Powerplay tips fredag 9 oktober 2020

Helgen är på ingång och på fredagens Powerplay är det Hockeyallsvenskan och National League som gäller. Väsby är en fin skrällkandidat hemma mot AIK medan Västerås förväntas göra jobbet mot Tingsryd. Ett överstreckad hemmalag ska även fällas i Schweiz. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Väsby – AIK 1
Kupongen inleder med ett intressant derby från lilla Renew Arena mellan två gäng som stötte på varandra så sent som i onsdags. AIK vann den fighten med 4-1, trots att Väsby var det bättre laget i två perioder. Om nykomlingarna från Upplands Väsby kan vässa bössorna inför returen ska de nog allt kunna störa ”Gnagarna” som inte riktigt fått ihop det helt nya lagbygget ännu. När tvåan streckas upp till månen ska hela bältets kopplas på redan på mindre system. 1X2!

2. BIK Karlskoga – Vita Hästen 2
Karlskoga åkte på en rejäl käftsmäll uppe i Medelpad häromsistens. Efter 20 spelade minuter hade det ringt fem gånger bakom stackars Stefan Steen som inte hade mycket till hjälp framför egen bur. Vita Hästen bussar upp till Alfred Nobels hemstad som oddsfavoriter. Har det hänt tidigare? Östgötarna har startat säsongen starkt med en bortaseger mot MODO samt en väldigt bra hemmamatch mot Björklöven där Zabels pållar var värda samtliga poäng. Istället blev det torsk med 2-3. Sörensen har kommit in på lån från San Jose och bildar en vass kedja med Lundberg och Blomdahl. Hästen har sett bättre ut än BIK, men de blåvita iskrigarna besitter ett högt kunnande i grunden. Den hårt ansatta tvåan bör därmed garderas tidigt.

3. Västerås – Tingsryd 1
Vidare till Västmanland där en trevlig värdespik har identifierats. Tre omgångar in på serien har Västerås vunnit två av tre matcher. ”Gurkornas” powerplay imponerar där duon Hertzberg/Asplund funnit varandra omgående. Myrenberg i kassen förtjänar även han cred medan de svartgula behöver jobba på urspelen. Mot Kristianstad senast bjöd VIK på mängder av chanser när puckarna tappades kring den egna blålinjen och djupt nere i zon. Kan värdarna rätta till den detaljen har de en toppchans mot Tingsryd som hade stora problem på resande tass den gångna säsongen. Ettan är just nu en värdemässigt fin spik som vi nyper direkt.

4. Kristianstad – Mora 1
Mora var under långa stunder utspelade mot Västervik senast, men lyckades spotta upp sig i den sista perioden och kriga till sig en poäng. Känslan är att masarna kommer vara ett lag som ligger runt 6-8-plats efter 52 omgångar. Johan Hedberg är tillbaka i Dalarna, som huvudtränare för Mora. Den gamla leksingen har en spännande trupp att laborera med, Nörstebö, som äntligen är skadefri, är en kanonback på allsvensk nivå och framåt håller Eklind och Stål-Lyrenäs hög klass. Kristianstad blir dock ingen enkel nöt att knäcka. Skåningarna ser klart bättre ut än förra säsongen och i Kellman har man en av ligans bästa centrar. Liten fördel hemmalaget, men tvåan bör nog haka på direkt från start.

5. Västervik – Södertälje 2
Vidare upp till den småländska kusten där Västervik fått en smakstart på säsongen med dubbla skalper mot AIK och Mora, båda på bortaplan dessutom. Hemmapremiär således och värdarnas fina inledning har inte gått någon obemärkt. Karlins gossar streckas upp som klara favoriter mot ett Södertälje som i grund och botten både har mer spets och bredd i truppen. SSK har inte fått till en perfekt prestation över 60 minuter, med spelare som Fagemo, Olesen och Bailey är det dock bara en tidsfråga innan det lossnar för ”Kringlorna”. Den högt streckade ettan avslås, X2.

6. Bern – Lausanne 1
Vi tar oss ner mot Alperna där ett gäng björnar ska upp i ringen och tampas med ”Lejonen” från Lausanne. Bern premiärspelade mot Ambri för en vecka sedan, en match som huvudstadsmännen vann komfortabelt med 2-0. Lagets andralina med Haas, Bader och Ruefenacht stod för en starkt match medan tredjekedjan, som leds av svenske Ted Brithén, hade det tufft. Där har Bern fint sparkapital. Lausanne fick ordentligt med pisk av topptippade Biel senast (0-6). Troligen jämnare i PostFinance Arena, men med publikens stöd i ryggen ska Bern hållas som favoriter. Ettan först.

7. Lugano – Zug 2
Dan Tangnes Zug slog tillbaka den förmodade jumbon Rapperswil i premiären med 3-2 borta. Den triumfen följdes upp med en 25-1-kross (!) borta mot amatörlaget Raron i den schweiziska cupen. Betydligt klurigare batalj när ”Tjurarna” bussar till den italiensktalande staden Lugano. Hemmalaget kommer från två raka ligavinster mot Zürich och Ambri. Tuffare emot nu och precis som oddsen antyder ska denna batalj hållas som vidöppen. Då är det svårt att köpa den just nu skyhögt streckade ettan. Motsvarande möte i fjol slutade 5-3 till Zug. X2!

8. Ambri – Rapperswil 1
Tidigt jumbomöte från den ljuvliga hallen Pista la Valascia i södra Schweiz. En hall Rapperswil knappast gillar att besöka. Faktum är att Lakers endast har norpat samtliga poäng här vid ett tillfälle på fem år. Gästerna har slutat sist i grundserien två år i följd, men slapp kvala i fjol till följd av coronapandemin. Båda gängen har börjat med dubbla nederlag, högstanivån är dock betydligt högre hos Ambri som bland annat har en sylvass andralina som leds av rutinerade Jiri Novotny. Med vettigt värde i väst plockar vi fram spikpistolen. Etta!

Kassaskåpet! – Västerås
Något kassaskåp är kanske inte Västerås, men väl en fin värdespik vad det verkar. Kan de svartgula gurkorna steppa upp spelet i egen zon samt hålla ett vakande öga på TAIF:s NHL-lån David Gustafsson är mycket vunnet. Fin spiketta!

Varningen! – Väsby
Väsby stod upp bra mot AIK häromdagen, men hade svårt att sätta dit trissan när chanserna dök upp. När både krysset och tvåan streckas ner i källaren måste man passa på. Kämpa ”Vildarna”!

36 rader
1. Väsby – AIK 1X2
2. Karlskoga – Vita Hästen 1X2
3. Västerås – Tingsryd 1
4. Kristianstad – Mora 12
5. Västervik – Södertälje X2
6. Bern – Lausanne 1
7. Lugano – Zug 2
8. Ambri – Rapperswil 1

216 rader
1. Väsby – AIK 1X2
2. Karlskoga – Vita Hästen 1X2
3. Västerås – Tingsryd 1
4. Kristianstad – Mora 1X2
5. Västervik – Södertälje X2
6. Bern – Lausanne 1X
7. Lugano – Zug X2
8. Ambri – Rapperswil 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100