Powerplay tips fredag 5 februari 2021

Hockeyallsvenskan står för lejonparten av fredagens matcher på Powerplay-kupongen. En avstickare ska också göras till Blekinge och Mörrum för lite Ettan-hockey och därefter går färden vidare till Schweiz. Norrlandsderbyt med stort D inleder och visst ska Timrå vara numret större just nu? Nu kör vi igång!

Spelstopp: 17:59

1. Björklöven – Timrå 2
Timrå går som tåget och förlorar som bekant inga matcher. Medelpadingarna har vunnit 31 av 36 matcher och kommer om inget märkligt sker vinna grundserien och därmed sätta sig i en utmärkt position inför slutspelet som väntar. Björklöven gick en stenhård fajt med Karlskoga i onsdags som till slut Umeå-laget vann i Nobelhallen. Ett styrkebesked men trots detta ska Löven ändå anses som ett nummer mindre i jämförelse mellan dessa högheter. Tvåan i A3 Arena känns rätt rimlig att våga singla på mindre kuponger. Gardera med krysset om stålarna räcker.

2. Kristianstad – Tingsryd 2
Efter 1-4 mot Almtuna är nog hoppet kört om att lösa en plats i ingenmansland för Kristianstad och det kommer bli kval för att hänga kvar. Skåningarna har inte varit tillräckligt bra helt enkelt och har dessutom en drös gubbar som inte levt upp riktigt. Fredrik Hansson (-20), Willman Borvik (-14) med flera kunde vi kanske förväntat oss mer av. Tingsryd har efter dubbla segrar fortsatt chans att nypa en topp 6-plats och därmed en direkt plats i kvartsfinalspelet. TAIF ser rätt spännande ut överlag men har tagit nästan dubbelt så mycket poäng hemma kontra borta. X2 först men helgardera på större bongar.

3. Västerås – AIK X
Mälarderby på g och det är ett AIK som just nu flyger fram. Åhlunds tack och hej verkar inte påverkat truppen det minsta i negativ bemärkelse och mot Vita Hästen i veckan kom Gnagets sjätte raka viktoria. Västerås är å sin sida aningen formlösa då Vikarna endast löst en pinne på tre matcher. Paananen styr ändå ett lag som absolut ska kunna utmana i ett slutspel och framförallt är linan med Lunsjö, Öhrn och Benker mycket sevärd. Jämnt så det förslår i ABB Arena där alla tecken behövs omedelbums.

4. Mora – Väsby 2
Efter 0-5-debaclet mot Björklöven verkar Johan Hedberg sagt ett par väl valda ord till sina masar. Mora har därefter kommit ut som ett helt nytt lag och vunnit tre raka matcher och dessutom knappt släppt till någonting bakåt. Matteus Ward har varit briljant mellan stolparna och höll nollan för i 173 minuter och 43 sekunder innan MODO fick hål i onsdags. Väsby är ett lag hemmahörande i botten men sett till hur laget spelat under vintern finns fler poäng att hämta och just MODO ska nog inte känna sig helt klara i den nedre delen av tabellen. Detta är blott lagens andra match mot varandra och vi ska tidigt hissa en varningsflagg för VIK. Dags för Mora att komma ner på jorden igen nu! Helgardera och jobba bortaknall helt enkelt.

5. Västervik – Almtuna 1
Sista hockeyallsvenska stoppet för kvällen finns på östkusten i Småland. Erik Hanses var sjuk i veckan men Almtuna hade som bekant fått in Viktor Andrén på lån från Brynäs som gjorde en bra match för Uppsala-laget när AIS vann med 4-1 mot Kristianstad. Västervik borta blir däremot ett möte av betydligt tuffare art. Karlins gäng utmanar om en direktplats till kvartsfinalen och värdarna såg bra ut mot både Västerås och Vita Hästen i segermatcherna nyligen. Ett bortagäng som torskat fyra raka på resande fot får nu inkassera sin femte. Bra etta.

6. Mörrum – Visby/Roma 2
Allettans Södras två formsvagaste herrskap ställs mot varandra i Blekinge. Hemmalaget har sex raka torsk och Goisarna håller inte riktigt på denna nivå trots ett ganska spännande lag med Ingvarsson, Ibrahim och Mackan Paulsson bland annat. Visby/Roma har å sin sida fem raka nederlag varav fyra 2-1-förluster. Gotlänningarna är i grunden bättre och här finns det en något större chans att gästerna bryter sin usla trend. Tvåan testas därför först men gubben (etta-tvåa) känns som ett stadigt val på större system.

7. EHC Biel – Servette 1
Två matcher från Schweiz drar ihop snöret på fredagssäcken. Biel har god form med sig inför matchen mot Servette. Fyra raka vinster och dessutom har värdarna haft spelledigt ett par dagar till skillnad från gästerna som lirade en tuff match så sent som i onsdags. Damien Brunner var sensationellt bra i matchen mot Bern nyligen och stod för fyra pinnar där även Kreis och Cunti fick med sig ett par poäng och var stabila på sin respektive positioner. Servette vann här senast det begav sig men har överlag haft större framgång på hemmaplan än ute på resande tass. 1X ramar in matchen väl.

8. Bern – ZSC Lions 1
Det är en smaskig back-to-back-match som äger rum i Bern. Lejonen från Zürich fick stå tillbaka för den ilskna Björnen under torsdagen som vann med 4-2 på bortabana. Jesper Olofsson var en starkt bidragande orsak till fullpoängaren och det finns fina förutsättningar att jumbon kan upprepa bedriften redan under fredagskvällen. Värdarna har varit trögstartade efter den längre coronapausen klubben nyligen haft men tog nu en efterlängtad skalp. Lions återfinns alltjämt i toppen men har nu förlorat två av de tre senaste. Ettan kommer garanterat bli ett ruggigt fin värdetecken och det känns riktigt spännande att testa Bern-spiken på litet som stort system.

Kassaskåpet! – Västervik
Almtuna fick en seger med sig då ligans sämsta lag, Kristanstad, inte kunde utmana i Uppsala. Västervik är minst en klass bättre än skåningarna och hemma i Småland vinner VIK.

Varningen! – Väsby
Mora har kanske gått något bättre än förtjänat på sistone och Väsby har absolut ingenting att förlora utan kan bara köra sin vanliga fartfyllda hockey. Tvåan i Smidjegrav måste med.

36 rader
1. Björklöven – Timrå 2
2. Kristianstad – Tingsryd X2
3. Västerås – AIK 1X2
4. Mora – Väsby 1X2
5. Västervik – Almtuna 1
6. Mörrum – Visby/Roma 2
7. EHC Biel – Servette 1X
8. Bern – ZSC Lions 1

216 rader
1. Björklöven – Timrå X2
2. Kristianstad – Tingsryd 1X2
3. Västerås – AIK 1X2
4. Mora – Väsby 1X2
5. Västervik – Almtuna 1
6. Mörrum – Visby/Roma 12
7. EHC Biel – Servette 1X
8. Bern – ZSC Lions 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100