Powerplay tips fredag 28 maj 2021

Sju matcher från VM i Riga återfinns på fredagens kupong som avslutas under lördagen. Huvudnumret hämtas dock från ”Sin City” där Vegas gör upp i en avgörande Game 7 med Minnesota. Understreckade favoriter är överlag temat. Då kan det vara läge att hålla systemstorleken nere och istället vrida upp radinsatsen. Lycka till!

Spelstopp 19:14

1. Sverige – Storbritannien 1
Sverige såg ut att gå mot en viktig viktoria mot Tjeckien men föll ihop totalt i den avslutande perioden. Bröderna Kempe kom inte alls till sin rätta på samma sätt som mot Schweiz och nu ser läget minst sagt dystert ut för Tre Kronors slutspelsutsikter. Storbritannien har överraskat positivt med poäng mot Danmark och seger mot Belarus. De spelar ett tight försvarsspel men här ska de givetvis inte ha något att sätta emot ett revanschsuget Tre Kronor. Sverige tar detta enkelt. Det är bara att plocka fram spikklubban.

2. Kazakstan – Kanada 1
Kazakstan har varit ett av lagen som har överraskat tv-tittarna. Men laget har en väldigt stabil grund och spelarna tillhör nästan uteslutande KHL-lag. Så det är ett lag som absolut kan spela ishockey. Det vittnar resultaten om, de har besegrat Finland, Lettland och Tyskland. Två av dessa lagen har Kanada också spelat mot och de har förlorat. Detta bör på förhand bli en ganska jämn match. Kanada har spelat upp sig och skapar många chanser men har svårt att göra mål. Det i kombination med att deras försvarsspel lämnar en hel del att önska gör att en helgardering egentligen är det enda alternativet. Kupongens bästa skrällchans!

3. Lettland – Norge 1
Lettland började med att besegra Kanada, sedan förlorade de mot Kazakstan i en tight match. De hade förvånansvärt svårt mot Italien och trots att de vann med 3-0, såg det inte bra ut. Gårdagens insats mot USA var skaplig, men amerikanernas 4-2-seger var samtidigt odiskutabel. Därmed återfinns värdnationen precis utanför slutspelsplatserna med tre återstående matcher. Viktig batalj här mot ett Norge som har en sämre trupp, men däremot en skaplig målvaktssida. Känslan är ändå att “Baggarna” inte räcker till över 60 minuter mot hungriga letter. Trolig etta.

4. Danmark – Belarus 1
Danmark höll jämna steg med Ryssland länge, i varje fall målmässigt. Spelmässigt var det stor fördel för ryssarna, men målvakten Sebastian Dahm fortsatte att storspela och har varit danskarnas bästa spelare. Belarus har överraskat positivt, men de är ett väldigt bra lag där NHL-förstärkningen Yegor Sharangovich sticker ut. Mot Storbritannien blev det något oväntat en förlust, Belarus slarvade mycket med pucken och gav bort farliga chanser. Tappar de lika många puckar mot Danmark så blir det tufft. Ettan först men täck gärna hela spektrat.

5. Vegas – Minnesota 2
Sprakande Game 7 väntar i “Sin City”. Minnesota var nere på alla fyra men har visat vilket bra hockeylag de är och hämtat upp ett 1-3-underläge till 3-3 i matcher. Senast stängde Wild ner Stone och company hemma i St. Paul fullständigt när Cam Talbot motade 23 skott och höll nollan. Momentum för gästerna som just nu har fler femmor som producerar. Pressen ligger onekligen på Vegas inför denna avgörande batalj, men utifrån hur det sett ut den senaste tiden pallar nog inte “De gyllene knektarna” trycket. Ettan fimpas till förmån för X2.

6. Italien – Kazakstan 2
Italien är i VM för att se och lära, särskilt med tanke på att det mer eller mindre är b-laget sydeuropéerna mönstrar till följd av att Corona slagit mot truppen. Bitvis har ändå de blåvita stått upp. Det finns saker att bygga på inför det stora målet, hemma-OS 2026. I detta mästerskap får de emellertid finna sig i att agera tydliga underdogs i samtliga fighter. Möjligen att de kan hålla jämna steg med Kazakstan. I torsdagens möte mot Finland (0-3) visade åtminstone Italien en del fina tendenser. Kazakerna kommer in till denna tidiga lördagsfight med en match mot Kanada i benen. Inte omöjligt att den kan sitta i både kropp och knopp. Rensarkrysset får gärna ta plats.

7. Tjeckien – Storbritannien 1
Tjeckiens slutspelsplats var långt borta när de gick till den andra pausvilan i ett 0-2-underläge mot Sverige. Vrána med lagkamrater kom dock ut med helt annan pondus i den tredje akten och kunde vända på steken mot ett tafatt Tre Kronor. Därmed blir tjeckerna, som har ett av VM:s mest intressanta lag, att räkna med i denna turnering. Storbritannien har nämnts innan i denna text. Även om de överträffat förväntningar blir det torsk här, precis som mot Sverige. Slösa inga tecken.

8. Schweiz – Ryssland 2
Lördagseftermiddagen bjuder på en rafflande duell i Sveriges grupp. Schweiz visade att fadäsen mot Sverige enbart var ett snedsteg. Alpnationen inledde svagt mot Slovakien men de två sista perioderna var det enbart ett lag på isen. 8-1(!) vann schweizarna med efter att bland annat Zug-spelaren Gregory Hofmann stått för fyra pinnar. Ryssarna har haft spelledigt sedan i onsdags när de, utan att imponera, slog tillbaka Danmark. Med den skickliga trupp Bragin förfogar över ska tvåan ses som mest trolig, men här ska samtidigt inte Schweiz underskattas. Garderingar välkomnas.

Kassaskåpet! Sverige
Tre Kronor har inte rosat marknaden denna turnering, men det spelar ingen roll här. Storbritannien ska inte räcka till hur mycket man än vänder och vrider på det. Kross att vänta!

Varningen! Kazakstan
Kazakstan är både klara underdogs och superstora favoriter på denna kupong. I fredagens match, mot Kanada, finns förhoppningar att de blågula från öst ska kunna skrälla. Fortsatt bra målvaktsspel från Boyarkin och kazakerna ska inte räknas bort. Bästa skrällchansen på denna favorittäta kupong.

36 rader
1. Sverige – Storbritannien 1
2. Kazakstan – Kanada 1 X 2
3. Lettland – Norge 1
4. Danmark – Belarus 1 X 2
5. Vegas – Minnesota X 2
6. Italien – Kazakstan 2
7. Tjeckien – Storbritannien 1
8. Schweiz – Ryssland X 2
216 rader
1. Sverige – Storbritannien 1
2. Kazakstan – Kanada 1 X 2
3. Lettland – Norge 1 X
4. Danmark – Belarus 1 X 2
5. Vegas – Minnesota X 2
6. Italien – Kazakstan X 2
7. Tjeckien – Storbritannien 1
8. Schweiz – Ryssland 1 X 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100