Powerplay tips fredag 8 januari 2021

Svensk hockey står för lejonparten av fredagens Powerplay. Hockeyallsvenskan och Allettan ståtar med fem fajter och avslutar gör vi med tre matcher från National League i Schweiz. Många fina drag ligger framför oss och idéer kring Tingsryd, Almtuna och Västervik finns och kommer sätta bra fart på utdelningen. Norrköping är första stad att besöka så nu kör vi.

Spelstopp: 17:59

1. Vita Hästen – Tingsryd 2
Vita Hästen lider av att klubben tappat kreativitet framåt sedan Mackan Sörensen kastade in den allsvenskan handduken för den här gången. Norrköpings-laget föll senast mot Södertälje i en tämligen trött historia och kommer få nya problem nu. Tingsryd ser heta ut och i rutinerade Marcus Paulsson har laget fått ytterligare en dimension till sitt anfallsspel. TAIF skrinnar ut på Himpans is med tre raka vinster i bagaget och ska ha riktigt goda chanser att skörda en fjärde. X2 duger gott och väl.

2. Västerås – Almtuna 2
Spelledigt har Västerås haft under en längre tid. Gurkstadens gulsvarta gäng avslutade 2020 med dubbla förluster varav 1-5-torsken i Mora var en rätt usel historia sett med VIK-ögon. Staben har utökats inför nystarten nu då rutinerade Pär Hellenberg klivit in i båset för att komplettera. Dagens motstånd är inget som klingar särskilt väl hos Västerås. Almtuna gör bra prestationer om vartannat och har inbördes vunnit sju av de åtta senaste. Högersidan lyser allra klarast och då tar vi och börjar med pennan därifrån.

3. Södertälje – Väsby 1
Södertälje har visat sig vara ett av ligans bästa hemmalag och Kringlorna är överlag i bra form. Olesen är numera tillbaka i SSK-tröjan efter sin utflykt till Oskarshamn och tillsammans med Blomstrand är det kanske en topp 3-duo när det kommer till offensiv kvalité. Väsby bombarderade MODO-keepern Peters i förra fajten men var alldeles för tama och fick lämna egen is med förlust efter straffar. Känslan är att tåget troligen gått nu för nykomlingen i botten och SSK ska utan större bekymmer kunna bärga sin tionde hemmaseger under fredagen.

4. MODO – Västervik 2
MODO är som natt och dag när det kommer till matcher hemma kontra borta. Örnsköldsviks-laget kunde med nöd och näppe greja två pinnar mot bottenkollegan Väsby. Fjällrävens is har däremot varit mer behaglig för Styfs mannar att skrinna in på. Här har norrlänningarna fått dansa segerdans vid de fem senaste tillfällena. Frågan är om laget får göra det nu. Västervik är stekheta för tillfället och har både klass framåt och en stekhet målvakt i Daniel Marmenlind. VIK har dessutom vunnit fyra av sina fem senaste duster med MODO här. Alla tecken föredras även om högersidan smakar allra bäst.

5. Visby/Roma – HC Dalen X
Allettan drar igång med pompa och ståt. Västra seriens topplag Dalen reser till Gotland och det är ett något stukat bortalag som kommer till Visby. Jesper Thörnberg har lämnat laget för spel i Danmark samtidigt som ett par andra pjäser också ryktats bort från klubben. Visby/Roma är ett rätt bra lag som ställer stabile Malmborg mellan stolparna och framåt finns klass i Ek och Leiter bland annat. Första matchen efter ett längre uppehåll. Det här kan gå lite hursomhelst. Stora säkerhetsbältet plockas fram. 1X2.

6. Servette – Lugano 1
Servette startade det nya året på allra finaste sätt. Tömmernes, Omark och grabbarna krossade Rapperswil med 6-0 på bortais och bröt en fyra matchers period utan seger efter 60 minuter. Lugano möter upp i Genève. Gånger två ska tilläggas. I går vann nämligen Servette med 7-3 mot just Lugano. Gästerna har annars fått en fin start på det nya året och hade innan 3-7-torsken besegrat Davos och Langnau Tigers. Det brukar bli jämna kamper lagen emellan där Servette ändå slutat som segrare i fyra av de fem senaste bataljerna hemmavid. Ettan känns som ett tecken att måla ner först.

7. Zug – Fribourg 1
Zug är ligans bästa hockeylag. Tjurarna har inte förlorat en hockeymatch över 60 minuter sedan 13:e november. Truppen ser välbalanserad ut där Carl Klingberg och Erik Thorells gäng mycket väl kan få höja pokalen senare i vår. Det är en lång bit kvar dit än och nu ska först och främst Fribourg försöka besegras. Gästerna befinner strax bakom i tabellen och laget har gjort en riktigt fin säsong. Viktor Stålberg-Desharnais-Mottet var en lina som låg bakom precis allt då gästerna monterade ner Biel. Hela nio pinnar kom från trion som mycket väl kan sätta snurr i Zugs anfallszon denna afton också. Ettan först men gaffeln (etta-tvåa) på större kuponger är ingen dum idé.

8. ZSC Lions – EHC Biel 1
Sist men inte minst ska Zürich ställas mot Biel. Lejonen spelade så sent som igår match på bortaplan då laget mötte Ambrí på bortais. Inte optimalt kanske men samtidigt ställs nu värdarna mot ett dåligt Biel. Gästerna har 1-6 på de två inledande matcherna efter nyår och inga poäng in på kontot. Truppen är tämligen skör och en herre som Toni Rajala har snittat blott 0,23 mål per match i jämförelse med i fjol då finländaren noterade nära 0,5. Ettan känns faktiskt inte hotad och kan singlas utan bekymmer.

Kassaskåpet! – Södertälje
SSK är i sina bästa stunder tillräckligt bra för att hota alla lag i den här serien. Väsby har delvis överraskat under säsongen men räcker inte till i Kringelstaden.

Varningen! – Almtuna
Passande uppgift för Uppsala-laget som ser bra ut för tillfället. Västerås har haft spelledigt ganska länge och gick på nyårsfirande med dubbla nederlag. Trevlig tvåa.

36 rader
1. Vita Hästen – Tingsryd X2
2. Västerås – Almtuna X2
3. Södertälje – Väsby 1
4. MODO – Västervik 1X2
5. Visby/Roma – HC Dalen 1X2
6. Servette – Lugano 1
7. Zug – Fribourg 1
8. ZSC Lions – EHC Biel 1

216 rader
1. Vita Hästen – Tingsryd X2
2. Västerås – Almtuna 1X2
3. Södertälje – Väsby 1
4. MODO – Västervik 1X2
5. Visby/Roma – HC Dalen 1X2
6. Servette – Lugano 1X
7. Zug – Fribourg 12
8. ZSC Lions – EHC Biel 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100