blir en jämn och relativt målsnål tillställning. Dra från vänster och så långt pengarna räcker.

Bankräntan! – Hudiksvall
Hudiksvall körde över Vallentuna med hela 8-1 och har fått vittring på den åtråvärda förstaplatsen. Ett ordinärt Lindlöven har inget att hämta i Holmen Center!

Knallen! – Östersund
Östersund har redan slagit Mora vid tre tillfällen denna säsong och med ex-moraiten Ljunggren mellan stolparna räknas inte ÖIK ut på förhand. Mora har inget vidare truppläge och blir på det hårt ansatta av tipparna.

108 rader
1. Sverige – Schweiz 1 X
2. Nybro – Västerås 1
3. Mora – Östersund 1 X 2
4. Brynäs – Almtuna 1 X
5. Hudiksvall – Lindlöven 1
6. Sundsvall – Väsby 1 X 2
7. Piteå – Vallentuna 1
8. Boden – Hanviken 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100