Powerplay tips fredag 9 februari 2024

Svenska Spel har varit generösa fredagen till ära och bjuder på 250 000 kronor extra i PP-potten. Kupongen vi har framför oss innehåller svenska dueller rakt igenom. Hockeyallsvenskan tillhandahåller en sexling rafflande strider innan de båda allettorna rundor av kvällen. På med bältet så åker vi!

Spelstopp 18:59

1. Södertälje – AIK 1
Den allsvenska grundserien äntrar ett avgörande skede och det är tight runt platserna bakom Brynäs. Södertälje, AIK och Djurgården står alla på 76 pinnar inför fredagens omgång. Vinnaren i detta 08-derby tar således ett stort steg mot silvret i grundserien. SSK fick rättvist med sig bonuspoängen borta mot Karlskoga (3-2) där Claes Endre imponerade mellan stolparna medan Macke Eriksson var på spelhumör. AIK har staplat segrar trots ett begränsat spelarmaterial på grund av alla skador. Tobias Normann var isens man mot Östersund (4-1), men i Scaniarinken kan inte ens baggens målvaktsspel rädda ett vingklippt Gnaget. Ettan spikas!

2. Mora – Brynäs 2
Det rapporterades att Mora skulle komma till spel utan både Johan Persson och Michael Brandsegg-Nygård i onsdags. Bägge skrinnande emellertid oväntat ut på isen i Liljas Arena varpå masarnas utsikter helt plötsligt såg betydligt bättre ut inför nedsläpp. MIK fick sig dock en riktig snyting av ett betydligt vassare Nybro (1-6) där målvaktstvåan Emil Zetterquist hade en jobbig kväll i buren. Även om dalalaget har starka siffror på hemmais väger de troligen för lätt när serieledarna kommer på besök. Det osade klass om Brynäs offensiv i straffvinsten mot Djurgården. Debutanten Simon Robertsson sköt ett riktigt klassmål och åkte dessutom på en rejäl propp som kostade ett par stygn. Tvåan singlas upp till 55 procent!

3. Djurgården – BIK Karlskoga X
Djurgården fick “bara” med sig en pinne hem från Gävle i Marcus Krügers återkomst. Stockholmarna behöver dock inte skämmas för insatsen som mycket väl hade kunnat inbringa fler poäng. Lidö gav ett stabilt intryck och Järnkaminerna hade bud på fler baljor i powerplay. Något dans på rosor mot ett hårt jobbande Karlskoga lär det inte bli. Bikarna fick med sig en pinne mot Södertälje, men måste höja poängsnittet framgent för att säkra en slutspelsplats. Fyra raka uddamålsförluster vittnar om att värmlänningarna haft marginalerna mot sig. Frölunda-lånet Otto Stenberg såg pigg ut i onsdags och kan bli tungan på vågen här. Helgardera och jobba skräll på Hovet!

4. Östersund – Björklöven 2
Samtidigt som ett uddlöst Östersund kammade noll på Hovet mot AIK fick Tingsryd med sig tre viktiga pinnar i derbyt mot Västervik. Dubbla slag i magen för jämtarna som definitivt får rikta in sig på kvalspel. Granholm och Krogdahl (landslagsuppdrag) och Öhrn är tunga tapp för Kanariefåglarna inför derbyt mot Björklöven. Besökarna från Umeå tenderar dock att agera slapphänt mot bottenlagen, något vi bland annat fick se mot Almtuna senast. Det kostade västerbottningarna poäng och som strecken fördelas är Löven inte en favorit att hålla i handen. 1X2!

5. Västervik – Västerås 2
I ACT-hallen kommer det att spelas hockey även efter grundseriens slut. Negativt kvalspel stundar för Västervik som efter segern mot Nybro (4-3) torskade med samma siffror mot Tingsryd. Anton Svensson har gjort mycket nytta för jumbon, men mot TAIF bjöd VIK-kaptenen motståndet på ett gratismål i slutet av andra perioden vid ställningen 1-1. Luleå-lånet Joel Kant visade dock återigen framfötterna och kommer att bli en viktig pjäs i ett stundande kvalspel, givet att Luleå inte behöver ynglingens tjänster framgent. Ett notoriskt ojämnt Västerås går inte att lita på, även om spelvärdet till höger tycks bli flott. Etta-tvåa ordnar en grön bock.

6. Kalmar – Tingsryd X
Som redan har avhandlats tog Tingsryd ett gigantiskt kliv mot ett säkrat kontrakt i onsdags. Smålänningarna har inte heller givit upp hoppet om slutspel, men då vill det till att poängen tickar in i strid ström under den närmaste tiden. Kalmar fortsätter att vinna hockeymatcher, även fast defensiven stundom darrar betänkligt. Offensivt glöder det alltjämt om herrar som Strömberg, Lepaus och Burzan. När dessutom keeper-veteranen Engstrand har börjat visa SHL-takter blir KHC en tuff opponent för samtliga HA-lag. Nykomlingarna kan med det sagt även gå på en mina närsomhelst och över 55 prollar på ettan är tveklöst i högsta laget. Måla brett!

7. Skövde – Mariestad 2
Det kommer att vara fullt hus i Billingehov när Skövde gästas av ärkerivalen Mariestad. Slaget som Skaraborg står på menyn och utöver rivaliteten ligger tre oerhört viktiga poäng i potten. Gästande BoIS har varit en stor besvikelse i Allettan Södra och riskerar faktiskt att missa en topp 8-plats. 41 baljor i egen kasse är klart flest i klassen, och mot Visby/Roma senast (1-2) saknades även skärpan framför motståndarnas bur. Med Jesper Lindén tillbaka hoppas Mariestad nu på islossning och då Skövde alltjämt saknar backstjärnan Adam Thilander får Siken finna sig i att slå från underläge. Ett-tvåan är en bra lösning i ett förmodat böljande derby.

8. Sundsvall – Vallentuna 1
Två raka trepoängare har tagit Sundsvall upp på rätt sida om slutspelsstrecket. Medelpadingarna följde upp dunderknallen mot serieledande Väsby (3-2) med att nolla Lindlöven på hemmais. 1-0 mot de sistnämnda var i underkant och Vallentuna är helt klart en överkomlig opponent. Att stockholmarna spelar back-to-back och först ska mäta sticka med Hudiksvall under torsdagskvällen är såklart inte till deras fördel. Med trötta ben ska de tillresta Vikingarna inte ha mycket att säga till om när Filip Wiberg och hans Sundsvall skruvar upp tempot. Given spiketta!

Kassaskåpet! Sundsvall
En stark lagmoral och en gedigen defensiv har gjort Vallentuna till ett stabilt lag i Allettan Norra. Kvalitetsmässigt har Vikingarna en bit upp till Sundsvalls nivå och gästerna spelar till råga på allt back-to-back. Ettan gillas i Medelpad.

Varningen! Karlskoga
Karlskoga är tillräckligt bra för att utmana Djurgården på Hovet där Frölunda-lånet Otto Stenberg är en tänkbar matchvinnare. Med hänsyn till värdet känns det givet att få med såväl krysset som tvåan i Stockholm.

108 rader
1. Södertälje – AIK 1
2. Mora – Brynäs 2
3. Djurgården – Karlskoga 1 X 2
4. Östersund – Björklöven 1 X 2
5. Västervik – Västerås 1 2
6. Kalmar – Tingsryd 1 X 2
7. Skövde – Mariestad 1 2
8. Sundsvall – Vallentuna 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100